Zuid Afrika 4 4new

Terug

Praktische informatie rondreizen Zuid-Afrika

Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Zuid-Afrika op een rijtje. 

Reisdocumenten
Voor rondreizen naar Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho heb je een paspoort nodig dat tot 6 maanden na vertrek uit Swaziland nog geldig is. Een visum is niet nodig. Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Houd er rekening mee Swaziland en Lesotho aparte, onafhankelijke landen zijn. Bij grensovergangen van Lesotho en Swaziland vinden dan ook altijd paspoortcontroles plaats. Ook zal er controle zijn van de autopapieren. Young Travel Company zal ervoor zorgen dat de gehuurde auto meegenomen mag worden naar Swaziland en Lesotho.
Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade.
Tot voor kort moest er voor kinderen ook een uittreksel uit het geboorteregister worden meegenomen. Deze regel is onlangs afgeschaft, een geldig paspoort is nu voldoende.

Ambassade van Zuid-Afrika in Nederland
Wassenaarseweg 40
2596 CJ Den Haag
Tel.: 070 392 45 01
www.zuidafrika.nl

Geld
In Zuid-Afrika betaal je met de rand (ZAR). De waarde van 100 rand is ongeveer gelijk aan € 6,80 (december 2016). In Swaziland hebben ze de lilangeni, maar je kunt ook gewoon met de rand betalen. Andersom kan niet, de lilangeni is alleen een wettig betaalmiddel in Swaziland. De munteenheid van Lesotho is de loti die gekoppeld is aan de Zuid-Afrikaanse rand en dezelfde waarde heeft. In Lesotho kun je betalen met de Zuid-Afrikaanse rand. Buiten Lesotho kun je niet betalen met loti.
Op heel veel plaatsen in Zuid-Afrika kun je pinnen met je bankpas. Pinnen met creditcard kan ook, maar daar worden kosten voor in rekening gebracht. Betalen met creditcard kan in veel restaurants, winkels en hotels. Bij bezinepompen is het niet mogelijk om te betalen met je creditcard.
In Swaziland kan bijna niet gepind worden, neem daar dus contact geld mee. In Lesotho kan gepind worden in de hoofdstad Maseru, daarbuiten is het lastiger. Betalen met creditcard kan in veel restaurants, winkels en hotels.
Het is handig om altijd wat contant geld bij je te hebben. Neem geen biljetten mee die groter zijn dan 50 euro.
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Zuid-Afrika dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Gezondheid
Voor een vakantie naar Zuid Afrika zijn vaccinaties niet verplicht maar ze worden wel aangeraden. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten.
Malaria komt voor in de oostelijke gebieden van Zuid-Afrika, zoals Krugerpark, Swaziland en Kwazulu-Natal (St. Lucia). Bereid je hierop voor en vraag om informatie bij deskundige artsen.
Zuid-Afrika is een tropisch land en je loopt er een grotere kans om ziek te worden dan thuis. Door het warme weer zijn er meer bacteriën. Bereid je goed voor en wees je bewust van de risico’s ter plaatse. Drink geen water uit de kraan en let op met het eten van vlees en vis. Dit moet goed gestoofd of gebakken zijn. Ook sla en vers fruit moeten gewassen zijn met flessenwater. Neem van te voren paracetamol mee en iets tegen diarree en uitdroging. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Bedenk ook dat kinderen extra gevoelig zijn voor de zon, dus zorg voor voldoende bescherming: zonnebrandmiddel, minimaal een kledingstuk met (lange) mouwen, hoofddeksel en zonnebril. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonverbranding en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Weer en klimaat Zuid-Afrika
Zuid-Afrika is een land dat het hele jaar door goed te bezoeken is. Het ligt op het zuidelijk halfrond, dus de seizoenen zijn precies andersom dan in Europa. De zomermaanden zijn januari en februari en de wintermaanden juli en augustus. Dit betekent echter niet dat het in de winter koud is, het is een gematigd klimaat en de winters zijn mild. In de wintermaanden is het overdag meestal rond de 20 graden en zonnig. In de bergen, bijv. Lesotho, kan het in de wintermaanden ’s nachts wel koud zijn.
Langs de kust is het weer wat grilliger en kan er een frisse wind waaien.
In de zomermaanden van Zuid-Afrika is het er lekker zonnig en droog met temperaturen tussen de 25 en 30 graden.

