Handige informatie rondreizen Kenia
Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Kenia op een rijtje.
Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Kenia op een rijtje.
Voor rondreizen naar China heb je een paspoort nodig dat nog tot 6 maanden na vertrek uit China geldig is. Daarnaast heb je een visum nodig die je kan aanvragen bij Chinese Visa Application Service Center. Dit visum kost € 126 per persoon. Het duurt 5 werkdagen om dit regelen en het visum is 3 maanden geldig.
Chinese Visa Application Centre
Rijswijkseweg 60
2516 EH Den Haag
www.visaforchina.org
Tel.: 070-2629150
Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade.
Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam, dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is.
In China betaal je met de Yuan, ook wel renminbi genaamd (geld van het volk). 100 Yuan is ongeveer euro 12,50 (januari 2019) maar de koers schommelt sterk.
In China kun je bijna overal pinnen. Over de gehele route verspreid, vind je plekken waar je kunt pinnen. Ook kun je overal euro’s wisselen in lokale valuta. We raden jullie dan ook aan om een kleine som aan contant geld mee te nemen en de rest te pinnen. Euro’s kun je overal omwisselen, neem alleen niet al te grote coupures mee.
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in China dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.
Voor een vakantie naar China zijn vaccinaties niet verplicht maar worden ze wel aangeraden. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten.
China is een tropisch land en je loopt er een grotere kans om ziek te worden dan thuis. Door het warme weer zijn er meer bacteriën. Bereid je goed voor en wees bewust van de risico’s ter plaatse. Drink geen water uit de kraan en let op met het eten van vlees en vis. Dit moet goed gestoofd of gebakken zijn. Ook sla en vers fruit moet goed omgespoeld zijn met flessenwater. Neem van te voren paracetamol mee en iets tegen diarree en uitdroging. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooienBedenk ook dat kinderen extra gevoelig zijn voor de zon, dus zorg voor voldoende bescherming: zonnebrandmiddel, minimaal een kledingstuk met (lange) mouwen, hoofddeksel en zonnebril.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.
China is een enorm land en het klimaat in China is per regio verschillend. In de zomer is het in een groot deel van China erg warm, met temperaturen rond de 30 graden. In de bergen bij Dali en Lijang is het wat koeler. In het zuiden kan af en toe een bui vallen, maar die zijn vaak maar kort. In de winter kan het in het noorden koud zijn en in het zuiden aangenaam warm.
In de zomer is het in China zeven uur later dan in Nederland. In de winter is het tijdsverschil zes uur.
China heeft voor mobiele telefonie een goede dekking in de steden, redelijke dekking in de overige bewoonde gebieden. Wanneer je een simlockvrij toestel hebt is het voordelig om ter plekke een SIM-kaart aan te schaffen. Deze kan je kopen in de winkels waar ook mobiele telefoons verkocht worden. Bijvoobeeld China Mobile of China Unicom.
De meeste hotels en restaurants beschikken over gratis wifi. Ook zijn er overal internetcafés te vinden. Houd er wel rekeing mee dat in China bepaalde websites zoals facebook, instagram en google geblokkeerd zijn.
In China gebruikt men 220 volt maar met andere stopcontacten als wij in Nederland hebben. Een wereldstekker of verloopstekker is dus noodzakelijk.
In China worden vele talen gesproken, maar de officiële taal is de taal die rondom Beijing wordt gesproken en dat is Mandarijns. Buiten Beijing zijn vele dialecten te vinden. In China wordt steeds meer Engels gesproken, maar ondanks dat kom je buiten de toeristische delen weinig mensen tegen die Engels spreken. Mensen die veel met toeristen in aanraking komen spreken wel Engels.
China is een van de veiligste landen om te reizen. Kleine criminaliteit komt echter wel voor. Wees in drukke menigten dus alert op je bezittingen. Geld en belangrijke papieren kun je het beste in de kluis van je hotel bewaren. Voor de actuele informatie kun je altijd kijken op de website van buitenlandse zaken. www.minbuza.nl.
Eten is in China heel belangrijk. De Chinese keuken is ook heel gevarieerd en bijna alles wat eetbaar is, wordt gebruikt in de keuken. Eten doe je natuurlijk met stokjes. Dat is makkelijker dan het lijkt. Al het eten is zo bereid dat je het met stokjes kan eten. En knoeien en slurpen mag!
Iedere regio heeft zo zijn eigen specialiteit. Zo eten ze in Beijijng Peking Eend en in Chengdu Hotpot. Voor de lunch staat er vaak een noodlesoepje op het menu. In de grote steden zijn ook westerse restaurants te vinden.
Chineze drinken veel thee en daarvoor ben je welkom in de theehuizen. Overal waar je komt, zoals hotel of trein, staan thermoskannen met heet water voor je klaar om je eigen thee te zetten.
Het is in restaurants en hotels niet gebruikelijk om een fooi te geven. Gidsen en chauffeurs verwachten echter wel vaak een fooi.
Het is natuurlijk sterk afhankelijk van je bestedingspatroon wat je verder nog aan uitgaven kwijt bent in China. Reken voor een gezin van 4 personen op ongeveer € 500 per week voor eten, drinken, fooien, souvenirs en entreegelden.
China is 240 keer groter dan Nederland en heeft 1,3 miljard inwoners. Een derde van de totale bevolking van China woont in de grote steden. Naast de ongeveer 1,2 miljard Han-Chinezen, die voor het merendeel in de oostelijke provincies leven, bestaat de bevolking van China officieel uit 55 minderheidsgroeperingen die voornamelijk in de noordwestelijke en zuidwestelijke provincies wonen. Samen bewonen ze zo’n 60 procent van het Chinese grondgebied. Allemaal hebben ze hun eigen gewoonten, taal, kleding en religie. Sommige van hen zijn niet van de Han te onderscheiden, anderen vallen meteen op door hun klederdracht of hun gelaatstrekken.
Chinezen zijn erg trots op hun land en hun 5000 jaar oude cultuur. Ook zijn ze trots op hun diverse keukens. Eten en lokale gerechten zijn altijd goede gespreksonderwerpen.
Al meer dan tweeduizend jaar leven de Chinezen volgens de regels van het confucianisme. Een stelsel van regels dat de nadruk legt op deugdzaamheid, persoonlijke groei door het beoefenen van de wetenschap, eerbied voor de familie en gerechtigheid. Het taoïsme, de filosofie van de Lao Tse, neemt de natuur als voorbeeld. Tao bestaat uit twee tegenpolen yin (het passieve, vrouwelijke, donkere element) en yang (het actieve, mannelijke lichte element), die weer een eenheid vormen. Zonder yin bestaat er geen yang en zonder yang geen yin.