Suriname11 1new

terug

Praktische informatie rondreizen Suriname

Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Suriname op een rijtje.

Reisdocumenten
Voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit is alleen een geldig paspoort voldoende voor rondreizen Suriname. Let er op dat het paspoort na aankomst in Paramaribo nog 6 maanden geldig is. Daarnaast moet er een toeristenkaart aangeschaft worden. Deze kost € 30 en kan worden aangeschaft bij het consulaat van Suriname, op Schiphol of bij aankomst op de luchthaven van Paramaribo. Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Voor kinderen onder de 18 moet bij aanschaf van de toeristenkaart worden aangetoond dat het kind onder het ouderlijk gezag valt.

Consulaat van Suriname
De Cuserstraat 11
1081 CK Amsterdam
Tel.: 020-6426137 /020-6426716
www.consulaatsuriname.nl

Geld
In Suriname betaal je met de Surinaamse Dollar (SRD). 100 Surinaamse dollars zijn ongeveer evenveel waard als € 12 (februari 2017). Op de luchthaven van Paramaribo en in de stad kun je pinnen met je bankpas. Creditcards kunnen gebruikt worden in Paramaribo in hotels en de duurdere restaurants en winkels. Buiten de stad is het lastig pinnen of om de creditcard te gebruiken. Het is dus handig om altijd wat contant geld bij je te hebben. Neem geen biljetten mee die groter zijn dan 50 euro.
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Suriname dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Gezondheid
Voor een vakantie naar Suriname zijn vaccinaties niet verplicht, maar ze worden wel aangeraden. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten.
Malaria komt voor in Suriname, voornamelijk in het binnenland. Normaal gesproken kom je met onze reizen niet in dat gebied maar het is belangrijk om voor vertrek te informeren naar de laatste stand van zaken.
Suriname is een tropisch land en je loopt er een grotere kans om ziek te worden dan thuis. Door het warme weer zijn er meer bacteriën. Bereid je goed voor en wees  je bewust van de risico’s ter plaatse. Drink geen water uit de kraan en let op met het eten van vlees en vis. Dit moet goed gestoofd of gebakken zijn. Ook sla en vers fruit moet goed omgespoeld zijn met flessenwater. Neem van te voren paracetamol mee en iets tegen diarree en uitdroging. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien.
Bedenk ook dat kinderen extra gevoelig zijn voor de zon, dus zorg voor voldoende bescherming: zonnebrandmiddel, minimaal een kledingstuk met (lange) mouwen, hoofddeksel en zonnebril.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Weer en klimaat
Suriname ligt net boven de evenaar en kent een tropisch regenwoudklimaat. Het hele jaar door is het warm in Suriname, met overdag temperaturen tussen de 26 en 30 graden. In de nacht wordt het wat koeler. In het binnenland wordt het overdag warmer en kan het kwik oplopen tot 35 graden. Suriname kent twee regenperiodes. Van december tot en met januari en van eind april tot juli. Vaak valt er in de regentijd in de namiddag of 's nachts een enorme bui en is het de rest van de dag droog. Af en toe regent het ook wel eens een hele dag.

Tijdsverschil
In de zomer is er vijf uur tijdsverschil tussen Nederland en Suriname. In de winter is het vier uur vroeger.

Bellen en internet
Paramaribo beschikt over een goed mobiel netwerk. Wanneer je een simlock vrij toestel hebt is het voordelig om ter plekke een simkaart en beltegoed aan te schaffen. Er zijn verschillende mobiele telefoonmaatschappijen in Suriname die dat aanbieden. Buiten Paramaribo is het bereik minder en in het binnenland is er geen bereik.
Internet is beschikbaar in hotels en in internetcafés of winkels. De meeste hotels en guesthouses bieden WiFi, veelal gratis voor gasten. Ook de meeste cafes en restaurants bieden gratis WiFi. Houd er wel rekening mee dat het internet te maken kan hebben met storingen.

Voltage
De standaard netspanning in Suriname is 110 volt. Sommige hotels beschikken over 220 volt. De stekkers zijn hetzelfde als in Nederland. Opladers van telefoon, laptop, camera en dergelijke en ook scheerapparaten en föhns schakelen automatisch naar 110 Volt. Er is geen andere stekker nodig.
Resorts in het binnenland hebben geen stroom of bieden in de avond stroom die door een (lawaaierige) generator wordt opgewekt. Enkele resorts maken gebruik van zonnecollectoren voor stroomopwekking. Reservebatterijen en een zaklamp zijn zeker handig om mee te nemen.

