SriLanka5 5new

Terug

Praktische informatie rondreizen Sri Lanka

Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Sri Lanka op een rijtje.

Reisdocumenten

Met een Nederlandse of Belgische nationaliteit heb je, naast een geldig paspoort, ook een visum voor een rondreis naar Sri Lanka nodig. Dit visum kun je online aanvragen, vanaf 90 dagen voor vertrek. Gebruik hiervoor de Engelstalige website: www.eta.gov.lk.

Het aanvragen kost US$ 35 en hiervoor krijg je een toeristenvisum dat 30 dagen geldig is. Voor kinderen tot 12 jaar is het visum gratis. Het aanvragen duurt ongeveer 2 dagen.
Het paspoort dient nog minimaal 6 maanden na aankomst in Sri Lanka geldig te zijn.
Reizigers met een andere nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) om hun eventuele visum te regelen.
Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam, dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is. 
Ambassade van Sri Lanka in Nederland
Jacob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Tel.: 070 365 5910

Geld
In Sri Lanka betaal je met de Sri Lankaanse Rupee (LKR). 1.000 Rupees is ongeveer gelijk aan € 6 (februari 2017). De grootste biljetten zijn van 1.000 en 2.000 rupee.
In alle grotere plaatsen en op de luchthaven zijn pinautomaten aanwezig. Neem voor de zekerheid wat contant geld meer voor de kleinere plaatsen en voor het geval een pinautomaat stuk is. Zorg er ook voor dat je pinpas geschikt is buiten Europa. Bij banken en ook in de hotels kun je euro’s wisselen. Creditcards worden bij hotels en grotere winkels geaccepteerd. Zorg dat je altijd kleingeld op zak hebt, vooral in taxi’s en tuktuks. Zo voorkom je dat je lang op wisselgeld moet wachten.

Gezondheid
Voor Sri Lanka zijn geen vaccinaties verplicht. Maar er worden wel altijd een aantal aangeraden. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Malaria komt voor in Sri Lanka. Het verschilt echter per streek en per seizoen. Laat je vooraf goed informeren door een deskundige medische organisatie. 

Sri Lanka is een tropisch land en je loopt er een grotere kan om ziek te worden dan thuis. Door het warme weer zijn er meer bacteriën. Bereid je goed voor en wees bewust van de risico’s ter plaatse. Drink geen water uit de kraan en let op met het eten van vlees en vis. Dit moet goed gestoofd of gebakken zijn. Ook sla en vers fruit moet goed omgespoeld zijn met flessenwater. Neem van te voren paracetamol mee en iets tegen diarree en uitdroging. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien
Bedenk ook dat kinderen extra gevoelig zijn voor de zon, dus zorg voor voldoende bescherming: zonnebrandmiddel, minimaal een kledingstuk met (lange) mouwen, hoofddeksel en zonnebril.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Weer en Klimaat
Sri Lanka kun je het hele jaar door bezoeken. Omdat Sri Lanka dicht bij de evenaar ligt zijn de temperatuurverschillen tussen winter en zomer in de lager gelegen gebieden niet heel groot. De gemiddelde temperatuur in de laag gelegen gebieden is rond de 30 graden. Vanwege de hoge ligging koelt het in het centrale bergland in de plaatsen Kandy en Nuwara Eliya 's avonds behoorlijk af, ook in de zomer. Met name in de bergen is de gemiddelde temperatuur 20 graden. De temperatuur van het zeewater is altijd aangenaam, circa 25° C.
Sri Lanka kent twee regenseizoenen. In het zuiden en westen valt deze periode van mei tot september, van oktober tot januari regent het in het noorden en oosten. De regenbuien zijn kort maar krachtig en vallen meestal aan het einde van de dag. Een bui frist de lucht lekker op en zorgt voor de prachtige natuur. Het regent nooit de hele dag, op Sri Lanka wordt een tropische regenbui snel afgewisseld met stralend weer
De beste reistijd voor de noord-,west- en zuidkust is van december t/m april. Wil je ook naar de oostkust, dan raden wij aan om tussen april en september te gaan. In juli en augustus is aan het aan de zuid- en westkust ook prima weer.

