Costa Rica 01 5nieuw

Terug

Praktische informatie rondreizen Costa Rica

Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Costa Rica op een rijtje. 


Reisdocumenten
Met een Nederlandse of Belgische nationaliteit heb je voor rondreizen naar Costa Rica een geldig paspoort nodig. Dit paspoort dient na vertrek uit Costa Rica nog 6 maanden geldig te zijn. Bij aankomst krijg je een toeristenvisum. Reizen jullie via de USA dan gelden er extra voorwaarden. Daarover worden jullie geïnformeerd ten tijde van de boeking.
Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) om hun eventuele visum te regelen.
Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam, dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is.
Ambassade van Costa Rica
Laan Copes van Cattenburch 46
2585 GB Den Haag
Tel.: 070 354 07 80 
www.embacr.nl

 

Geld
In Costa Rica betaal je met de Colon (CRC). 1.000 Colones is ongeveer gelijk aan € 1,50 (december 2017). De grootste biljetten zijn van 5.000 en 10.000 Colones.
In alle grotere plaatsen en op de luchthaven zijn pinautomaten aanwezig. Neem voor de zekerheid wat contant geld mee voor de kleinere plaatsen en voor het geval een pinautomaat stuk is. Het beste kun je dan US Dollars meenemen. Zorg er ook voor dat je pinpas geschikt is buiten Europa. Bij banken en ook in de hotels kun je dollars wisselen. Creditcards worden bij hotels en grotere winkels geaccepteerd.

 

Gezondheid
Voor Costa Rica zijn geen vaccinaties verplicht. Maar er worden er wel altijd een aantal aangeraden. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Malaria komt voor in Costa Rica. Het verschilt echter per streek en per seizoen. Laat je vooraf goed informeren door een deskundige medische organisatie.
Costa Rica is een tropisch land en je loopt er een grotere kans om ziek te worden dan thuis. Door het warme weer zijn er meer bacteriën. Bereid je goed voor en wees je bewust van de risico’s ter plaatse. Drink geen water uit de kraan en let op met het eten van vlees en vis. Dit moet goed gestoofd of gebakken zijn. Ook sla en vers fruit moet goed omgespoeld zijn met flessenwater. Neem van te voren paracetamol mee en iets tegen diarree en uitdroging. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien.
Bedenk ook dat kinderen extra gevoelig zijn voor de zon, dus zorg voor voldoende bescherming: zonnebrandmiddel, minimaal een kledingstuk met (lange) mouwen, hoofddeksel en zonnebril.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

 

Weer en klimaat
In Costa Rica heerst een tropisch klimaat en er bestaat geen echt verschil tussen winter en zomer. Wel zijn er regenperiodes, met name in oktober en november. De beste reisperiodes zijn van mei t/m september en eind december t/m januari. Het weer verschilt echter wel sterk per streek en dit heeft ook te maken met de hoogte in het betreffende gebied. In laaglandgebieden is het overdag rond de 30 graden en in de nacht rond de 20. In hoger gelegen gebieden is het een stuk koeler en kan het ’s avonds fris zijn. De zomermaanden worden ook wel de groene maanden genoemd. Door de regen die dan af en toe valt is de natuur prachtig groen en staat alles in volle bloei.

 

Tijdsverschil
In de zomer is het in Costa Rica 8 uur vroeger dan in Nederland. In de winter is het verschil 7 uur.

 

Bellen & Internet
In Costa Rica is een uitgebreid mobiel netwerk, maar in de wat afgelegen gebieden en in de nationale parken kan bellen met een mobiel lastig zijn. Eventueel kun je ook een lokale simkaart met beltegoed kopen bij een telefoonwinkel. Je kunt ook een telefoon- of chipkaart aanschaffen waarmee je kunt bellen vanuit een telefooncel. In een aantal hotels kun je ook met deze kaart bellen, maar dat is wel duurder. Veel hotels en restaurants bieden wifi. Ook zijn er in verschillende plaatsen internetcafés.

 

Voltage
In Costa Rica is de netspanning 110 volt. Om je elektrische apparatuur te gebruiken heb je een adapter nodig. Voor de stopcontacten zijn 2-polige platte stekkers nodig, Amerikaans model.