Taal
De officiele taal in Suriname is het Nederlands. Daarnaast is er het Surinaams, Sranang Tongo, een taal die iedereen begrijpt. Verder kent Suriname een aantal bevolkingsgroepen met hun eigen taal, dit zijn er zo’n 20. Ook in het binnenland spreken de Marons hun eigen taal, vaak spreken die niet allemaal Nederlands.

Veiligheid
Suriname is een veilig land om te reizen. Kleine criminaliteit komt echter wel voor. Wees in drukke menigten dus alert op je bezittingen. Geld en belangrijke papieren kun je het beste in de kluis van je hotel bewaren. Voor de actuele informatie kun je altijd kijken op de website van buitenlandse zaken. www.minbuza.nl

Feestdagen en festivals
Iedere bevolkingsgroep in Suriname heeft zijn eigen feestdagen. Er zijn een officiële dagen waarbij de overheid zijn deuren gesloten houdt. Dit geldt voor de officiële feestdagen, christelijke feestdagen (Goede Vrijdag, Pasen, Kerstmis), het hindoe lentefeest Holi Paghwa en een aantal islamitische feestdagen zoals het Suikerfeest en het Offerfeest. Andere officiële feestdagen in Suriname zijn: Nieuwjaar (1 januari); Dag van de revolutie (25 februari), Dag van de Arbeid (1 mei); Dag der inheemsen (9 augustus), Dag van de marrons (10 oktober).
In december vieren de Surinamers een maand lang feest. De bars, restaurants en straten zijn druk met mensen die uitgaan en elkaar opzoeken. Het hoogtepunt is tijdens oud en nieuw. Dat wordt groots gevierd, om 12 uur ’s middags wordt al gestart met de Pagara estafette: lange rode vuurwerk linten die duizenden keren knallen en de boze geesten moeten verjagen.
Op 1 juli is het Keti Koti, dag van de vrijheid en viering van de afschaffing van de slavernij. In Paramaribo worden dan fel gekleurde optochten gehouden.
Op 25 november wordt Srefidensi gevierd en dit is de belangrijkste feestdag van het jaar. Met Srefindesi vieren de Surinamers dat andere kettingen werden gebroken, en wel die met Nederland. Op 25 november in 1975 werd Suriname namelijk onafhankelijk. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is er van alles te beleven. Van militaire demonstraties op het onafhankelijkheidsplein tot optredens in de Palmentuin, het hele land viert feest in Paramaribo.

Eten en drinken
Suriname is een smeltkroes van allerlei culturen en dat zie je terug in het eten. Er zijn allerlei soorten restaurantjes. Chinees, Javaans, Creools van alles is er te vinden. In Paramaribo vind je uitstekende restaurants. Er is zelfs een authentiek Hollands pannenkoekenhuis en ook de Amerikaanse fastfoodketens zijn vertegenwoordigd.
De meeste Surinaamse gerechten bestaan uit rijst, gecombineerd met kip of vis in alle mogelijke variaties. Echter iedere kok geeft hier zijn eigen draai aan met kruiden en ingrediënten. Erg geliefd is de pindasoep, vloeibare pindakaas met zout vlees en kip. Licht verteerbaar is de Javaanse soto, een groentebouillon met kip. Typisch creools is heri heri: gekookte aardvruchten met zoute vis. Het nationale gerecht is BB&R, ofwel bruine bonen met rijst. De Hindoestaanse roti, een met kip en aardappelen gevulde pannenkoek, is prima voor de lunch. Lekkere snacks zijn bakbananen met pindasaus of teloh, als friet gebakken cassave.
Fruit is er in alle soorten en maten. Mango’s (heten in Suriname manja’s), meloenen en markoesa (passievrucht) zijn populair. De gewone banaan heet in Suriname bacove. Van iets dat in Suriname wél banaan heet worden chips gemaakt. Die banaan wordt ook gekookt en heet dan kookbanaan. De kleine vingerbananen zijn heerlijk: om je vingers bij op te eten.
Naast verse vruchtensappen vind je in Suriname ook de bekende frisdrankmerken, hier bekend onder de verzamelnaam 'soft'. Soms wordt dit vanuit het flesje overgeheveld naar een plastic zakje met een rietje (vanwege het statiegeld of een tekort aan glazen).

Kleding
Suriname heeft een tropisch klimaat. Het is dus altijd warm en vochtig, maar er valt af en toe ook een flinke tropische regenbui. Lichte, luchtige, ruimvallende katoenen kleding draagt koel en is snel droog na het wassen. In hotels kun je je kleding laten wassen. Voor de jungle is het handig om lichte, luchtige kleding mee te nemen. ’s Avonds is het in verband met de muggen handig om een lange broek te dragen, maar dan kan het nog wel warm zijn.
Surinamers zijn over het algemeen erg beleefd en stellen nette kleding op prijs. Zorg dat je fris en goed gekleed op bezoek gaat, als je wordt uitgenodigd bij mensen thuis. Dat wordt op prijs gesteld (té netjes gekleed zijn voor een gelegenheid, bestaat niet in Suriname).

