Marokko 11 61new

Terug

Praktische informatie rondreizen Marokko

Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Marokko op een rijtje.

 

Reisdocumenten
Voor rondreizen naar Marokko heb je een paspoort nodig dat nog tot 6 maanden na vertrek uit Marokko geldig is.
Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade.
Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam, dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is. Doel van deze extra controle is om ontvoeringen van kinderen tegen te gaan.

Ambassade van Marokko in Nederland
Oranjestraat 9, 2514 JB Den Haag
Tel.: 070-3469617
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Geld
In Marokko betaal je met de Dirham. Een Dirham is onderverdeeld in 100 centimes. 100 Dirham is ongeveer euro 9,50 (december 2016).
In Marokko kun je in alle grotere plaatsen pinnen. Over de gehele route verspreid, vind je plekken waar je kunt pinnen. Ook kun je overal euro’s wisselen in lokale valuta. Je kunt op maar weinig plaatsen in Marokko betalen met je creditcard. We raden jullie dan ook aan om een kleine som aan contant geld mee te nemen en de rest te pinnen. Euro’s kun je overal omwisselen, neem alleen niet al te grote coupures mee.
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Marokko dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Gezondheid
Voor een vakantie naar Marokko zijn vaccinaties niet verplicht maar worden ze wel aangeraden. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten.
Malaria vormt bijna geen probleem in Marokko. Maar het is altijd belangrijk je te informeren naar de laatste stand van zaken.
Marokko is een tropisch land en je loopt er een grotere kans om ziek te worden dan thuis. Door het warme weer zijn er meer bacteriën. Bereid je goed voor en wees bewust van de risico’s ter plaatse. Drink geen water uit de kraan en let op met het eten van vlees en vis. Dit moet goed gestoofd of gebakken zijn. Ook sla en vers fruit moet goed omgespoeld zijn met flessenwater. Neem van te voren paracetamol mee en iets tegen diarree en uitdroging. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien
Bedenk ook dat kinderen extra gevoelig zijn voor de zon, dus zorg voor voldoende bescherming: zonnebrandmiddel, minimaal een kledingstuk met (lange) mouwen, hoofddeksel en zonnebril.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

 

Weer en klimaat in Marokko
Het klimaat in Marokko is per regio verschillend. In de bergen komt een heel ander klimaat voor dan aan de kust en in de woestijn is het weer ook weer heel anders. Het kan zo maar voorkomen dat het op een dag heel heet is in de woestijn, er een aangenaam zonnetje schijnt aan de kust, maar dat het in de bergen sneeuwt.
Langs de kust is het in de zomer warm en droog en in de winter is het aangenaam koel. In de zomer is de gemiddelde temperatuur 22 c en in de winter ligt die rond de 14 c. Tussen november en april valt er regen, in het noorden meer dan in het zuiden. Door de invloed van de oceaan is het nooit heel erg heet en valt er regelmatig regen.
In het binnenland kan het wat warmer zijn omdat daar de verkoelende zeewind mist. In Marrakech liggen de temperaturen in de zomer rond de 30 c. Maar als de wind vanuit de Sahara woestijn komt, kan de temperatuur oplopen tot 40 c. In de bergen valt veel meer regen en op de hoge bergtoppen ligt een groot deel van het jaar sneeuw. De Atlas is een grens tussen het milde klimaat in het noordwesten en het droge, hete klimaat in het zuidoosten. Aan de andere kant van de bergen, ver weg van de kust begint het woestijn klimaat. Hier is het heet en droog. Zowel in de bergen als in de woestijn is het ’s nachts koud.

 

Tijdsverschil Marokko
In de zomer is het in Marokko twee uur vroeger dan in Nederland. In de winter is het tijdsverschil 1 uur.

 

Bellen en Internet
Marokko heeft voor mobiele telefonie een goede dekking in de steden, redelijke dekking in de overige bewoonde gebieden, maar nauwelijks bereik in de berggebieden en in de woestijn. Wanneer je een simlockvrij toestel hebt is het voordelig om ter plekke een SIM-kaart (carte Jawal) plus een prepaid opwaardeerkaart aan te schaffen. De belangrijkste telecombedrijven zijn IAM (Maroc Telecom) en Meditel.
Telefoneren kan ook vanuit teleboutiques (telefoonkantoren). De telefoons werken op munten van 1, 5 en 10 dirham. Je kunt ter plaatse biljetten wisselen in munten. Je kunt ook bellen vanuit postkantoren, tabacs en fotozaken. Daar zijn telefoonkaarten te koop vanaf 50 eenheden, die je ook in veel openbare cellen kunt gebruiken (niet in de teleboutiques).
Er zijn in Marokko internetcafé’s waar je kunt internetten, maar ook in veel hotels en restaurants beschikt men over WiFi.

