Vietnam 1 2new

 Terug

Praktische informatie rondreizen Vietnam

Alle informatie die handig is voor rondreizen naar Vietnam op een rijtje.

Reisdocumenten
Met een Nederlandse of Belgische nationaliteit heb je naast een geldig paspoort een visum voor rondreizen naar Vietnam nodig. Een visum kun je aanvragen via de visumdienst www.visumdienst.com of de visumcentrale www.visumcentrale.nl. Begin 4 tot 6 weken voor vertrek van je reis met de aanvraag. Een paspoort dient na vertrek uit Vietnam nog 6 maanden geldig te zijn.
Reizigers met een andere nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.
Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam, dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is. Doel van deze extra controle is om ontvoeringen van kinderen tegen te gaan.
Ambassade van Vietnam in Nederland 
Nassauplein 12
2585 EB Den Haag
Tel.: 070 364 89 17/ 364 4300
www.vietnamembassy.nl

 

Geld
In Vietnam wordt er betaald met de Vietnamese dong. 1 Miljoen Dong is ongeveer € 40 waard (november 2016). Je bent dus al snel miljonair in Vietnam en hebt ook altijd behoorlijk wat biljetten op zak.
Pinnen is op veel plekken mogelijk maar wij raden aan om ook wat contant geld mee te nemen voor het geval er een storing is of als je in een heel klein dorpje bent. € 50 biljetten kun je bijna overal wel wisselen tegen goede koersen. Vergeet niet te van tevoren je pinpas om te zetten naar een wereldpas!
Met een creditcard kun je terecht in de wat duurdere hotels, restaurants en winkels. Bij een beperkt aantal banken kun je geld halen. De meest gangbare zijn de Visa of MasterCard. Een American Express card wordt veelal niet geaccepteerd.

 

Gezondheid
Voor Vietnam zijn geen vaccinaties verplicht. Maar er worden wel altijd een aantal aangeraden. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria.
Malaria vormt geen probleem in Vietnam behalve op het eiland Phu Quoc. Maar het is altijd belangrijk je informeren naar de laatste stand van zaken.
Vietnam is een tropisch land en je loopt er een grotere kan om ziek te worden dan thuis. Door het warme weer zijn er meer bacteriën. Bereid je goed voor en wees bewust van de risico’s ter plaatse. Drink geen water uit de kraan en let op met het eten van vlees en vis. Dit moet goed gestoofd of gebakken zijn. Ook sla en vers fruit moet goed omgespoeld zijn met flessenwater. Neem van te voren paracetamol mee en iets tegen diarree en uitdroging. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien
Bedenk ook dat kinderen extra gevoelig zijn voor de zon, dus zorg voor voldoende bescherming: zonnebrandmiddel, minimaal een kledingstuk met (lange) mouwen, hoofddeksel en zonnebril.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.


Weer en Klimaat
De enorme langgerektheid van Vietnam en de hoogteverschillen hebben tot gevolg dat er verschillende klimaatzones te onderscheiden zijn. Er is dan ook niet echt sprake van goede of slechte seizoenen om dit land te bezoeken. Is een regio in een bepaalde tijd wat koeler en vochtiger, dan is een andere regio in dezelfde tijd juist heerlijk zonnig en droog of omgekeerd. In het noorden heerst een subtropisch klimaat met warme zomers en wat koudere winters. De temperatuur in Hanoi bijvoorbeeld ligt tussen 17° en 29°C. Het regenseizoen is in het noorden van juni tot september. Het midden heeft een subtropisch klimaat. Het zuiden van Vietnam kent een warm tropisch klimaat met temperaturen tussen 20° en 35°C. Van mei tot oktober is het in het zuiden regentijd. Aan het eind van de middag en 's nachts valt er regelmatig een forse bui. De hoeveelheid regen verschilt evenwel sterk per plaats en regio. Gelukkig wordt het na de bui wordt het weer aangenaam warm.


Tijdsverschil
In Vietnam is het gedurende onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd komt er een extra uur tijdsverschil bij.

 

Bellen & Internet
Vietnam heeft een goede dekking voor mobiel bellen in de grote steden. In de wat kleinere plaatsen is de dekking redelijk maar in de berggebieden is er geen dekking. Je kunt bellen met je eigen simkaart maar het is ook mogelijk om ter plaatse een prepaid simkaart te kopen, dit is voordeliger. Het internationale landennummer voor Nederland is 0031, voor België 0032 en voor Vietnam 0084
Bijna overal kun je in Vietnam gebruik maken van internet. In veel hotels is er wifi en in sommige plaatsen zijn er ook restaurants of cafés met wifi. In de grotere steden zijn er internetcafés waar je voor ca. 1,5 euro per uur kunt internetten. Buiten de steden zoals in Sapa, Mau Cai en de Mekong Delta is internet vaak beperkt. Houdt er rekening mee dat Facebook niet altijd wordt toegelaten.