Tijdsverschil
In Sri Lanka is het in de zomer 3,5 later dan in Nederland. In de winter is het tijdsverschil 4,5 uur.

Bellen & Internet
Bijna overal in Sri Lanka heb je goed bereik met je mobiel. Uitzondering zijn de natuurgebieden en de wat afgelegen plaatsen. Je kunt ter plekke een lokale prepaid simkaart kopen. In de meeste hotels en ook in veel restaurants hebben ze Wifi.

Voltage
In Sri Lanka is de stroomspanning 230V. Stopcontacten zijn er in twee varianten: een met drie ronde gaatjes of een met twee ronde gaatjes en een plat pinnetje. Voor sommige Nederlandse apparaten en opladers heb je een adapter nodig. Vaak hebben hotelrecepties adapters te leen voor hun gasten, maar neem voor de zekerheid een wereldstekker mee.

Taal
In Sri Lanka worden verschillende talen gesproken. De grootste bevolkinsgroep zijn de Singalezen en het Singalees (Singala) is dan ook de officiële taal van Sri Lanka. Je kunt overigens met Engels vrij goed uit de voeten. In het noorden wonen de Tamils en zij spreken hun eigen taal.

Veiligheid
Sri Lanka is een heel veilig vakantieland. Criminaliteit komt weinig voor. Toch is het natuurlijk zaak om goed op je spullen te letten. Geld, paspoorten en andere belangrijke papieren kun je het beste achterlaten in de kluis in je hotel. Je kunt ’s avonds zonder problemen op straat lopen, ook in de grote steden. Wees wel alert voor trucjes met wisselgeld en betaal nooit meer dan de afgesproken prijs. Zorg dat je bijvoorbeeld in taxi’s altijd klein geld bij je hebt.
Voor de actuele informatie kun je altijd kijken op de website van buitenlandse zaken. www.minbuza.nl

Feestdagen & festivals
Sri Lanka kent behoorlijk wat officiële feestdagen. Een aantal dagen liggen vast volgens onze kalender. Maar er zijn ook een aantal dagen die worden vastgesteld bijv. aan de hand van de stand van de maan.
Belangrijke dagen zijn:
National Day op 4 februari
Singalees en Tamil Nieuwjaar op 14 april
Dag van de Arbeid op 1 mei
Boeddhisten vieren iedere volle maan de zogenaamde Poya day. De Poya-dagen vallen elke maand op een ander tijdstip, al naar gelang de stand van de maan. Op Poya-dagen heeft iedereen vrij en is het zeer druk bij de culturele bezienswaardigheden en heilige plaatsen. Een hele belangrijke Poya is die in augustus Dan wordt er in Kandy een belangrijke processie gehouden met vele muzikanten en olifanten. De Perahera van Kandy is heel indrukwekkend en wordt door duizenden Boeddhisten bijgewoond.
Tamils vieren in januari Thai Pongal, een feest ter ere van de nieuwe rijstoogst; in februari Maha Shivratri ter ere van de god Shiva en in oktober het hindoe lichtfeest Deepavali.
Ook de christelijke feestdagen Goede Vrijdag en Kerstmis zijn nationale feestdagen.