Tijdsverschil
In Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho is er in de zomer geen tijdsverschil met Nederland. In de winter is het er 1 uur later.

Bellen en Internet
Vanuit Zuid-Afrika kun je makkelijk en redelijk goedkoop naar Nederland bellen. De openbare telefoons die je in Zuid-Afrika op straat treft, werken meestal met telefoonkaarten die makkelijk te verkrijgen zijn. Bellen vanuit hotels is een stuk duurder. In grote delen van Zuid-Afrika is een mobiel netwerk. Ben je van plan om in Zuid-Afrika lokaal te bellen of internetten en heb je een simlockvrij toestel, dan is het voordelig om een prepaid simkaart aan te schaffen. Bij telefoonwinkels of supermarkten koop je voor weinig geld een eigen Zuid-Afrikaans telefoonnummer. Neem wel je paspoort en hotelreservering mee want mobiele nummers worden geregistreerd.
Internetcafés vind je in winkelcentra in de grote steden en bij toeristische attracties. Bijna alle hotels en lodges hebben WiFi. Daarnaast hebben bijvoorbeeld fastfoodzaken als Wimpy en McDonald’s gratis WiFi.
In grote delen van Swaziland is een mobiel netwerk. Ook in Swaziland kun je voordelig een startpakket simkaart van MTN-Swazi aanschaffen. Bij telefoonwinkels of supermarkten kun je deze voor weinig geld kopen. Een Zuid-Afrikaanse simkaart werkt niet in Swaziland. Internetcafés vind je in winkelcentra in de steden en bij toeristische attracties. De meeste hotels en lodges hebben WiFi.
In de steden van Lesotho is een mobiel netwerk. Als je een simlockvrij toestel hebt, is het voordelig om een "pay as you go" simkaart van Vodacom of Ecizel aan te schaffen. Deze is te koop bij telefoonwinkels of supermarkten. Alleen een Zuid-Afrikaanse simkaart van Vodacom werkt in Lesotho. In de hoofdstad Maseru vind je internetcafés. Lodges en hotels hebben niet altijd WiFi.

Voltage
De netspanning in Zuid-Afrika is 220/240 volt. Europese stekkers passen echter niet in het stopcontact en de atypische Zuid-Afrikaanse driepoot zit niet in de wereldstekkers. In iedere supermarkt of kiosk is echter wel een verloopstekker te krijgen. Dezelfde stekker kan ook worden gebruikt in Swaziland en Lesotho.

Taal
In Zuid-Afrika wonen veel verschillende bevolkingsgroepen met ieder hun eigen taal. Zuid-Afrika kent elf officiële talen: Afrikaans, Engels, Ndebele, Xhosa, Zulu, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Tswana, Swati, Venda en Tsonga. Alle belangrijke informatie wordt tweetalig, in het Engels en Afrikaans, opgesteld. Het Engels wordt vooral gesproken in officiële en commerciële gelegenheden. Maar ook op straat spreken de meeste mensen wel een woordje Engels. Het Afrikaans (waar veel herkenbare woorden in zitten voor Nederlanders) wordt door een deel van de bevolking gesproken.
In Swaziland wordt Swazi en Engels gesproken. Het Engels wordt vooral gesproken in officiële en commerciële gelegenheden. Het Swazi staat dicht bij het Zoeloe.
In Lesotho wordt voornamelijk de bantoetaal Sesotho gesproken. Het Engels wordt vooral gesproken in officiële en commerciële gelegenheden.

Veiligheid
Zuid-Afrika heeft een negatieve reputatie als het gaat om veiligheid en dat is niet helemaal terecht. Er is wel degelijk meer criminaliteit dan in een land als Nederland, maar de verhoudingen tussen arm en rijk liggen hier ook wel wat anders. De veiligheid in Zuid-Afrika valt reuze mee. Wanneer je jezelf aan een aantal basisregels houdt is Zuid-Afrika veilig. In de grote steden moet je alert zijn. Ga niet onvoorbereid op pad: dolende toeristen zijn voor tasjesdieven of zakkenrollers een makkelijke prooi. Daarnaast is het natuurlijk onverstandig om je rijkdommen al te veel in het zicht te plaatsen. Dus geen opvallende heuptasjes met je complete vermogen erin. ’s Avonds kun je in alle gevallen echter beter een taxi nemen. Probeer niet te veel waardevolle spullen mee te nemen. Laat deze in een hotel, appartement of kluis.
Het verkeer in Zuid-Afrika lijkt sterk op het Europese verkeer. Men rijdt, net als in Engeland, aan de linkerkant van de weg. Belangrijk is om in de auto te allen tijde de deuren op slot te doen. Neem geen lifters mee, maar ga zelf ook niet liften. Stop niet voor mensen die langs of eventueel op de weg liggen. Vermijd met de auto de townships. Ga hier alleen in, wanneer je onder begeleiding bent van een gids. Houd in steden de raampjes van de auto zo veel mogelijk gesloten.
In een wildpark ben jij het wild, en zijn roofdieren in hun natuurlijke omgeving. Stap daarom nooit uit de auto, tenzij aangegeven wordt dat het mag.
Voor de actuele informatie kun je altijd kijken op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. www.minbuza.nl

