persoonlijk advies
op maat gemaakte reizen
Lid VVKR, GGTO, Trees for all en Travelife Partner
Menu
Naar Handige informatie

Handige informatie rondreizen Sri Lanka

Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Sri Lanka op een rijtje.

Globe

Reisdocumenten

Met een Nederlandse of Belgische nationaliteit heb je, naast een geldig paspoort, ook een visum voor een rondreis naar Sri Lanka nodig. Dit visum kun je online aanvragen, vanaf 90 dagen voor vertrek. Gebruik hiervoor de Engelstalige website: www.eta.gov.lk
Het aanvragen kost US$ 35 en hiervoor krijg je een toeristenvisum dat 30 dagen geldig is. Voor kinderen tot 12 jaar is het visum gratis. Het aanvragen duurt ongeveer 2 dagen.
Het paspoort dient nog minimaal 6 maanden na aankomst in Sri Lanka geldig te zijn.
Reizigers met een andere nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) om hun eventuele visum te regelen.
Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam, dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is.

 

Geldzaken

In Sri Lanka betaal je met de Sri Lankaanse Rupee (LKR). 1.000 Rupees is ongeveer gelijk aan € 4,50 (april 2021). De grootste biljetten zijn van 1.000 en 2.000 rupee.
In alle grotere plaatsen en op de luchthaven zijn pinautomaten aanwezig. Neem voor de zekerheid wat contant geld meer voor de kleinere plaatsen en voor het geval een pinautomaat stuk is. Zorg er ook voor dat je pinpas geschikt is buiten Europa. Bij banken en ook in de hotels kun je euro’s wisselen. Creditcards worden bij hotels en grotere winkels geaccepteerd. Zorg dat je altijd kleingeld op zak hebt, vooral in taxi’s en tuktuks. Zo voorkom je dat je lang op wisselgeld moet wachten.

Gezondheid

Voor Sri Lanka zijn geen vaccinaties verplicht. Maar er worden wel altijd een aantal aangeraden. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Malaria komt voor in Sri Lanka. Het verschilt echter per streek en per seizoen. Laat je vooraf goed informeren door een deskundige medische organisatie.

Weer en klimaat

Sri Lanka kun je het hele jaar door bezoeken. Omdat Sri Lanka dicht bij de evenaar ligt zijn de temperatuurverschillen tussen winter en zomer in de lager gelegen gebieden niet heel groot. De gemiddelde temperatuur in de laag gelegen gebieden is rond de 30 graden. Vanwege de hoge ligging koelt het in het centrale bergland in de plaatsen Kandy en Nuwara Eliya ’s avonds behoorlijk af, ook in de zomer. Met name in de bergen is de gemiddelde temperatuur 20 graden. De temperatuur van het zeewater is altijd aangenaam, circa 25° C.
Sri Lanka kent twee regenseizoenen. In het zuiden en westen valt deze periode van mei tot september, van oktober tot januari regent het in het noorden en oosten. De regenbuien zijn kort maar krachtig en vallen meestal aan het einde van de dag. Een bui frist de lucht lekker op en zorgt voor de prachtige natuur. Het regent nooit de hele dag, op Sri Lanka wordt een tropische regenbui snel afgewisseld met stralend weer
De beste reistijd voor de noord-,west- en zuidkust is van december t/m april. Wil je ook naar de oostkust, dan raden wij aan om tussen april en september te gaan. In juli en augustus is aan het aan de zuid- en westkust ook prima weer.

Tijdsverschil

In Sri Lanka is het in de zomer 3,5 later dan in Nederland. In de winter is het tijdsverschil 4,5 uur.

Bellen en internet

Bijna overal in Sri Lanka heb je goed bereik met je mobiel. Uitzondering zijn de natuurgebieden en de wat afgelegen plaatsen. Je kunt ter plekke een lokale prepaid simkaart kopen. In de meeste hotels en ook in veel restaurants hebben ze Wifi.

Electriciteit

In Sri Lanka is de stroomspanning 230V. Stopcontacten zijn er in twee varianten: een met drie ronde gaatjes of een met twee ronde gaatjes en een plat pinnetje. Voor sommige Nederlandse apparaten en opladers heb je een adapter nodig. Vaak hebben hotelrecepties adapters te leen voor hun gasten, maar neem voor de zekerheid een wereldstekker mee.