 

Elektriciteit
In Marokko gebruikt men 220 volt met dezelfde stopcontacten als wij in Nederland hebben. Een wereldstekker is dus niet noodzakelijk.

 

Taal
De officiële taal van Marokko is Arabisch. Arabisch is een ander schrift dan ons ABC. Het Arabisch is een taal die rond het jaar 400 is ontstaan en heeft zich door de Islam over een groot deel van de wereld verspreid. De Koran, het heilige boek van de Islam, is ook in het Arabisch geschreven. Ongeveer 200 miljoen mensen over de hele wereld spreken Arabisch. Het schrift wordt van rechts naar links geschreven en kent 28 tekens. Het Marokkaans Arabisch bevat veel Franse woorden en uitdrukkingen. Omdat Marokko vroeger Frans grondgebied was, spreken veel mensen ook nog Frans. Daarnaast zijn nog er nog veel verschillende Berber dialecten. Ook spreken veel mensen een mix van Berber en Arabisch. Het Arabisch zoals je dat hoort in het Midden-Oosten zal je in Marokko niet snel horen, veel mensen spreken een mix van talen of een mix van het Arabisch.

 

Veiligheid
Marokko is een veilig land om te reizen. Kleine criminaliteit komt echter wel voor. Wees in drukke menigten dus alert op je bezittingen. Geld en belangrijke papieren kun je het beste in de kluis van je hotel bewaren. Voor de actuele informatie kun je altijd kijken op de website van buitenlandse zaken. www.minbuza.nl

Feestdagen en festivals:
Nationale feestdagen in Marokko:
Nieuwjaar (1 januari)
Dag van het Onafhankelijkheidsmanifest (11 januari)
Dag van de Arbeid (1 mei)
Feest van de Jeugd (9 juli)
Troonfeest (30 juli)
Dag van Trouw en Vernieuwing (14 augustus)
Dag van de Revolutie: herdenking van de Vredesmars (20 augustus)
Verjaardagsfeest van Mohammed VI (21 augustus)
Herdenking van de Groene Mars (6 november)
Viering van de terugkomst van Mohammed V uit ballingschap (16 november)
Onafhankelijkheidsdag (18 november)

Daarnaast zijn er een aantal islamitische feestdagen die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar en anders is dan de onze, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar. Een heel belangrijk religieus feest is het Offerfeest (1-3 september 2017), islamitisch nieuwjaar (22 September 2017), de geboortedag van de profeet (30 November 2017). Direct na afloop van de ramadan (27 mei 2017 tot 25 juni 2017) is het Suikerfeest (25 tot en met 27 juni 2017).
Verder zijn er de pelgrimsfeesten, ter ere van marabouts (regionale heiligen). Uit de wijde omtrek komen de mensen naar het graf van hun heilige. Dikwijls wordt er een markt gehouden en vinden fantasia’s (ruiterspelen) plaats.

 

Eten & drinken
Eten is in Marokko heel belangrijk. Tijdens het eten praten mensen met elkaar. Grote feesten gaan dan ook altijd samen met veel eten. Ga je bij iemand op bezoek, dan staat er ook altijd eten voor je klaar. De gerechten zijn een mix van Berber en Arabische gerechten met Spaanse en Franse invloeden. Er wordt veel gekookt met kip, lamsvlees, groenten, fruit en natuurlijk veel kruiden. Moslims eten allemaal halal. Dat betekent onder andere dat ze geen varkensvlees eten en geen alcohol drinken. Halal is een islamitische term en betekent rein in het Arabisch. Met Halal wordt aangegeven wat is toegestaan voor Moslims. Zo wordt er bijv. geen varkensvlees gegeten en moet vlees op een bepaalde manier geslacht zijn. Ook het drinken van alcohol is verboden.

