Maleisie13 2new

Terug

Praktische informatie rondreizen Maleisië en Borneo

Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Maleisië en Borneo op een rijtje.

Reisdocumenten

Voor rondreizen naar Maleisië en Borneo heb je een paspoort nodig dat tot 6 maanden na vertrek uit Maleisië nog geldig is. Voor een reis naar Borneo krijg je bij aankomst op het vliegveld een visum dat 30 dagen geldig is. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade.Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam, dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is.
Ambassade van Maleisië in Nederland
Rustenburgweg 2
2517 KE Den Haag


Geld
In Maleisië betaal je met de ringgit (RM). 100 ringgit staat ongeveer gelijk aan 21 euro (december 2016).
Op heel veel plaatsen in Maleisië kun je pinnen met je bankpas. Pinnen met creditcard kan ook, maar daar worden kosten voor in rekening gebracht. Betalen met creditcard kan in duurdere restaurants, winkels en hotels, vooral Visa en Mastercard worden geaccepteerd. Op sommige kleinere eilanden of plaatsen kun je niet pinnen, het is dus handig om altijd wat contant geld bij je te hebben. Neem geen biljetten mee die groter zijn dan 50 euro.
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Maleisië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Gezondheid
Voor een vakantie naar Maleisië zijn vaccinaties niet verplicht, maar ze worden wel aangeraden. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten.
Malaria komt voor in Maleisië, voornamelijk op Borneo maar ook in het noorden van het vasteland van Maleisië. Bereid je hier op voor en informeer naar de laatste stand van zaken.
Maleisië is een tropisch land en je loopt er een grotere kans om ziek te worden dan thuis. Door het warme weer zijn er meer bacteriën. Bereid je goed voor en wees je bewust van de risico’s ter plaatse. Drink geen water uit de kraan en let op met het eten van vlees en vis. Dit moet goed gestoofd of gebakken zijn. Ook sla en vers fruit moet goed omgespoeld zijn met flessenwater. Neem van te voren paracetamol mee en iets tegen diarree en uitdroging. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Bedenk ook dat kinderen extra gevoelig zijn voor de zon, dus zorg voor voldoende bescherming: zonnebrandmiddel, minimaal een kledingstuk met (lange) mouwen, hoofddeksel en zonnebril.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Weer en klimaat Maleisië
Maleisië heeft een tropisch regenwoudklimaat met gedurende het hele jaar hoge temperaturen en neerslag. Een vakantie naar Maleisië betekent dan ook gegarandeerd tropische warmte met de bijbehorende hoge relatieve luchtvochtigheid, waardoor het vrijwel altijd klam aanvoelt. Een uitzondering vormen de hoger gelegen gebieden die je zowel op het vasteland (Cameron Highlands) als op het eiland Borneo (Kinabalu en Mulu) tegenkomt. Daar vind je relatieve koelte bij middagtemperaturen tussen de 18 en 25 graden (afhankelijk van de hoogte en de ligging). 's Morgens vroeg kan de temperatuur op de hoogste plekken zelfs gedaald zijn tot enkele graden boven het vriespunt. Het klimaat wordt beheerst door noordoostelijke en zuidwestelijke moessonregens. De noordoostelijke moesson waait van oktober tot februari en zorgt in december en januari voor zware regenval en overstromingen aan de oostkust. In Sabah en Sarawak is het in die periode ook het natst. Tijdens de zuidwestelijke moesson is het droger. Omdat er in Maleisië veel neerslag valt (jaarlijks gemiddeld 2500 mm) en er geen echt droog seizoen is, oogt het er altijd groen. De meeste toeristen zullen te maken krijgen met de tropische weersomstandigheden zoals die in de lager gelegen gebieden heersen.

Tijdsverschil
In Maleisië is het in de zomer 6 uur later dan in Nederland. In de winter is dat 7 uur.