 

Voltage
De netspanning in Vietnam is 220 volt. Maar de stopcontacten kunnen anders zijn. In het noorden heeft men vaak het Europese model en in het zuiden vaak het Amerikaanse. Neem daarom altijd een wereldstekker mee. Houd er rekening mee dat stroomonderbrekingen voor kunnen komen. Alleen in de betere hotels zijn de stopcontacten geaard.

 

Taal
In Vietnam wordt Vietnamees gesproken. Het is een lastige taal te verstaan en is een tonale taal wat betekent dat een woord een andere betekenis krijgt als het anders wordt uitgesproken. Er zijn 6 tonen en die zijn te herkennen aan de accenttekens boven de letters. Het wordt wel geschreven in het Latijnse alfabet. Verder zijn er veel Chinese en Franse leenwoorden. Daarnaast zijn er ook nog dialecten en verschilt de uitspraak per regio. De etnische minderheden spreken in eigen taal, bijvoorbeeld in Sapa en Mau Cai.
Veel Vietnamezen spreken ook wel Engels, dus communicatie vormt meestal geen probleem. Oudere mensen willen ook nog wel eens Frans spreken.

 

Veiligheid
Vietnam is een heel veilig vakantieland. Criminaliteit komt weinig voor. Toch is het natuurlijk zaak om goed op je spullen te letten. Geld, paspoorten en andere belangrijke papieren kun je het beste achterlaten in de kluis in je hotel. Je kunt ’s avonds zonder problemen op straat lopen, ook in de grote steden. Wees wel alert voor trucjes met wisselgeld en betaal nooit meer dan de afgesproken prijs. Zorg dat je bijvoorbeeld in taxi’s altijd klein geld bij je hebt.
Voor de actuele informatie kun je altijd kijken op de website van buitenlandse zaken. www.minbuza.nl

 

Feestdagen & festivals
Vietnam kent een aantal nationale feestdagen zoals:
3 februari: Feestdag ter herinnering van de stichting van de Communistische Partij in Vietnam
30 april: Bevrijdingsdag
1 mei: Dag van de Arbeid
2 september: Sterfdag van Ho Chi Minh en Onafhankelijkheidsdag
Andere belangrijke feesten zijn het nieuwjaarsfeest (Tet) en het herfstfeest (Tet Trung Thu). Deze data worden echter vastgesteld volgens de maankalender die uit gaat van de maancyclus. Ieder jaar begint met een nieuwe maan en hierdoor vallen feesten op wisselende data. De twee weken rondom het nieuwjaarsfeest ligt het openbare leven in heel Vietnam stil en zijn banken gesloten. Veel Vietnamezen gaan dan ook zelf op vakantie en is het overal erg druk. Het herfstfeest is een feest voor kinderen, met lantaarns cadeautjes, kleurrijke drakendansen en speciale gerechten.


Eten en drinken Vietnam 1 9
Vietnam is beroemd om zijn heerlijke keuken en diversiteit is groot. De favorieten van de meeste reizigers zijn toch wel de springrolls (loempia’s)  en noodles. Maar er zijn nog zoveel meer lekkernijen.
Het eten in Vietnam is licht verteerbaar en fris van smaak. Door het kruidengebruik, de unieke manier van het klaarmaken en het combineren van de meest uiteenlopende smaken komen er bijzondere gerechten op tafel waarbij het echt genieten is. Wat veel gebruikt wordt in de Vietnamese keuken is de vissaus (nuoc mam). Eten doe je vaak met stokjes uit een kommetje. Lukt het niet met stokjes, dan kun je ook om bestek vragen. De basis van een Vietnamese maaltijd is gestoomde witte rijst (óm). Daarbij worden noedelsoep (phó), groenten en vlees of vis gevoegd. Schep je kommetje niet in een keer vol, dat wordt als onbeleefd gezien. 
De basis van het ontbijt is vaak vers stokbrood met boter en jam. Vaak wordt hier een ei bij geserveerd. Je kunt ook vaak kiezen voor een pannenkoek of yoghurt met vers fruit.
De prijs van een maaltijd ligt, afhankelijk van wat en waar je eet, tussen twee en vijf euro. Vietnamese restaurantjes zien er over het algemeen weliswaar uiterst eenvoudig en wat rommelig uit, maar het eten is er heerlijk en doorgaans betrouwbaar. Thee wordt algemeen gedronken, koffie is ook overal verkrijgbaar, evenals bronwater en frisdranken.

 

Kleding
Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Boeddhistische tempels kun je alleen bezoeken als je “decent” gekleed bent. In Vietnam zijn korte broeken en hemdjes in grotere steden als Ho Chi Minh-stad en Hanoi wel ingeburgerd, maar daarbuiten word je er toch wel op aangekeken. Warme kledingstukken als een fleecetrui en windjack zijn aan te raden in het bijzonder voor de koudere maanden december, januari, februari en als je het berggebied rondom Sapa bezoekt.