Eten en Drinken
Het eten van Sri Lanka staat vooral bekend om zijn curry’s. De ‘rice & curry” kun je in talloze variaties krijgen. Er zijn groentecurries, vis-, eier- en vleescurries en zelfs fruitcurries. Wat ze met elkaar gemeen hebben is de mix aan specerijen waarin ze zijn gesmoord, gebakken, ingelegd of gekookt. Sommige curries zijn erg pittig want in Sri Lanka houdt men van pittig eten. Bestel bij een pittige maaltijd curd, een dikke yoghurt van buffelmelk.
Langs de kust van Sri Lanka kun je kiezen uit verschillende soorten vis of schaaldieren, die naar keuze gebakken, gegrild of pikant gewokt worden. Als je vis bestelt kun je informeren welke vis die dag gevangen is zodat je weet dat deze vers is. Vegetariërs komen goed aan hun trekken in Sri Lanka. Veel curries zijn vegetarisch, en als je het bij de bestelling aangeeft, kunnen de meeste restaurants ook het vlees vervangen door bijvoorbeeld cashewnoten of kikkererwten.
Sri Lanka heeft een uitgebreid aanbod van exotische vruchten zoals mango, rambutan, papaja, ananas, koningskokosnoot, zuurzak, jackfruit, mangosteen, doerian en vele soorten bananen. Kokosnoten zijn goedkoop, verfrissend en een veilige keuze als er geen gebottelde drankjes voorhanden zijn. Voor wat betreft het drinken in Sri Lanka kun je kiezen uit frisdrank en verse vruchtensappen. En in Sri Lanka kun je natuurlijk heerlijk thee drinken.
Het water dat in Sri Lanka uit de kraan komt is niet drinkbaar. Koop daarom flessen mineraalwater.

Kleding
Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren. Toon in je kledingkeuze respect voor de lokale cultuur. Tempels en kerken kun je alleen bezoeken als je kleding draagt die schouders en knieën bedekken. Ook je schoenen moet je hier uittrekken. Voor de hoger gelegen gebieden zoals Ella en Nuweira Eliya raden wij aan om wat warmere kleding mee te nemen.

Fotografie
Wil je mensen fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming of maak een gebaar waarmee je duidelijk maakt dat je iemand op de foto wilt zetten. Neem de tijd en maak contact, desnoods met handen en voeten. Laat ook het resultaat zien als je een foto hebt gemaakt met een digitale camera. Vraag toestemming als je (religieuze) ceremonies wilt fotograferen. Het is vaak geen probleem, al verwacht men soms een kleine donatie. Houd je in en rond tempels op de achtergrond, zodat mensen zich niet aan je storen. Kijk of er een bordje staat of je wel mag fotograferen. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militaire kampementen, bruggen, overheidsgebouwen, havens en dergelijke te fotograferen.

Fooien & zakgeld
In eetgelegenheden of hotels waar veel toeristen komen verwacht men vaak wel een fooi. Dit is ook onderdeel van hun salaris. Ook is het gebruikelijk om aan gidsen en chauffeurs een fooi te geven.
Het is natuurlijk sterk afhankelijk van je bestedingspatroon wat je verder nog aan uitgaven kwijt bent in Sri Lanka. Reken voor een gezin van 4 personen op ongeveer € 600 per week voor eten, drinken, fooien, souvenirs en entreegelden.

Cultuur
Sri Lanka is ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland en er wonen meer dan 21 miljoen mensen. De meeste mensen wonen aan de westkust onder en boven de hoofdstad Colombo. Colombo is de grootste stad en verder zijn het voornamelijk kleinere plaatsen.
De grootste bevolkingsgroep zijn de Singalezen en deze zijn voornamelijk Boeddhistisch. De Tamils vormen een grote minderheidsgroep. Zij zijn voornamelijk Hindoeistisch en wonen veelal in het noorden en oosten. Er is lange tijd oorlog geweest tussen de Tamils en de regering. Die tijd is nu voorbij en ook naar het noorden kun je nu veilig reizen. Er woont ook nog een kleine groep moslims in Sri Lanka.
Aan het begin van de 16e eeuw ontstond er belangstelling voor Sri Lanka vanuit Europa. Allereerst vanuit Portugal en Nederland, maar later kwamen ook de Engelsen naar Sri Lanka. Zij hebben zich lange tijd gevestigd op Sri Lanka. Met name in de hooglanden en bij het kustplaatsje Galle vind je nog veel overblijfselen uit die tijd.

 

 offerte groot

Algemene voorwaarden | Privacyverklaring

Contactgegevens: Young Travel Company | Parklaan 26, 2132 BN Hoofddorp | telefoon 06 19883349 | email2 info@youngtravelcompany.nl

instagram      facebook

 

GGTO logonieuw          websitelogovvkr          Logo Allianz Global Assistance3        logo trees for all kleinnieuw

 © 2020 | Young Travel Company

Ga naar boven