Taal

In Sri Lanka worden verschillende talen gesproken. De grootste bevolkinsgroep zijn de Singalezen en het Singalees (Singala) is dan ook de officiële taal van Sri Lanka. Je kunt overigens met Engels vrij goed uit de voeten. In het noorden wonen de Tamils en zij spreken hun eigen taal.

Veiligheid

Sri Lanka is een heel veilig vakantieland. Criminaliteit komt weinig voor. Toch is het natuurlijk zaak om goed op je spullen te letten. Geld, paspoorten en andere belangrijke papieren kun je het beste achterlaten in de kluis in je hotel. Je kunt ’s avonds zonder problemen op straat lopen, ook in de grote steden. Wees wel alert voor trucjes met wisselgeld en betaal nooit meer dan de afgesproken prijs. Zorg dat je bijvoorbeeld in taxi’s altijd klein geld bij je hebt.
Voor de actuele informatie kun je altijd kijken op de website van buitenlandse zaken. www.minbuza.nl

Eten en drinken

Het eten van Sri Lanka staat vooral bekend om zijn curry’s. De ‘rice & curry” kun je in talloze variaties krijgen. Er zijn groentecurries, vis-, eier- en vleescurries en zelfs fruitcurries. Wat ze met elkaar gemeen hebben is de mix aan specerijen waarin ze zijn gesmoord, gebakken, ingelegd of gekookt. Sommige curries zijn erg pittig want in Sri Lanka houdt men van pittig eten. Bestel bij een pittige maaltijd curd, een dikke yoghurt van buffelmelk.
Langs de kust van Sri Lanka kun je kiezen uit verschillende soorten vis of schaaldieren, die naar keuze gebakken, gegrild of pikant gewokt worden. Als je vis bestelt kun je informeren welke vis die dag gevangen is zodat je weet dat deze vers is. Vegetariërs komen goed aan hun trekken in Sri Lanka. Veel curries zijn vegetarisch, en als je het bij de bestelling aangeeft, kunnen de meeste restaurants ook het vlees vervangen door bijvoorbeeld cashewnoten of kikkererwten.
Sri Lanka heeft een uitgebreid aanbod van exotische vruchten zoals mango, rambutan, papaja, ananas, koningskokosnoot, zuurzak, jackfruit, mangosteen, doerian en vele soorten bananen. Kokosnoten zijn goedkoop, verfrissend en een veilige keuze als er geen gebottelde drankjes voorhanden zijn. Voor wat betreft het drinken in Sri Lanka kun je kiezen uit frisdrank en verse vruchtensappen. En in Sri Lanka kun je natuurlijk heerlijk thee drinken.
Het water dat in Sri Lanka uit de kraan komt is niet drinkbaar. Koop daarom flessen mineraalwater.

Fooien en zakgeld

In eetgelegenheden of hotels waar veel toeristen komen verwacht men vaak wel een fooi. Dit is ook onderdeel van hun salaris. Ook is het gebruikelijk om aan gidsen en chauffeurs een fooi te geven.
Het is natuurlijk sterk afhankelijk van je bestedingspatroon wat je verder nog aan uitgaven kwijt bent in Sri Lanka. Reken voor een gezin van 4 personen op ongeveer € 600 per week voor eten, drinken, fooien, souvenirs en entreegelden.

Cultuur

Sri Lanka is ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland en er wonen meer dan 21 miljoen mensen. De meeste mensen wonen aan de westkust onder en boven de hoofdstad Colombo. Colombo is de grootste stad en verder zijn het voornamelijk kleinere plaatsen.
De grootste bevolkingsgroep zijn de Singalezen en deze zijn voornamelijk Boeddhistisch. De Tamils vormen een grote minderheidsgroep. Zij zijn voornamelijk Hindoeistisch en wonen veelal in het noorden en oosten. Er is lange tijd oorlog geweest tussen de Tamils en de regering. Die tijd is nu voorbij en ook naar het noorden kun je nu veilig reizen. Er woont ook nog een kleine groep moslims in Sri Lanka.
Aan het begin van de 16e eeuw ontstond er belangstelling voor Sri Lanka vanuit Europa. Allereerst vanuit Portugal en Nederland, maar later kwamen ook de Engelsen naar Sri Lanka. Zij hebben zich lange tijd gevestigd op Sri Lanka. Met name in de hooglanden en bij het kustplaatsje Galle vind je nog veel overblijfselen uit die tijd.

ontdek Sri Lanka door de ogen van je kinderen

Sri Lanka