Handige informatie rondreizen IJsland
Alle informatie die handig is bij rondreizen naar IJsland op een rijtje.
Alle informatie die handig is bij rondreizen naar IJsland op een rijtje.
Met een Nederlandse of Belgische nationaliteit heb je voor rondreizen naar IJsland een geldig paspoort nodig. Dit paspoort dient na vertrek uit IJsland nog 3 maanden geldig te zijn. Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam, dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is.
In IJsland betaal je met de IJslandse Kroon (ISK). 1.000 kronen is ongeveer gelijk aan € 6,60 (september 2021).
In alle grotere plaatsen en op de luchthaven zijn pinautomaten aanwezig. Maar in IJsland kun je overal met je pinpas betalen. Geld opnemen is eigenlijk niet nodig. Ook de creditcard wordt overal geaccepteerd.
Voor het huren van een auto is een creditcard op naam van de bestuurder noodzakelijk.
Voor IJsland zijn geen vaccinaties verplicht. IJsland is te vergelijken met Nederland voor wat betreft het risico van het oplopen van ziektes en hygiëne.
IJsland ligt in het noorden tegen de poolcirkel aan en men denkt vaak dat het er altijd koud is. Toch is IJsland in de zomer een heel aangenaam vakantieland met veel zon. Voor een strandvakantie is IJsland niet geschikt, maar het is prima voor een rondreis met veel buitenactiviteiten. IJsland heeft een zeeklimaat en in het binnenland een toendraklimaat. In de zomer schommelen de temperaturen rond de 20 graden en de winters kennen gematigde kou en sneeuw. Kenmerkend voor IJsland zijn de snelle weerswisselingen. Het ene moment schijnt de zon en het volgende moment komt het met bakken uit de lucht.
Via de Atlantische golfstroom wordt warm zeewater aangevoerd uit het zuiden, hierdoor kent IJsland geen extreme kou in de winter. Deze golfstroom neemt ook depressies mee en zorgt voor regenbuien en veel wind in het zuiden van IJsland. Het noorden van IJsland is droger en warmer in de zomer. In de winter komt daardoor in het zuiden de temperatuur nauwelijks onder het vriespunt waardoor de wegen nog begaanbaar zijn.
Een ander effect van de noordelijke ligging van IJsland is de aanwezigheid van daglicht. In de zomer gaat de zon laat onder en vroeg weer op. Hierdoor wordt het nauwelijks donker in de zomer. In de winter is het precies andersom, dan is er maar een paar uur daglicht per dag.
In de zomer is het in IJsland 2 uur vroeger dan in Nederland. In de winter is het verschil 1 uur.
IJsland heeft een uitgebreid mobiel netwerk, maar in de wat afgelegen gebieden en in de nationale parken kan bellen en de ontvangst met een mobiel lastig zijn. De meeste hotels, vakantiehuisjes en restaurants bieden wifi. Bij de meeste telefoonaanbieders in Nederland valt IJsland onder je Europa pakket en kun je je bundel dus gebruiken in IJsland.
In IJsland is de netspanning 220 volt. Ze gebruiken de zelfde stekkers als in Nederland, dus extra stekkers of adapters zijn niet nodig.
De officiële taal in IJsland is IJslands. IJslands is een van de moeilijkste talen van Europa en is een afgeleide van het oude Noors. Het kan soms een hele opgave zijn om een plaatsnaam uit te spreken. Gelukkig wordt overal ook goed Engels gesproken.
IJsland is een veilig land om rond te reizen.
Vanwege het klimaat raden wij aan om warme kleding mee te nemen. Maar ook vooral om in laagjes te kleden. In de zomer kan het midden op de dag lekker warm zijn en kan een t-shirt genoeg zijn. ’s Avonds kan het echter afkoelen en bij een bezoek aan gletsjer of een boottocht kan het flink afkoelen en is warme kleding erg prettig.
Als je gaat raften of kajakken is het van belang om thermo-onderkleding mee te nemen. Deze activiteiten vinden plaats in koude gletsjerrivieren en het is dan fijn om warme kleding onder de pakken te dragen die je krijgt van de gidsen.
Vergeet ook niet om zwemkleding mee te nemen. IJslanders houden van zwemmen en overal vind je warme zwembaden of natuurlijke hotsprings.
In de winter is het fijn om warme kleding mee te nemen en voor de activiteiten buiten skikleding bij je te hebben.
Het zal je niet verbazen dat in IJsland veel vis wordt gegeten. Als lunch zie je vaak zalm met brood, ofwel lax met Smorrebrod. Kaneelbroodjes in allerlei vormen zijn ook populair. De traditionele maaltijd bestaat vaak uit vis of lam met aardappelen. Vanwege het klimaat wordt er minder fruit en groente verbouwd.
Het geven van fooien is in IJsland niet gebruikelijk. In een restaurant en hotel is het dan ook niet nodig. Bij een excursie kun je natuurlijk altijd iets aan de gids geven.
IJsland is ruim 2 keer zo groot als Nederland en heeft maar zo’n 360.000 inwoners. Het is dus zeer dunbevolkt en de meeste mensen wonen in het westen rondom Reykjavik. Akureyri is de tweede plaats van IJsland en heeft maar 18.000 inwoners. De meeste dorpen hebben maar een paar honderd inwoners. De IJslanders stammen af van de vikingen die zich hier eeuwen geleden gevestigd hebben. De IJslandse cultuur is dan ook nauw verbonden met de oude sages over trollen, elfen en reuzen. Deze verhalen zijn vaak verklaringen over natuurverschijnselen en overal zie je nog monumenten en aanwijzingen die verwijzen naar het bestaan van deze wezens.