persoonlijk advies
op maat gemaakte reizen
Lid VVKR, GGTO, Trees for all en Travelife Partner
Menu
Naar Handige informatie

Handige informatie rondreizen Jordanië

Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Jordanië op een rijtje.

Paspoort

Reisdocumenten

Voor rondreizen naar Jordanië heb je een paspoort nodig dat nog tot 6 maanden na vertrek uit Jordanië geldig is. Daarnaast heb je een visum nodig die je kan kopen bij aankomst op het vliegveld.

Wij raden reizigers echter aan om een Jordan Pass aan te schaffen. Deze pas kost ca.  95 euro (70 JOD). Inbegrepen zijn de kosten voor het visum en allerlei entreegelden (o.a. Jerash, Wadi Rum en Petra).
Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade.
Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam, dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is.

Geldzaken

De Jordaanse munteenheid is de dinar (JOD). Voor 1 euro krijg je 0,7 dinar (februari 2020). Een dinar is 10 dirham of 100 piaster.
In Jordanië  kun je bijna overal pinnen. In de meeste toeristische plaatsen  vind je plekken waar je kunt pinnen. Ook kun je overal euro’s wisselen in lokale valuta. We raden jullie dan ook aan om een kleine som aan contant geld mee te nemen en de rest te pinnen. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Jordanië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Met een creditcard kun je ook bijna overal betalen. Wij betaalden bij veel restaurants en ook bij benzinepompen met een creditcard.

Gezondheid

Voor een vakantie naar Jordanië zijn vaccinaties niet verplicht maar worden ze wel aangeraden. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten.
Jordanië is een tropisch land en je loopt er een grotere kans om ziek te worden dan thuis. Door het warme weer zijn er meer bacteriën. Bereid je goed voor en wees bewust van de risico’s ter plaatse. Drink geen water uit de kraan en let op met het eten van vlees en vis. Dit moet goed gestoofd of gebakken zijn. Ook sla en vers fruit moet goed afgespoeld zijn met flessenwater. Neem van te voren paracetamol mee en iets tegen diarree en uitdroging. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Bedenk ook dat kinderen extra gevoelig zijn voor de zon, dus zorg voor voldoende bescherming: zonnebrandmiddel, minimaal een kledingstuk met (lange) mouwen, hoofddeksel en zonnebril.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Weer en klimaat

Beste reisperiode is de lente (april tot juni) en de herfst (september tot november). De temperaturen zijn dan mild en normaal gesproken valt er dan geen neerslag. In de Jordaanse stad Aqaba aan de Rode Zee, helemaal in het zuidelijke puntje van Jordanië, is het het gehele jaar warm en in de zomer zelfs heet. In de hoofdstad Amman, aan de kust van de Dode Zee en langs de oevers van de Jordaan is het beduidend koeler, maar over het hele jaar genomen zeer aangenaam met mediterrane temperaturen. Hier zijn de jaarlijkse temperatuurverschillen minder groot dan in de woestijn. In de woestijn loopt de zomerse temperatuur flink op tot zo’n 40°C, maar kan het in de winter ’s nachts koud zijn in de woestijn. In Petra koelt het vooral in de winter flink af, dus neem in de winterperiode warme kleren mee.

Tijdsverschil

In de zomer en in de winter is het tijdverschil 1 uur. In Jordanië is het 1 uur later.

Bellen en internet

Jordanië beschikt over een prima mobiel netwerk. In de stedelijke gebieden is de dekking goed, In de landelijke gebieden is het minder.  Wil je met je mobiel telefoneren, informeer dan voor vertrek of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Jordaans telecombedrijf.
Wanneer je een simlockvrij toestel hebt is het voordelig om een lokale SIM-kaart (carte Jawal) plus prepaid beltegoed aan te schaffen. De belangrijkste telecombedrijven zijn Zain, Orange en Umniah.
In de grote steden zijn internetcafés. De meeste hotels bieden internetfaciliteiten en/of WiFi aan. In Amman en Irbid zijn restaurants met WiFi. Zie: www.wificafespots.com of download de app ‘Free WiFi finder’.

Electriciteit

In Jordanië gebruikt men 220 volt maar er worden verschillende soorten stopcontacten gebruikt. Soms dezelfde als wij in Nederland hebben, maar soms ook een Engels stopcontact. Een wereldstekker of verloopstekker wordt aangeraden.

Taal

De officiële taal van Jordanië is het Arabisch. In de grote steden die je tijdens je rondreis door Jordanië aandoet wordt ook Engels gesproken.

Veiligheid

Jordanië is een van de veiligste landen om te reizen. Kleine criminaliteit komt echter wel voor. Wees in drukke menigten dus alert op je bezittingen. Geld en belangrijke papieren kun je het beste in de kluis van je hotel bewaren. Voor de actuele informatie kun je altijd kijken op de website van buitenlandse zaken. www.minbuza.nl.

