Handige informatie rondreizen Maleisië en Borneo
Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Maleisië en Borneo op een rijtje.
Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Maleisië en Borneo op een rijtje.
Voor rondreizen naar Maleisië en Borneo heb je een paspoort nodig dat tot 6 maanden na vertrek uit Maleisië nog geldig is. Voor een reis naar Borneo krijg je bij aankomst op het vliegveld een visum dat 30 dagen geldig is. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade. Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam, dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is.
Sinds 2024 is het verplicht om voor een reis naar Maleisië een Digital Arrival Card (MDAC) aan te vragen. Vanaf 72 uur voor vertrek kun je deze aanvragen via de website: https://imigresen-online.imi.gov.my/mdac/main
In Maleisië betaal je met de ringgit (RM). 100 ringgit staat ongeveer gelijk aan 20 euro (april 2021).
Op heel veel plaatsen in Maleisië kun je pinnen met je bankpas. Pinnen met creditcard kan ook, maar daar worden kosten voor in rekening gebracht. Betalen met creditcard kan in duurdere restaurants, winkels en hotels, vooral Visa en Mastercard worden geaccepteerd. Op sommige kleinere eilanden of plaatsen kun je niet pinnen, het is dus handig om altijd wat contant geld bij je te hebben. Neem geen biljetten mee die groter zijn dan 50 euro.
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Maleisië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.
Voor een vakantie naar Maleisië zijn vaccinaties niet verplicht, maar ze worden wel aangeraden. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten.
Malaria komt voor in Maleisië, voornamelijk op Borneo maar ook in het noorden van het vasteland van Maleisië. Bereid je hier op voor en informeer naar de laatste stand van zaken.
Maleisië heeft een tropisch regenwoudklimaat met gedurende het hele jaar hoge temperaturen en neerslag. Een vakantie naar Maleisië betekent dan ook tropische warmte met de bijbehorende hoge relatieve luchtvochtigheid, waardoor het vrijwel altijd klam aanvoelt. Een uitzondering vormen de hoger gelegen gebieden die je zowel op het vasteland (Cameron Highlands) als op het eiland Borneo (Kinabalu en Mulu) tegenkomt. Daar vind je relatieve koelte bij middagtemperaturen tussen de 18 en 25 graden (afhankelijk van de hoogte en de ligging). ’s Morgens vroeg kan de temperatuur op de hoogste plekken zelfs gedaald zijn tot enkele graden boven het vriespunt. Het klimaat wordt beheerst door noordoostelijke en zuidwestelijke moessonregens. De noordoostelijke moesson waait van oktober tot februari en zorgt in december en januari voor zware regenval aan de oostkust. In Sabah en Sarawak is het in die periode ook het natst. Tijdens de zuidwestelijke moesson is het droger. Omdat er in Maleisië veel neerslag valt (jaarlijks gemiddeld 2500 mm) en er geen echt droog seizoen is, is het er altijd groen.
In Maleisië is het in de zomer 6 uur later dan in Nederland. In de winter is dat 7 uur.
Maleisië beschikt over een goed mobiel netwerk. Wanneer je een simlock vrij toestel hebt is het voordelig om ter plekke een simkaart en beltegoed aan te schaffen. Er zijn verschillende mobiele telefoonmaatschappijen in Maleisië die dat aanbieden, zoals Maxis, DiGi, Celcom en U mobile.
In steden en toeristenplaatsen zijn internetcafés. In de meeste hotels, cafés en restaurants is gratis WiFi. Je hebt op Maleisisch Borneo in de steden een goede dekking, maar in de afgelegen gebieden niet.
De netspanning in Maleisië is 220 Volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor de zogenaamde ‘Amerikaanse’ stekkers, met platte poten. Een verloopstekker is noodzakelijk.
De netspanning op Borneo is ook 220 Volt. Een wereldstekker kan van pas komen: men maakt gebruikt van het driepinnige Britse type. Stroom is op Borneo niet overal aanwezig, de ‘longhouses’ hebben zeker niet altijd stroom.
In Maleisië wordt officieel Bahasa Melayu of Maleis gesproken. Het lijkt heel erg op het Bahasa dat in Indonesië wordt gesproken. Met Engels kun je je op de meeste plaatsen wel redden. Er zijn nog een groot aantal bevolkingsgroepen die hun eigen taal hebben, maar allen spreken ook de officiële taal.