Marokko kent een aantal bekende gerechten:
Couscous & Tajine
Couscous wordt in heel Noord Afrika veel gegeten. Het is gemaakt van gemalen gierst en is de basis voor een stoofpot. Vaak zit er in de stoofpot kip en vele soorten groenten. Het wordt vaak klaargemaakt in een Tajine. Dit is een schaal van aardewerk met een puntvormige deksel.
Harira
Harira is een stevige soep met kikkererwten, linzen en veel kruiden. Deze wordt veel gegeten tijdens de Ramadan.
Kebab & Kefta zijn kleine vleesgerechten die vaak gegeten worden als snacks. Kebab zijn kleine stukjes geroosterd lamsvlees gegeten in een broodje. Kefta zijn geroosterde balletjes lamsgehakt die vaak samen met tomaat worden gegeten.
Harissa is een saus die vaak op tafel staat. Maar het is een pittige saus gemaakt van hete pepers. Dus pas op als je het proeft!
Beghir
De pannenkoeken van Marokko. Heerlijk zijn ze!

Kruiden & Ingrediënten
Kruiden die vaak gebruikt worden in de Marokkaanse keuken zijn kaneel, nootmuskaat, saffraan, kardemom en komijn. Daarnaast worden kikkererwten, linzen, paprika’s, uien, dadels, vijgen, olijven en pepers veel gebruikt.

Muntthee
Marokkanen drinken het graag thee en dan het liefst muntthee. Het inschenken van de thee is een hele ceremonie. De thee wordt gedronken uit kleine, mooie glaasjes. Met een mooie, zilveren theekan met lange tuit wordt de thee vaak van een grote hoogte, met een lange straal geschonken. De thee kan erg sterk zijn, men neemt er veel suiker bij.
Overal zie je mensen thee drinken, in huis, een restaurant of op straat. In de souk zie je vaak kleine krukjes waar mensen op zitten om thee te drinken. Wil je iets kopen en ga je onderhandelen, dan word je ook vaak uitgenodigd om thee te drinken. Het is wel zo beleefd om een of twee kopjes te drinken als het wordt aangeboden.
Kookcursus
Vind je het leuk om te koken en vind je het Marokkaanse eten lekker, dan is het leuk om een kookcursus te volgen. Dit kan in grotere steden zoals Fez en Marrakesh. De kookcursus is vaak bij een familie thuis en meestal ga je eerst samen met de gastvrouw naar de markt om de ingrediënten te kopen. Daarna ga je aan de slag in de keuken en leer je een heerlijke Marokkaanse maaltijd koken. Het is een aanrader.

 

Kleding
De kleding in Marokko is heel divers. Je zal er mensen in moderne kleding zien; in spijkerbroeken, t-shirt en op sportschoenen. Maar je zal ook mensen zien in traditionele kleding. Dat betekent dat de mensen lange gewaden dragen, ookwel Djellaba genaamd. Djellaba’s zijn lange overgewaden met een muts. De vrouwen dragen mooi versierde met glitters en borduurwerk van goud- en zilverdraden. Daaronder dragen ze vaak slippers of sloffen, ook wel babouches genoemd. Een groot deel van de vrouwen draagt een hoofddoek.
Vrijdag is de heilige dag. Mensen brengen vaak een bezoek aan de moskee en zijn netjes en in het wit gekleed.
Van toeristen wordt verwacht dat ze zich aanpassen aan de gewoonten van het land. Ga dus niet al te bloot gekleed. Houd je schouders en knieën bedekt.

 

Fotografie
Marokko is een prachtig land om te fotograferen. De landschappen, de mensen , de koningssteden het is allemaal even mooi. Ga je mensen fotograferen, vraag altijd van tevoren om toestemming, sommigen vinden het niet fijn en sommigen vragen om een kleine vergoeding. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militaire kampementen, bruggen, overheidsgebouwen, havens en dergelijke te fotograferen.

 

Fooien & zakgeld
In eetgelegenheden of hotels waar veel toeristen komen, verwacht men vaak wel een fooi. Dit is ook onderdeel van hun salarissen. Ook is het gebruikelijk om aan gidsen en chauffeurs een fooi te geven. Op veel plaatsen heb je parkeerwachters. Mensen die je auto in de gaten houden als je parkeert om iets te gaan bekijken of een boodschapje wilt doen. Deze mensen leven van het geld wat ze daarvoor krijgen. Hoewel het niet verplicht is, is het wel de bedoeling om ze iets te geven.
Het is natuurlijk sterk afhankelijk van je bestedingspatroon wat je verder nog aan uitgaven kwijt bent in Marokko. Reken voor een gezin van 4 personen op ongeveer € 500 per week voor eten, drinken, fooien, souvenirs en entreegelden.