Bellen en Internet
Internationaal bellen kan vanuit Telecom kantoren en telefooncellen die meestal met een telefoonkaart werken. Telefooncellen die een creditcard accepteren vind je vaak in de grotere hotels, in Telecom kantoren of op de luchthavens. Bellen vanuit de hotelkamer kan een kostbare zaak zijn.
Maleisië beschikt over een goed mobiel netwerk. Wanneer je een simlock vrij toestel hebt is het voordelig om ter plekke een simkaart en beltegoed aan te schaffen. Er zijn verschillende mobiele telefoonmaatschappijen in Maleisië die dat aanbieden, zoals Maxis, DiGi, Celcom en U mobile.
In steden en toeristenplaatsen zijn internetcafés. In de meeste hotels, cafés en restaurants is gratis WiFi. Je hebt op Maleisisch Borneo in de steden een goede dekking, maar in de afgelegen gebieden niet. In de meeste hotels is gratis wifi.

Voltage
De netspanning in Maleisië is 220 Volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor de zogenaamde 'Amerikaanse' stekkers, met platte poten. Een verloopstekker is noodzakelijk.
De netspanning op Borneo is ook 220 Volt. Een wereldstekker kan van pas komen: men maakt gebruikt van het driepinnige Britse type. Stroom is op Borneo niet overal aanwezig, de langhuizen hebben zeker niet altijd stroom.

Taal
In Maleisië wordt officieel Bahasa Melayu of Maleis gesproken. Het lijkt heel erg op het Bahasa dat in Indonesië wordt gesproken. Het Bahasa Indonesia, de officiële taal van Indonesië, komt voort uit het Bahasa Malayu. Met Engels kun je je op de meeste plaatsen wel redden. Er zijn nog een groot aantal bevolkingsgroepen die hun eigen taal hebben, maar allen spreken ook de officiële taal.

Veiligheid
Maleisië is een veilig land om te reizen. Kleine criminaliteit komt echter wel voor. Wees in drukke menigten dus alert op je bezittingen. Geld en belangrijke papieren kun je het beste in de kluis van je hotel bewaren. Voor de actuele informatie kun je altijd kijken op de website van buitenlandse zaken. www.minbuza.nl

Feestdagen en festivals
Dankzij de mengeling van verschillende culturen en religies staat de agenda in Maleisië vol met feesten. Belangrijke nationale feestdagen in Maleisië zijn: Nieuwjaar (1 januari), Dag van de Arbeid (1 mei), Verjaardag van de Koning (4 juni), Hari Kebangsaan oftewel Onafhankelijkheidsdag (31 augustus) en Kerstmis (25 december). De meeste Chinese, boeddhistische, hindoeïstische en islamitische feestdagen zijn gebaseerd op een maanjaar en vallen volgens onze kalender ieder jaar op een andere datum.

Islamitische feestdagen in Maleisië
Belangrijke islamitische feestdagen zijn: Awal Ramadan, de eerste dag van de vastenmaand. De vastenperiode eindigt na dertig dagen met Hari Raya Puasa of Aidil Fitri. Op deze dag bidden de moslims in de moskee en gaan daarna met hun familie feestvieren. Het feest duurt - afhankelijk van de regio - twee tot tien dagen. Winkels en kantoren zijn dan gesloten. Op Hari Raya Haji, het offerfeest, vieren moslims dat ze de haj (pelgrimstocht) naar Mekka succesvol hebben voltooid. Het is een groot familiefeest. Maal Hijrah is het islamitisch nieuwjaar en Maulidir Rasul de geboortedag van de profeet Mohammed.

Chinese feesten in Maleisië
Voor Chinezen is het Chinees nieuwjaar een jaarlijks hoogtepunt. Tijdens dit vijftiendaagse festival is het druk in de straten in Chinatown. Het feest wordt met veel bombarie afgesloten op de vijftiende dag, ook wel Chap Goh Mei genoemd. Bij tempels offeren de Chinezen wierook, bij restaurants knallen ze rotjes om geesten te verjagen. Een 'leeuw' van mensen steekt de lont aan. De festiviteiten eindigen met de chingay-optocht die zich door straten kronkelt, met dansers in traditionele kostuums, acrobaten, leeuwen- en drakendansers en praalwagens. Tijdens het festival van de Hungry Ghosts offeren Chinezen uitbundig voor de geesten. Het Mooncake of Maan Festival herinnert de Chinezen aan de overwinning van China op de Mongolen. Overdag eet men de zogenaamde mooncakes; 's avonds gaan kinderen de straat op met lantaarns en bidden vrouwen tot de god van de maan.