Eten en drinken

In de goedkopere ziteethuisjes kun je vaak alleen maar kebab (gegrild gehakt), shawarma of faroej (gegrilde kip) eten. Deze gerechten worden doorgaans geserveerd met khoebz tanoer (het typische platte brood) en gemengde salade van tomaten, verse peterselie en komkommer. Voor degenen die wat meer variatie willen, zijn de wat duurdere restaurants in Jordanië aan te raden. Erg lekker zijn de zogenaamde mezze (verschillende kleine hapjes en salades) en mensaf, een typisch bedoeïenengerecht dat bestaat uit lamsvlees geserveerd met rijst en pijnboompitten.
Thee, verse vruchtensappen en zoete limonade is overal te koop. Hoewel de islam officieel het drinken van alcohol verbiedt, is dit in Jordanië makkelijk verkrijgbaar. Niet alleen in de grote hotels maar ook bij de grotere kruideniers en in supermarkten. Jordaniërs drinken veel thee en koffie. Vaak word je ook uitgenodigd door de lokale bevolking om een kopje Arabic Coffee te komen drinken. Sla het niet af, want het is mooie gelegenheid om even een praatje te maken. Een ander nationaal drankje is verse limoen sap met munt. Het is heerlijk verfrissend.

Kleding

Wat betreft kleding raden we aan om praktische kleding mee te nemen naar Jordanië. Toon in kledingkeuze respect voor de lokale cultuur. Zo worden korte broeken, korte rokken en hemdjes in dit conservatieve, islamitische land niet overal op prijs gesteld. Een petje of zonnehoed, evenals een regen/windjack is in Jordanië zeer aan te raden. Houd er rekening mee dat het in de wintermaanden ook in dit land behoorlijk koud kan zijn.

Fotografie

Jordanië is een prachtig land om te fotograferen. De landschappen, de mensen , de steden en de bouwwerken het is allemaal even mooi. Ga je mensen fotograferen, vraag altijd van tevoren om toestemming, sommigen vinden het niet fijn en sommigen vragen om een kleine vergoeding. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militaire kampementen, bruggen, overheidsgebouwen, havens en dergelijke te fotograferen.

Fooien

Het geven van een fooi in Jordanië is vanzelfsprekend. Voor elke bewezen dienst verwacht men  een fooi. Zorg dan ook dat je altijd kleingeld op zak hebt. Bij de betere hotels en restaurants wordt tien tot vijftien procent servicekosten op de rekening gezet. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag naar boven afronden.

Cultuur & religie

Jordanië heeft een oppervlakte van 89.342 km² (2,2 maal Nederland en 3 maal België) en telt officieel zo’n 6,5 miljoen inwoners, waarvan een kleine anderhalf miljoen in de hoofdstad Amman woont. Jordaniërs zijn gastvrije mensen. Het is voor hen heel gebruikelijk om vreemdelingen in hun huizen te verwelkomen. Die traditie komt voort uit het harde woestijnleven; zonder voedsel, water en beschutting zouden de meeste woestijnreizigers niet overleven. Mocht je bij iemand thuis uitgenodigd worden, trek dan je schoenen uit voordat je het huis binnentreedt.
In Jordanië bestaat vrijheid van godsdienst. De belangrijkste godsdienst van Jordanië is de islam die tevens staatsgodsdienst is. Ruim 90 procent van de moslims zijn soenniet en 3 procent sjiiet. Ongeveer 5 procent van de bevolking is christen. Tot slot is er in Jordanië nog een kleine groep Druzen en zijn er aanhangers van de Bahai-religie.De Jordaanse bevolking bestaat bijna geheel uit Arabieren (98 procent), met als belangrijkste minderheidsgroepering de Circassiërs of Tsjerkessen (100.000 personen), die oorspronkelijk afkomstig zijn uit de Kaukasus. Ruim de helft van de bevolking van Jordanië is afkomstig uit door Israël bezette gebieden van Palestina. De oorspronkelijke bewoners van de Oostelijke Jordaanoever zijn voornamelijk bedoeïenen; van hen leidt echter nog maar een klein deel een nomadisch bestaan

Belangrijke nationale feestdagen in Jordanië zijn:
30 januari Verjaardag van koning Abdullah
22 maart Dag van de Arabische Liga
1 mai Dag van de Arbeid
25 mei Onafhankelijkheidsdag
10 juni Viering van de Grote Arabische Opstand
11 augustus Dag dat koning Hoessein de troon besteeg
14 november Verjaardag van oud-koning Hoessein

De ramadan is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Het islamitisch jaar loopt niet gelijk met onze kalender en de ramadan is dan ook ieder jaar in een andere periode. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. De ramadan kan leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat je de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten. Het driedaagse Suikerfeest, luidt het einde van de ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode.

 

ontdek Jordanië door de ogen van je kinderen

Jordanië