Feestdagen en festivals
In Zuid-Afrika kent men de christelijke en westerse feestdagen zoals Nieuwjaar, Dag van de Arbeid, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerst. Daarnaast zijn er nog een aantal nationale feestdagen:
21 maart - Dag van de Mensenrechten
28 maart - Familiedag
27 april - Dag van de Grondwet
16 juni - Dag van de Jeugd
9 augustus - Nationale Vrouwendag
24 september - Erfgoeddag
16 december - Dag van de Verzoening
26 december - Goodwill Day

Lesotho kent ook de christelijke en westerse feestdagen en daarnaast hebben ze ook hun eigen feestdagen:
11 maart - Moshoeshoe’ dag
26 mei - Afrika dag
17 juli - Verjaardag van de koning
4 oktober - Onafhankelijkheidsdag
26 december - Boxing Day

Ook Swaziland kent de christelijke feestdagen. Daarnaast hebben zij de volgende eigen feestdagen:
19 april - Verjaardag van de koning
25 april - Dag van de Vlag
22 juli - Verjaardag van de vader van de koning
31 augustus - Umhlanga Reed dance ceremony
7 september - Onafhankelijkheidsdag
26 en 27 december - Boxing Day
Swaziland kent daarnaast nog vele festivals maar de bekendste is de Incwala-ceremonie, een jaarlijks terugkerende vruchtbaarheidsrite, die elk jaar in de periode december/januari plaatsvindt. De ceremonie duurt zes dagen en begint wanneer een groep mannen water gaat halen uit de grote rivieren en de zee bij Mozambique. Zolang zij onderweg zijn gaat de koning in retraite in zijn hut. Als de mannen met het zeewater terugkomen is dat het begin van een serie bijeenkomsten waarbij de koning en de koningin-moeder (‘de Grote Olifante’) een centrale rol spelen. Er wordt veel gezongen en gedanst. Groepen krijgers worden er op uit gestuurd om hout van een speciale boom te zoeken waarmee de hut van de koning wordt gebouwd. Aan het eind van de Incwala wordt die hut met bedlinnen en al in brand gestoken. Getrouwde vrouwen zijn in deze heilige periode verplicht hun haren te bedekken en een rok te dragen. Mannen moeten tijdens de ceremonies met de blote handen een stier doodslaan. Bij deze gebeurtenis mag geen publiek aanwezig zijn. Dat mag wel tijdens het grote opperfeest wanneer grote groepen mannen en vrouwen in vol ornaat urenlang dansen en zingen. De Incwala is een soort nationaal gebed, een meditatie voor het begin van het nieuwe oogstjaar. Pas als de koning het eerste fruit eet, mogen de nieuwe vruchten van de boom worden gehaald.

