persoonlijk advies
op maat gemaakte reizen
Lid VVKR, GGTO, Trees for all en Travelife Partner
Menu
Naar Handige informatie

Handige informatie rondreizen Costa Rica

Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Costa Rica op een rijtje.

Globe

Reisdocumenten

Met een Nederlandse of Belgische nationaliteit heb je voor rondreizen naar Costa Rica een geldig paspoort nodig. Dit paspoort dient na vertrek uit Costa Rica nog 6 maanden geldig te zijn. Bij aankomst krijg je een toeristenvisum. Reizen jullie via de USA dan gelden er extra voorwaarden. Daarover worden jullie geïnformeerd ten tijde van de boeking.
Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) om hun eventuele visum te regelen.
Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam, dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is.

Geldzaken

In Costa Rica betaal je met de Colon (CRC). 1.000 Colones is ongeveer gelijk aan € 1,30 (april 2021). Maar in Costa Rica is het ook heel normaal om met dollars te betalen, dat kan overal.
In alle grotere plaatsen en op de luchthaven zijn pinautomaten aanwezig. Neem voor de zekerheid wat contant geld mee voor de kleinere plaatsen en voor het geval een pinautomaat stuk is. Het beste kun je dan US Dollars meenemen, die worden overal geaccepteerd. Zorg er ook voor dat je pinpas geschikt is buiten Europa. Creditcards worden bij hotels en grotere winkels geaccepteerd.

Gezondheid

Voor Costa Rica zijn geen vaccinaties verplicht. Maar er worden er wel altijd een aantal aangeraden. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Malaria komt voor in Costa Rica. Het verschilt echter per streek en per seizoen. Laat je vooraf goed informeren door een deskundige medische organisatie.

Weer en klimaat

In Costa Rica heerst een tropisch klimaat en er bestaat geen echt verschil tussen winter en zomer. Wel zijn er regenperiodes, met name in oktober en november. De beste reisperiodes zijn van mei t/m september en eind december t/m januari. Het weer verschilt echter wel sterk per streek en dit heeft ook te maken met de hoogte in het betreffende gebied. In laaglandgebieden is het overdag rond de 30 graden en in de nacht rond de 20. In hoger gelegen gebieden is het een stuk koeler en kan het ’s avonds fris zijn. De zomermaanden worden ook wel de groene maanden genoemd. Door de regen die dan af en toe valt is de natuur prachtig groen en staat alles in volle bloei.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Costa Rica 8 uur vroeger dan in Nederland. In de winter is het verschil 7 uur.

Bellen en internet

In Costa Rica is een uitgebreid mobiel netwerk, maar in de wat afgelegen gebieden en in de nationale parken kan bellen met een mobiel lastig zijn. Eventueel kun je ook een lokale simkaart met beltegoed kopen bij een telefoonwinkel.Veel hotels en restaurants bieden wifi. Ook zijn er in verschillende plaatsen internetcafés.

Electriciteit

In Costa Rica is de netspanning 110 volt. Om je elektrische apparatuur te gebruiken heb je een adapter nodig. Voor de stopcontacten zijn 2-polige platte stekkers nodig, Amerikaans model.

Taal

De officiële taal in Costa Rica is Spaans. Op de toeristische bestemmingen wordt ook wel goed Engels gesproken. Aan de oostkust van Costa Rica in de omgeving van de plaatsen Cahuita en Puerto Viejo wordt door de lokale bevolking een soort van Engels gesproken.