Maleisië is een veilig land om te reizen. Kleine criminaliteit komt echter wel voor. Wees in drukke menigten dus alert op je bezittingen. Geld en belangrijke papieren kun je het beste in de kluis van je hotel bewaren. Voor de actuele informatie kun je altijd kijken op de website van buitenlandse zaken. www.minbuza.nl
Maleisië staat bekend om zijn smakelijke en gevarieerde keuken. Doordat het land een smeltkroes is van culturen, kun je bijvoorbeeld Maleis ontbijten, Chinees lunchen en Indiaas dineren. Elke staat heeft ook zijn eigen specialiteiten, welke je allemaal kunt proeven tijdens je rondreis door Maleisië. Over het algemeen worden er veel kruiden toegevoegd aan Indiaas en Maleis voedsel, terwijl Chinees wat zachter van smaak is.
Wellicht het meest bekende Maleise gerecht is satay. Dit zijn gemarineerde stukjes lam, rund- of schapenvlees die worden geroosterd boven een houtskoolvuurtje. Andere populaire gerechten zijn nasi goreng, laksa johore (een kruidig noedelgerecht met romige vissaus), rojak (een saladeachtig gerecht dat onder andere taugé en tahoe in sojasaus bevat), en nasi lemak (kokosrijst geserveerd met gefrituurde ikan bikis (ansjovis), pinda’s en een gebakken ei).
De keuken van Borneo is minder beïnvloed door andere eetculturen. Sabah en Sarawak kennen nog veel authentieke gerechten, die helemaal niet lijken op wat men in West-Maleisië eet. Wel gaan traditionele gerechten zoals wild zwijn en hagedis tegenwoordig vergezeld van sojasaus en tomatenketchup.
In Maleisië kun je beter geen water uit de kraan drinken. Er is overal mineraalwater te koop, evenals frisdranken en vruchtensappen. Een bijzondere ervaring tijdens je Maleisië rondreis is het om thee of koffie te drinken in een Chinese coffeeshop. Als je geen gecondenseerde melk in je thee wilt vraag dan om the-o. De melkachtige witte drank die ze vaak op straat verkopen is gemaakt van sojabonen.
In eetgelegenheden of hotels waar veel toeristen komen verwacht men vaak wel een fooi. Dit is ook onderdeel van hun salaris. Ook is het gebruikelijk om aan gidsen en chauffeurs een fooi te geven. Het is natuurlijk sterk afhankelijk van je bestedingspatroon wat je verder nog aan uitgaven kwijt bent in Maleisië. Reken voor een gezin van 4 personen op ongeveer € 600 per week voor eten, drinken, fooien, souvenirs en entreegeld.
Maleisië is ongeveer 8 keer zo groot als Nederland en er wonen meer dan 30 miljoen mensen. Het land bestaat uit twee delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee. West-Maleisië is het schiereiland dat in het noorden grenst aan Thailand en in het zuiden aan Singapore. Het schiereiland beslaat ongeveer 40 procent van de totale oppervlakte, herbergt 85 procent van de bevolking, is goed ontwikkeld en oogt modern. Oost-Maleisië ligt op het eiland Borneo en bestaat uit de deelstaten Sarawak en Sabah. Het bestaat voornamelijk uit jungle, telt een groot aantal inheemse bevolkingsgroepen en is met 4,5 miljoen inwoners dunbevolkt.
Door de centrale ligging tussen de Indische Oceaan en de Zuid-Chinese Zee is Maleisië van oorsprong altijd een ontmoetingsplaats geweest van handelaren uit oost en west. Rond 1500 nam de interesse voor Maleisië in Europa toe. Portugal, Nederland en Engeland hebben zich een tijdlang in Maleisië gevestigd. De Engelse periode vanaf 1824 heeft zijn sporen achtergelaten. Dit merk je aan de taal, het voedsel en de thee-industrie. Overal in West-Maleisië vind je koloniale huizen en gebouwen.
Als gevolg hiervan heeft Maleisië een multiculturele en multiraciale samenleving. De islamitische Maleiers vormen de grootste bevolkingsgroep en wonen vooral in West-Maleisië. De Chinezen vormen een belangrijke groep in de steden, waar ze veel winkels en restaurants hebben. In West-Maleisië woont ook een vrij grote groep Indiërs en daarnaast leeft er nog kleine groep inheemse bevolking; de Orang Asli. Op Borneo leven zo’n 31 verschillende inheemse volken. De grootste groep zijn de Iban met 400.000 mensen. Deze Dayaks (verzamelnaam voor groot aantal van deze inheemse volken) hebben met elkaar gemeen dat ze in langhuizen langs de rivieren wonen en droge rijstbouw bedrijven. Vrijwel alle belangrijke religies ter wereld zijn in Maleisië vertegenwoordigd. Ruim de helft van de bevolking volgt de islam. Daarnaast zijn er aanhangers van het boeddhisme, christendom en hindoeïsme. De inheemse stammen hebben een animistische geloofsovertuiging en vereren hun voorouders.