Indiase feesten in Maleisië
Voor de Indiërs is Thaipusam een populair hindoe-festival. Gelovigen in trance doorboren lichaamsdelen zoals wangen en rug met scherpe naalden en haken en dragen grote, bonte stellages op hun hoofd. Op deze manier dienen de hindoes Heer Muruga. De meest indrukwekkende ceremonies zijn te zien bij de Batu-grotten ten noorden van Kuala Lumpur. Deepavali, het hindoe-festival van het licht, is een vijfdaags festival waarbij 's avonds op vele plaatsen lichtjes branden. De lichten symboliseren de triomf van het licht over de duisternis, van goed over kwaad. Het is een uitgesproken familiefeest. Veel mensen trekken die dag naar buiten om te picknicken.

Overige feestdagen in Maleisië
Wesak ter herdenking van de geboorte en dood van de Boeddha.

Eten en drinken
Maleisië staat bekend om zijn smakelijke en gevarieerde keuken. Doordat de landen een smeltkroes zijn van culturen, kun je bijvoorbeeld Maleis ontbijten, Chinees lunchen en Indiaas dineren. Elke staat heeft ook zijn eigen specialiteiten, welke je allemaal kunt proeven tijdens je rondreis door Maleisië. Over het algemeen worden er veel kruiden toegevoegd aan Indiaas en Maleis voedsel, terwijl Chinees wat zachter van smaak is.
Wellicht het meest bekende Maleise gerecht is satay. Dit zijn gemarineerde stukjes lam, rund- of schapenvlees die worden geroosterd boven een houtskoolvuurtje. Andere populaire gerechten zijn nasi goreng, laksa johore (een kruidig noedelgerecht met romige vissaus), rojak (een saladeachtig gerecht dat onder andere taugé en tahoe in sojasaus bevat), en nasi lemak (kokosrijst geserveerd met gefrituurde ikan bikis (ansjovis), pinda's en een gebakken ei).
De keuken van Borneo is minder beïnvloed door andere eetculturen. Sabah en Sarawak kennen nog veel authentieke gerechten, die helemaal niet lijken op wat men in West-Maleisië eet. Wel gaan traditionele gerechten zoals wild zwijn en hagedis tegenwoordig vergezeld van sojasaus en tomatenketchup.
In Maleisië kun je beter geen water uit de kraan drinken. Er is overal mineraalwater te koop, evenals frisdranken en vruchtensappen. Een bijzondere ervaring tijdens je Maleisië rondreis is het om thee of koffie te drinken in een Chinese coffeeshop. Als je geen gecondenseerde melk in je thee wilt vraag dan om the-o. De melkachtige witte drank die ze vaak op straat verkopen is gemaakt van sojabonen.

Kleding
Maleisië heeft een tropisch klimaat. Het is dus altijd warm en vochtig, maar er valt af en toe ook een flinke tropische regenbui. Lichte, luchtige, ruimvallende katoenen kleding draagt koel en is snel droog na het wassen. In de hoger gelegen berggebieden kan het ’s avonds fris zijn. Het is handig om 'laagjeskleding' bij je te hebben: kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. In hotels kun je je kleding laten wassen.
Denk eraan dat je in huizen, moskeeën en tempels je schoenen moet uittrekken en dat je niets op je hoofd mag hebben. Vrouwen dienen ervoor te zorgen dat hun schouders en bovenbenen bedekt zijn, dus geen blote schouders en geen korte broek. Voor vrouwen is het dragen van een hoofddoek in veel moskeeën verplicht. Korte topjes worden als aanstootgevend beschouwd en topless zonnen kan echt niet. Mannen kunnen wel in een korte broek lopen (het is gek, maar niet onfatsoenlijk), maar een ontbloot bovenlijf gaat te ver. 