Eten en drinken
Het eten en drinken in Zuid-Afrika is heerlijk. Hoewel het land niet bekend staat om haar keuken, zullen fijnproevers niet worden teleurgesteld. Je kunt er culinaire specialiteiten uit de hele wereld eten en fijn voor de ouders: er worden in Zuid-Afrika topwijnen geproduceerd. Het is door de grote variëteit aan recepten en tradities moeilijk om iets als typisch Zuid-Afrikaans te benoemen. Wanneer je de complexe geschiedenis van het land bekijkt, is dat ook niet zo verwonderlijk. Naast de autochtone volkeren - de Khoisan-groepen en de zwarte bevolkingsgroepen uit het noorden en oosten - zijn in de loop van de eeuwen immigranten het land binnengekomen vanuit Europa en Azië. Allemaal brachten ze hun eigen eetgewoonten mee die ze in hun nieuwe thuisland in stand probeerden te houden. Ook op culinair gebied is Zuid-Afrika dus een "regenboognatie"!
Dankzij deze unieke culinaire geschiedenis kun je in Zuid-Afrika genieten van de keukens uit alle windstreken. Van Italiaanse eethuisjes tot Chinese afhaalrestaurants. Bovendien kent elke streek zijn eigen regionale specialiteit.
In de Kaapprovincies is de keuken beïnvloed door de Maleisiërs. Hier kun je onder andere samosa's, chilli bites en breyani eten. Dit laatste is een gerecht met gebakken rijst, linzen, koriander en lam of kip.
Ga je naar KwaZulu-Natal, dan zetten de Indiërs aldaar je graag pittige currygerechten met rooties voor. Deze laatste zijn typische Indische broodjes die in open vuur worden gebakken.
In de Zuid-Afrikaanse steden kom je steeds meer Afrikaanse restaurants tegen die niet alleen traditionele menu's van inheemse Zuid-Afrikaanse culturen serveren, maar ook gerechten uit Kenia, Mali, Marokko, Ethiopië en Senegal.
Een Zuid-Afrikaan begint zijn dag met pap. Deze maïspap wordt putupap genoemd en wordt gegeten met suiker. Beskuit, de Zuid-Afrikaanse variant van beschuit, wordt ook bij het ontbijt gegeten. De lunch is vaak een simpele maaltijd. Bijvoorbeeld een sandwich, salade of soep. Als snacks worden gedroogde vruchten gegeten, evenals boerewors. Populair is ook Biltong, gedroogde reepjes worst. Voor traditionele Zuid-Afrikaanse gerechten kun je ook mee met een township tour. Dan kom je onder andere langs een 'shebeen' (een township café) waar deze gerechten worden geserveerd.
Voor het avondeten gaan Zuid-Afrikanen vaak voor de Braai. Deze Zuid-Afrikaanse variant van de barbecue is enorm populair. Er wordt, bijna wekelijks, gebraaid volgens het 'Bring en Braai' of 'Tjop en Dop' systeem. Hierbij neemt iedereen iets te eten (tjop) en te drinken (dop) mee. Er gaan hele bergen vlees doorheen tijdens een braai: gigantische steaks, gegrilde en gezouten ribstukken, sosaties (sterk gekruide kebab) en pittig gekruide boereworsen worden - meestal door de mannen - geroosterd boven het gloeiende hout. Dat is overigens nog een belangrijk verschil tussen de Zuid-Afrikaanse en de Nederlandse barbecue. Er wordt altijd gebraaid op hout in plaats van op kolen.
Zuid-Afrikanen zijn zelfs zo gek op braaien dat een er een nationale feestdag naar vernoemd is: National Braai Day. Op deze dag, die vroeger nog National Heritage Day heette, is heel Zuid-Afrika vrij om hun rijke erfgoed te vieren. Braaien is een gemeenschappelijk erfgoed dat door iedereen, ongeacht ras, taal, regio of religie, omarmd wordt. Zodra er iets te vieren is, worden de vuurtjes gestookt en enorme feestmaaltijden bereid.

Kleding
Zuid Afrika is een tropisch land, dus neem kleding mee voor een zonnige bestemming. Wij raden je echter ook aan om met name in de periode mei t/m september een stel warme en wind-dichte kleren mee te nemen, want het kan 's avonds behoorlijk afkoelen. Ga je naar Lesotho, denk in deze periode dan ook aan handschoenen, een sjaal of muts. In andere periodes is een lichte sweater, fleece jas of blouse met lange mouwen voldoende voor de avonden. De zon is scherp in Afrika dus vergeet niet een hoofddeksel mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig voor het douchen), sandalen of sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit. Respecteer de waarden en normen van de lokale bevolking. Topless zonnen is uit den boze en ook mannen kunnen niet zomaar in hun blote buik rond gaan lopen. We vragen je met je kleding respect te tonen voor de lokale cultuur en religie. We raden ten sterkste af kleding van militaire makelij of daarop lijkende kleding mee te nemen. Je kunt hier problemen mee krijgen bij grensovergangen en met politie en militairen. Het is raadzaam je fatsoenlijk te kleden tijdens je Zuid-Afrika rondreis. Afrikanen doen zelf hun best om er goed gekleed en goed verzorgd uit te zien. Men heeft weinig begrip voor westerlingen die zich te casual kleden of vieze kleren dragen. Dat geldt vooral op het traditionele platteland.