 

Cultuur
Marokko is 11 keer groter dan Nederland en heeft 33 miljoen inwoners. De oorspronkelijke bewoners van Marokko zijn de Berbers. Zij kwamen duizenden jaren geleden al naar Marokko. Zij hebben hun taal en oude tradities bewaard en hun cultuur heeft nog steeds een grote invloed in Marokko. Later kwamen hier de Arabieren bij, zij namen ook de Islam mee naar het land. Vroeger leefden de Berbers voornamelijk in de bergen en de Arabieren in de kustgebieden. Tegenwoordig leven de Berbers ook in de steden en andere gebieden van Marokko. Veel mensen zijn nu een mix van Berber en Arabier. Ongeveer de helft van de Marokkanen woont in de grote steden. In de bergen zijn nog veel Berberdorpen. Berbers verdelen zichzelf in stammen met hun eigen taal, gewoontes, muziek en dans. In de woestijn leven nog nomaden. Dit zijn mensen die rondtrekken met hun vee. Zij hebben geen vaste woonplaatsen maar leven in tenten. Als je een trip naar de woestijn maakt en daar gaat overnachten, slaap je ook vaak in een traditionele nomadentent. Naast Berbers en Arabieren leven er ook nog kleine groepen Joden, Europeanen en West-Afrikanen in Marokko. De Europeanen zijn met name van Franse en Spaanse afkomst.
Oude rotstekeningen tonen aan dat er 10.000 jaar voor onze jaartelling al mensen woonden in Marokko. Dit zijn zeer waarschijnlijk de voorvaderen van de huidige Berbers. Rond 400 voor Christus (het begin van onze jaartelling) kwamen de eerste veroveraars naar Marokko vanuit Tunesië. Dit waren de Feniciers. De Berbers wilden geen overheersers en trokken zich terug in de bergen en het land daarachter. Na de Feniciers kwamen de Romeinen, zij vestigden zich in de kuststreken om handel te drijven. In het land daarachter richtten ze enkele steden op (Volubilis) en richtten ze landbouwgronden in. Na de Romeinen kwamen de Vandalen en Byzantijnen.
Rond het jaar 600 kwamen de eerste Arabieren naar Noord Afrika en namen hun eigen godsdienst mee, de Islam. In het begin was er veel verzet van de Berbers tegen de overheersing van de Arabieren, maar de Islam had een grote aantrekkingskracht op hen. Vele Berbers bekeerden zich tot de Islam maar accepteerden de overheersing van Arabieren niet. De Arabieren bleven in Marokko wonen, maar de Berbers bleven de heersers. Stammen verenigden zich en de eerste dynastieën vormden zich. De eerste leider die een dynastie vestigde was Moulay Idriss in 788. Hij wordt in Marokko gezien als een held en stichter van het land. Veel gebouwen dragen zijn naam. Hij verklaarde familie te zijn van de profeet Mohammed. In de eeuwen die volgden waren er verschillende dynastieën aan de macht die zich in de verschillende koningssteden vestigden. Door de continu ruziënde families, dynastieën en Berberstammen raakte het land verzwakt en zo konden de Europeanen aan het begin van de 16e eeuw hun eerste handelsposten opzetten in Marokko.
In 1830 veroverde Frankrijk Algerije, het buurland van Marokko. In de jaren die volgden wist Frankrijk zijn macht uit te breiden naar Marokko en in 1912 werd Marokko een Frans protectoraat. Tijdens de 2e wereldoorlog werd de Franse macht zwakker en de Marokkanen grepen hun kans. Ze richtten partijen op voor onafhankelijkheid en boden verzet tegen de overheersing. In 1956 gaf Frankrijk op en op 2 maart 1956 werd Marokko onafhankelijk. Mohammed Ben Youssef, een verbannen sultan en een van de grootste strijders voor onafhankelijkheid, riep zichzelf uit tot koning. De huidige koning is een kleinzoon van deze eerste koning.

 

Godsdienst
Het grootste gedeelte van de mensen is Moslim, bijna 99% . De islam is niet alleen een geloof maar is ook sterk aanwezig in het dagelijks leven en de politiek. De koning is niet alleen de politiek leider maar ook de leider van het geloof. Bij geboortes, huwelijken begrafenissen en andere gebeurtenissen zijn de ceremonies en tradities ingegeven door de Islam.

 offerte groot

 

Algemene voorwaarden | Privacyverklaring

Contactgegevens: Young Travel Company | Parklaan 26, 2132 BN Hoofddorp | telefoon 06 19883349 | email2 info@youngtravelcompany.nl

instagram      facebook

 

GGTO logonieuw          websitelogovvkr          Logo Allianz Global Assistance3        logo trees for all kleinnieuw

 © 2020 | Young Travel Company

Ga naar boven