Fotografie
Wil je mensen fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming of maak een gebaar waarmee je duidelijk maakt dat je iemand op de foto wilt zetten. Neem de tijd en maak contact, desnoods met handen en voeten. Laat ook het resultaat zien als je een foto hebt gemaakt met een digitale camera. Vraag toestemming als je (religieuze) ceremonies wilt fotograferen. Het is vaak geen probleem, al verwacht men soms een kleine donatie. Houd je in en rond tempels op de achtergrond, zodat mensen zich niet aan je storen. Kijk of er een bordje staat of je wel mag fotograferen. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militaire kampementen, bruggen, overheidsgebouwen, havens en dergelijke te fotograferen.

Fooien & zakgeld
In eetgelegenheden of hotels waar veel toeristen komen verwacht men vaak wel een fooi. Dit is ook onderdeel van hun salaris. Ook is het gebruikelijk om aan gidsen en chauffeurs een fooi te geven.Het is natuurlijk sterk afhankelijk van je bestedingspatroon wat je verder nog aan uitgaven kwijt bent in Maleisië. Reken voor een gezin van 4 personen op ongeveer € 600 per week voor eten, drinken, fooien, souvenirs en entreegeld.

Cultuur
Maleisië is ongeveer 8 keer zo groot als Nederland en er wonen meer dan 30 miljoen mensen. Het land bestaat uit twee delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee. West-Maleisië is het schiereiland dat in het noorden grenst aan Thailand en in het zuiden aan Singapore. Het schiereiland beslaat ongeveer 40 procent van de totale oppervlakte, herbergt 85 procent van de bevolking, is goed ontwikkeld en oogt modern. Oost-Maleisië ligt op het eiland Borneo en bestaat uit de deelstaten Sarawak en Sabah. Het bestaat voornamelijk uit jungle, telt een groot aantal inheemse bevolkingsgroepen en is met 4,5 miljoen inwoners dunbevolkt.
Door de centrale ligging tussen de Indische Oceaan en de Zuid-Chinese Zee is Maleisië van oorsprong altijd een ontmoetingsplaats geweest van handelaren uit oost en west. Rond 1500 nam de interesse voor Maleisië in Europa toe. Portugal, Nederland en Engeland hebben zich een tijdlang in Maleisië gevestigd. De Engelse periode vanaf 1824 heeft zijn sporen achtergelaten. Dit merk je aan de taal, het voedsel en de thee-industrie. Overal in West-Maleisië vind je koloniale huizen en gebouwen.
Als gevolg hiervan heeft Maleisië een multiculturele en multiraciale samenleving. De islamitische Maleiers vormen de grootste bevolkingsgroep en wonen vooral in West-Maleisië. De Chinezen vormen een belangrijke groep in de steden, waar ze veel winkels en restaurants hebben. In West-Maleisië woont ook een vrij grote groep Indiërs en daarnaast leeft er nog kleine groep inheemse bevolking; de Orang Asli. Op Borneo leven zo’n 31 verschillende inheemse volken. De grootste groep zijn de Iban met 400.000 mensen. Deze Dayaks (verzamelnaam voor groot aantal van deze inheemse volken) hebben met elkaar gemeen dat ze in langhuizen langs de rivieren wonen en droge rijstbouw bedrijven. Vrijwel alle belangrijke religies ter wereld zijn in Maleisië vertegenwoordigd. Ruim de helft van de bevolking volgt de islam. Daarnaast zijn er aanhangers van het boeddhisme, christendom en hindoeïsme. De inheemse stammen hebben een animistische geloofsovertuiging en vereren hun voorouders.

 

Algemene voorwaarden | Privacyverklaring

Contactgegevens: Young Travel Company | Parklaan 26, 2132 BN Hoofddorp | telefoon 06 19883349 | email2 info@youngtravelcompany.nl

instagram      facebook

 

GGTO logonieuw          websitelogovvkr          Logo Allianz Global Assistance3        logo trees for all kleinnieuw

 © 2020 | Young Travel Company

Ga naar boven