Fotografie
Wil je mensen fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming of maak een gebaar waarmee je duidelijk maakt dat je iemand op de foto wilt zetten. Neem de tijd en maak contact, desnoods met handen en voeten. Laat ook het resultaat zien als je een foto hebt gemaakt met een digitale camera. Het is vaak geen probleem, al verwacht men soms een kleine donatie. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militaire kampementen, bruggen, overheidsgebouwen, havens en dergelijke te fotograferen.

Fooien & zakgeld
In eetgelegenheden of hotels waar veel toeristen komen, verwacht men vaak wel een fooi. Dit is ook onderdeel van hun salaris. Ook is het gebruikelijk om aan gidsen en chauffeurs een fooi te geven.
Het is natuurlijk sterk afhankelijk van je bestedingspatroon wat je verder nog aan uitgaven kwijt bent in Zuid-Afrika. Reken voor een gezin van 4 personen op ongeveer € 1.000 per week voor eten, drinken, fooien, souvenirs en entreegelden

Cultuur
Zuid-Afrika is ongeveer 30 keer zo groot als Nederland en er wonen meer dan 49 miljoen mensen. De bevolking van Zuid-Afrika bestaat voor 79 procent uit zwarte Afrikanen, 10 procent blanken, 9 procent kleurlingen en 3 procent Aziaten. Het grootste gedeelte van de zwarte bevolking van Zuid-Afrika bestaat uit Zulu's, Xhosa's en Sotho’s. De meerderheid (60 procent) van de blanken stamt af van de Afrikaans sprekende Hollandse kolonisten (de boeren, ook wel Afrikaners genoemd) en Engels sprekende Britten. De kleurlingen zijn voortgekomen uit een vermenging van San en Khoikhoi en blanken en slaven uit West-Afrika. De groep Aziaten bestaat voornamelijk uit Indiërs, die gewerkt hebben op de suikerrietplantages.
Religie is in Zuid-Afrika prominent aanwezig. Oude Afrikaner plaatsen worden vaak gedomineerd door een statige Nederduits-Gereformeerde Kerk, in veel townships is de Zionist Christian Church, die evangelisch geloof combineert met Afrikaanse tradities, dominant. De volgelingen van deze kerk dragen meestal een zilveren ster op hun kleding. In het algemeen kan men stellen dat zo’n 80 procent van de inwoners een of ander christelijk geloof aanhangt, 2 procent moslim is, 1,5 procent hindoe en een kleine groep die zich tot inheemse of animistische geloven rekent. Ongeveer 15 procent is niet gelovig.
Swaziland is ongeveer half zo groot als Nederland en telt 1,5 miljoen inwoners. Het is een voormalig Engels protectoraat, dat in 1966 een onafhankelijk koninkrijk werd met een koning als staatshoofd. Momenteel is dat koning Mswati III, die het land als een absoluut monarch bestuurt. Terwijl de koning in weelde baadt, leeft 70 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Hij heeft op dit moment ook 15 vrouwen. Swaziland is voornamelijk christelijk waarbij de Zionist Christian Church, die evangelisch geloof combineert met Afrikaanse tradities, domineert. De volgelingen van deze kerk dragen meestal een zilveren ster op hun kleding. Daarnaast is er een kleine groep moslims.
Lesotho is qua oppervlakte zo groot als België en telt bijna 2 miljoen inwoners. Deze voormalige Engelse kroonkolonie wordt in zijn geheel begrensd door Zuid-Afrika. Het land werd in 1966 een constitutionele monarchie. De huidige koning is Letsie III. Lesotho is voornamelijk christelijk. Daarnaast is er een kleine groep moslims en hindoes.

 

Algemene voorwaarden | Privacyverklaring

Contactgegevens: Young Travel Company | Parklaan 26, 2132 BN Hoofddorp | telefoon 06 19883349 | email2 info@youngtravelcompany.nl

instagram      facebook

 

GGTO logonieuw          websitelogovvkr          Logo Allianz Global Assistance3        logo trees for all kleinnieuw

 © 2020 | Young Travel Company

Ga naar boven