 

Taal
De officiële taal in Costa Rica is Spaans. Op de toeristische bestemmingen wordt ook wel goed Engels gesproken. Aan de oostkust van Costa Rica in de omgeving van de plaatsen Cahuita en Puerto Viejo wordt door de lokale bevolking een soort van Engels gesproken.

 

Veiligheid
Costa Rica is een veilig land om rond te reizen. Kleine criminaliteit komt echter wel voor. Wees in drukke menigten dus alert op je bezittingen. Geld en belangrijke papieren kun je het beste in de kluis van je hotel bewaren. Voor de actuele informatie kun je altijd kijken op de website van buitenlandse zaken. www.minbuza.nl

 

Feestdagen en festivals
19 maart Dag van San José
11 april Juan Santamaria dag
1 mei  Dag van de arbeid
25 juli  Guanacaste dag
2 augustus Dag van de Maagd van Los Angeles
15 augustus Maria ten hemel opneming
15 september Onafhankelijkheidsdag
12 oktober Columbusdag / dag van de culturen
8 december Maria Onbevlekt ontvangen
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

 

Eten & drinken
Centraal in de Costa Ricaanse keuken staan bonen, rijst en tortillas. Gallo Pinto (rijst met bonen) is een van de populaire gerechten. Ook voor het ontbijt wordt dit gerecht nog wel eens gegeten. Vlees is ook belangrijk in de Costa Ricaanse keuken. Dit kan van alles zijn; varken, rund, kip of vis. In de toeristische gebieden zijn ook restaurants met internationale keuken te vinden.
Refrescos Naturales zijn erg populair in Costa Rica. Deze verse vruchtensappen zijn er in allerlei soorten, zowel met water als met melk. Vanzelfsprekend kun je in Costa Rica goede koffie krijgen.

 

Kleding
Costa Rica heeft een tropisch klimaat. Het is dus altijd warm en vochtig, maar er valt af en toe ook een flinke tropische regenbui. Lichte, luchtige, ruimvallende katoenen kleding draagt koel en is snel droog na het wassen. In de hoger gelegen berggebieden kan het ’s avonds fris zijn. Het is handig om 'laagjeskleding' bij je te hebben: kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. Het is aan te raden sandalen en stevige wandelschoenen mee te nemen voor de wandeltochten.

 

Fooien & zakgeld
In eetgelegenheden of hotels waar veel toeristen komen verwacht men vaak wel een fooi. Dit is ook onderdeel van het salaris. Ook is het gebruikelijk om aan gidsen en chauffeurs een fooi te geven. Het is natuurlijk afhankelijk van jullie uitgaven wat je verder nog aan kosten kwijt bent. Reken voor een gezin van 4 personen op ongeveer € 500 per week voor eten, drinken, fooien, benzine en entreegelden.

 

Cultuur
Costa Rica is iets groter dan Nederland en heeft ongeveer 4,7 miljoen inwoners. Het is een dunbevolkt land waarbij zo’n 50% van de bevolking in de stad woont.  Het grootste gedeelte van de inwoners behoort tot de mestiezen, afstammelingen van Spanjaarden en indianen. Aan de oostkust wonen veel mensen die afstammen van slaven uit Jamaica. Zij hebben daar hun eigen cultuur en spreken ook meer een soort Engels. Een heel klein deel van de bevolking stamt af van de oorspronkelijke bevolking, zoals de Bribri. Zij wonen met name in reservaten.
De Costa Ricanen noemen zichzelf Tico’s en Tica’s.  De meeste Costa Ricanen zijn rooms katholiek.
Costa Rica kent een grote diversiteit aan landschappen. Aan beide kanten een lange kustlijn en daartussenin oerwoud, gebergtes en vulkanisch landschap. Toch vind je er ook nog veel boeren. Zowel kleine, lokale boeren als grote plantagehouders.

 

Algemene voorwaarden | Privacyverklaring

Contactgegevens: Young Travel Company | Parklaan 26, 2132 BN Hoofddorp | telefoon 06 19883349 | email2 info@youngtravelcompany.nl

instagram      facebook

 

GGTO logonieuw          websitelogovvkr          Logo Allianz Global Assistance3        logo trees for all kleinnieuw

 © 2020 | Young Travel Company

Ga naar boven