Fotografie
Wil je mensen fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming of maak een gebaar waarmee je duidelijk maakt dat je iemand op de foto wilt zetten. In het binnenland stellen ze er niet altijd prijs op om te worden gefotografeerd. Neem de tijd en maak contact, desnoods met handen en voeten. Laat ook het resultaat zien als je een foto hebt gemaakt met een digitale camera. Vraag toestemming als je (religieuze) ceremonies wilt fotograferen. Het is vaak geen probleem, al verwacht men soms een kleine donatie. Kijk of er een bordje staat of je wel mag fotograferen. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militaire kampementen, bruggen, overheidsgebouwen, havens en dergelijke te fotograferen.

Fooien & zakgeld
In eetgelegenheden of hotels waar veel toeristen komen verwacht men vaak wel een fooi. Dit is ook onderdeel van hun salaris. Ook is het gebruikelijk om aan gidsen en chauffeurs een fooi te geven.
Het is natuurlijk sterk afhankelijk van je bestedingspatroon wat je verder nog aan uitgaven kwijt bent in Suriname. Reken voor een gezin van 4 personen op ongeveer € 500 per week voor eten, drinken, fooien, souvenirs en entreegeld.

Cultuur
Suriname is 4 keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 550.000 inwoners. Meer dan de helft van de mensen woont in Paramaribo. De tweede grote stad is Nieuw Nickerie en heeft 9.000 inwoners.
De bevolking van Suriname heeft een diverse achtergrond. De indianen of inheemsen, de oorspronkelijke bewoners, zijn nog maar een hele kleine groep en wonen met name in de binnenlanden of aan de kust. De grootste groep zijn de Hindoestanen die als contractarbeider vanaf 1873 naar Suriname kwamen. West-Afrikanen kwamen als slaven naar Suriname en zijn in te delen in 2 groepen. De creolen zijn de slaven die hun vrijheid kregen na de afschaffing van de slavernij (1863) en in en rond de stad zijn blijven hangen. De marrons of bosnegers stammen af van slaven die de plantages ontvluchtten en naar het binnenland gingen. Vanaf 1890 kwamen de Javanen naar Suriname. In die tijd kwamen ook de eerste Chinezen als contractarbeider voor plantagearbeid. Maar nog steeds komen er Chinezen naar Suriname. De goudwinning trekt ook mensen uit het nabij gelegen Brazilië. Kleinere groepen zijn Joden, blanke Europeanen en Libanezen. Ruim 12 procent van de bevolking is moksi, gemengd en van ruim 6 procent is de afkomst onduidelijk.
Deze enorme verscheidenheid in bevolkingsgroepen zorgt ook voor een grote religieuze diversiteit. De populairste godsdienst is het christendom (45 procent), gevolgd door het hindoeïsme (27 procent) en de islam (20 procent). Tot slot hangt nog een klein deel van de bevolking, ongeveer zes procent, de zogenaamde natuurreligies aan. Het atheïsme bestaat in Suriname nauwelijks. Officieel is maar twee procent van de bevolking overtuigd ongelovig. Zowel gelovige als ongelovige Surinamers geloven echter vrijwel zonder uitzondering in voorouderverering en andere rituelen die van generatie op generatie zijn overgegaan. Dwars door de christelijke tradities heen houden ze hun eigen religieuze uitingsvormen in ere. Marrons hebben hun eigen religie, waarin de Gaan Gudu, de Grote God, een centrale rol vervult als schepper van alles wat er bestaat. Vaak maakt dit deel uit van de omvangrijke en complexe winticultuur, eeuwen geleden door slaven vanuit Afrika ‘meegenomen’ naar Suriname. Voorouderverering staat daarbij centraal, of het nu gaat om geluk af te dwingen, om zieken beter te maken of om doden zielenrust te geven. Ook inheemsen leggen hun leven en geluk liever in handen van hun voorouders, dan dat ze vertrouwen op een God. Veel inheemsen en marrons zijn inmiddels bekeerd tot het christendom, maar desondanks is het oordeel van de voorouders vaak belangrijker dan dat van God.

Algemene voorwaarden | Privacyverklaring

Contactgegevens: Young Travel Company | Parklaan 26, 2132 BN Hoofddorp | telefoon 06 19883349 | email2 info@youngtravelcompany.nl

instagram      facebook

 

GGTO logonieuw          websitelogovvkr          Logo Allianz Global Assistance3        logo trees for all kleinnieuw

 © 2020 | Young Travel Company

Ga naar boven