Veiligheid

Costa Rica is een veilig land om rond te reizen. Kleine criminaliteit komt echter wel voor. Wees in drukke menigten dus alert op je bezittingen. Geld en belangrijke papieren kun je het beste in de kluis van je hotel bewaren. Voor de actuele informatie kun je altijd kijken op de website van buitenlandse zaken. www.minbuza.nl

Eten en drinken

Centraal in de Costa Ricaanse keuken staan bonen, rijst en tortillas. Gallo Pinto (rijst met bonen) is een van de populaire gerechten. Ook voor het ontbijt wordt dit gerecht nog wel eens gegeten. Vlees is ook belangrijk in de Costa Ricaanse keuken. Dit kan van alles zijn; varken, rund, kip of vis. In de toeristische gebieden zijn ook restaurants met internationale keuken te vinden.
Refrescos Naturales zijn erg populair in Costa Rica. Deze verse vruchtensappen zijn er in allerlei soorten, zowel met water als met melk. Vanzelfsprekend kun je in Costa Rica goede koffie krijgen.

Fooien en zakgeld

In eetgelegenheden of hotels waar veel toeristen komen verwacht men vaak wel een fooi. Dit is ook onderdeel van het salaris. Ook is het gebruikelijk om aan gidsen en chauffeurs een fooi te geven. Het is natuurlijk afhankelijk van jullie uitgaven wat je verder nog aan kosten kwijt bent. Reken voor een gezin van 4 personen op ongeveer € 500 per week voor eten, drinken, fooien, benzine en entreegelden.

Cultuur

Costa Rica is iets groter dan Nederland en heeft ongeveer 4,7 miljoen inwoners. Het is een dunbevolkt land waarbij zo’n 50% van de bevolking in de stad woont.  Het grootste gedeelte van de inwoners behoort tot de mestiezen, afstammelingen van Spanjaarden en indianen. Aan de oostkust wonen veel mensen die afstammen van slaven uit Jamaica. Zij hebben daar hun eigen cultuur en spreken ook meer een soort Engels. Een heel klein deel van de bevolking stamt af van de oorspronkelijke bevolking, zoals de Bribri. Zij wonen met name in reservaten.
De Costa Ricanen noemen zichzelf Tico’s en Tica’s.  De meeste Costa Ricanen zijn rooms katholiek.

Waarom reizen met Young Travel Company?
  • Ervaring: meer dan 30 jaar reiservaring in de aangeboden landen en meer dan 15 jaar ervaring in reizen met kinderen.
  • Reizen op maat: aangepast naar jullie wensen met kindvriendelijke routes en hotels voor een unieke beleving.
  • Persoonlijke aandacht: samen overleggen welke reis bij jullie past en afspraak via teams mogelijk, ook in de avonduren
  • Zekerheid: aangesloten bij VVKR en GGTO waardoor kwaliteit van reizen en garantie van het reisgeld is geregeld en betrouwbare partners in het buitenland waar wij al jarenlang mee samen werken.
  • Duurzaamheid: aangesloten bij Trees for All en samenwerking met partners met Travelife certificaten.
  • Tijdsbesparing: wij nemen al het zoek- en regelwerk uit handen en up-to-date informatie over alle benodigde papieren.
Hi Janet,,

Alvast heel kort, wij hebben een fantastische reis gehad, complimenten voor het programma en de organisatie! Wij en de kinderen hebben echt genoten, een heel leuk avontuur!

Familie Grootenboer Sri Lanka, augustus 2018
Beste Janet,,

We hebben een fijne vakantie gehad. Alles was goed geregeld. De hotels waren erg fijn. Met name de Riad Yamina in Marakesh, Riad Caravane in Air Ben Haddou en RIad dar Zitoune in Taroudant waren uitzonderlijk. Zowel als hotel, als vriendelijkheid eigenaren en personeel. De excursies waren goed. Al met al ben ik blij met de vakantie die je voor ons hebt geregeld, en ik zou je aan iedereen aanraden.

Groet, Herbert Blok Marokko mei 2019
Hi Janet,,

Dank voor je mail. We hebben een fantastische reis gehad. Enorm genoten en te gekke dingen gezien!
Dank voor het opzetten van de reis! We zijn zeer tevreden!

Groet Annelies & familie China en Thailand augustus 2018

ontdek Costa Rica door de ogen van je kinderen

Costa Rica