Fotografie
Vietnam is een paradijs voor de liefhebber van fotografie. Er zijn zovele mooie plaatjes te schieten! De bevolking vindt het doorgaans niet erg om op de foto te komen. Als ze het niet op prijs stellen maken ze dat wel duidelijk. Vraag bij de etnische stammen in het noorden wel even eerst om toestemming.
In de grote steden kun je wel makkelijk geheugenkaarten e.d. kopen. Ook is het vaak mogelijk om foto’s op een CD te laten zetten.
Het fotograferen van strategische objecten zoals vliegvelden, bruggen en kazernes is verboden. En ook militairen en politieagenten kun je beter niet fotograferen.

 

Fooien & zakgeld Vietnam 1 3
Personeel van hotels en grotere restaurants stellen een fooi wel vaak op prijs. De hoogte van de fooi is uiteraard afhankelijk van de bewezen dienst. Het salaris is vaak afgestemd op het krijgen van fooien. Voor een kleine dienst kun je volstaan met een biljet van 10.000 of 20.000 dong of eventueel een dollarbiljet. Voor lokale gidsen en chauffeurs is een fooi ook vaak een welkome aanvulling op hun salaris. In kleine, lokale eetgelegenheden is het juist weer niet gebruikelijk. Wanneer je een kerk, tempel of pagode hebt bezocht, is het gebruikelijk om een donatie achter te laten. 
Het is natuurlijk sterk afhankelijk van je bestedingspatroon wat je verder nog aan uitgaven kwijt bent in Vietnam. Reken voor een gezin van 4 personen op ongeveer € 400 per week voor eten, drinken, fooien, souvenirs en entreegelden.


Cultuur
Vietnam is ongeveer 8 keer zo groot als Nederland en telt ongeveer 92 miljoen mensen. Het merendeel (88 procent) van de bevolking van Vietnam behoort tot de Kinh, de etnische Vietnamezen. De 1 miljoen Chinezen vormen een belangrijke minderheid. In het algemeen hebben de Chinezen (Hoa) gewoonten en kleding van hun vaderland in ere gehouden. Zij zijn opvallend aanwezig in Cholon, het handelscentrum van Ho Chi Minh City.
De bewoners van de heuvels en bergen van Midden- en Noord-Vietnam, vormen samen de etnische minderheden van het land. Deze zogenaamde bergstammen zijn nauw verwant aan etnische groepen in Thailand en Zuid-China. Officieel zijn er 54 etnische bevolkingsgroepen, ieder met hun eigen kleding, sieraden, taal en religie.
Vietnam heeft eeuwenlang strijd gevoerd om de onafhankelijkheid. Het begon met de Chinezen die zo’n 2000 jaar geleden het land bezetten en ruim 1.000 jaar gebleven zijn. Dit had grote invloeden op de taal en cultuur. Daarna kwam de periode van de vele keizerrijken. In de 18e eeuw komen de Fransen. In 1930 komt de bevolking onder leiding van Ho Chi Minh in opstand. De oorlog met de Fransen duurt tot 1954. Het noorden komt onder communistisch bewind van Ho Chi Minh en het zuiden komt in handen van de Amerikanen. In 1959 begint het noorden de strijd om het zuiden in handen te krijgen samen met de Vietcong (inwoners in het zuiden die zich tegen de Amerikanen keren). Tot 1975 duurt de strijd en dan valt Saigon in handen van de communisten en wordt omgedoopt tot Ho Chi Minh stad. Het land blijft tot in de jaren 90 gesloten voor bezoekers uit het buitenland. Overal in het land zie je invloeden uit deze periodes.
De belangrijkste religies van Vietnam zijn boeddhisme, confucianisme en taoïsme. Deze religies zijn vermengd met voorouder- en geestenverering en animisme, en min of meer samengesmolten tot één geloof, Tam Giao. De meeste Vietnamezen noemen zich nog wel boeddhist of taoïst, maar in de praktijk is een scheidslijn moeilijk te trekken. In de boeddhistische pagodes tref je een ratjetoe van Boeddha- en voorouderbeelden, hindoeïstische swastika's en taoïstische symbolen (yin en yang).
Onder de bergvolken en rondom Ho Chi Minh City is vooral het christendom verspreid.
Een opmerkelijke religie in Vietnam is die van de Cao Dai. Deze sekte is in 1926 ontstaan en bevat volgens de Vietnamese stichter en medium Ngo Minh Chieu, het beste uit de religies van Oost en West (boeddhisme, taoïsme, confucianisme, christendom, islam, spiritisme en voorouderverering). Op dit moment telt de sekte ruim 2 miljoen volgelingen, vooral in Zuid-Vietnam. Het centrum van de Cao Dai is in de stad Tay Ninh, 100 kilometer vanaf Ho Chi Minh City. In de kleurrijke hoofdtempel vindt elke dag rond het middaguur een gebeds- en meditatiedienst plaats.

Algemene voorwaarden | Privacyverklaring

Contactgegevens: Young Travel Company | Parklaan 26, 2132 BN Hoofddorp | telefoon 06 19883349 | email2 info@youngtravelcompany.nl

instagram      facebook

 

GGTO logonieuw          websitelogovvkr          Logo Allianz Global Assistance3        logo trees for all kleinnieuw

 © 2020 | Young Travel Company

Ga naar boven