Handige informatie rondreizen Mexico
Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Mexico op een rijtje.
Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Mexico op een rijtje.
Met een Nederlandse of Belgische nationaliteit heb je voor rondreizen naar Mexico een geldig paspoort nodig. Dit paspoort dient na vertrek uit Mexico nog 6 maanden geldig te zijn. Bij aankomst krijg je een toeristenvisum en een stempel in je paspoort met daarop de uiterste vertrekdatum. Bij reizen via de USA gelden extra voorwaarden, maar daarover worden jullie geïnformeerd ten tijde van de boeking.
Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) om hun eventuele visum te regelen.
Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam, dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is.
In Mexico betaal je met de Mexicaanse peso (MXN). 10 Mexicaanse peso is gelijk aan ongeveer €0,50 (juni 2024). Op sommige plekken kun je ook met US-dollars betalen, maar dit geldt lang niet overal.
Het is belangrijk om verschillende betaalmiddelen mee te nemen. Neem dus een pinpas, creditcard en contant geld mee. Geld kun je ook wisselen op wisselkantoren, waar vaak ook euro’s worden geaccepteerd. Zorg ervoor dat je het telefoonnummer van je bank in je telefoon hebt staan voor in het geval van nood en controleer of de pinpas is geactiveerd voor pinnen buiten Europa (wereld).
Voor Mexico zijn geen vaccinaties verplicht. Maar er worden er wel altijd een aantal aangeraden. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Malaria komt voor in Mexico. Het verschilt echter per streek en per seizoen. Laat je vooraf goed informeren door een deskundige medische organisatie.
Het weer in Mexico verschilt erg per staat. De temperatuur in de staten Yucatán en Quintana Roo ligt over het algemeen het hele jaar door rond de 30 graden. De beste reistijd is tussen december en april, want in deze maanden is er de minste kans op neerslag. In de zomermaanden is het ook goed om rekening te houden met overlast door aangespoeld zeewier op sommige plekken.
In hoger gelegen gebieden, zoals bij San Christóbal de Las Casas, kan het ’s avonds wat sneller afkoelen. Neem daarom wel een jas mee.
In de zomer is het in Mexico 7 uur vroeger dan in Nederland. In de winter is het verschil 6 uur.
In Mexico is een uitgebreid mobiel netwerk, maar in de wat afgelegen gebieden en in de nationale parken kan bellen met een mobiel lastig zijn. Eventueel kun je ook een lokale simkaart met beltegoed kopen bij een telefoonwinkel. Ga bij je provider na wat de kosten zijn voor bellen en internetten buiten de EU, soms kan het handig zijn om een bundel te activeren.
Het is noodzakelijk om een wereldstekker mee te nemen wanneer je naar Mexico reist, omdat de Europese stekker niet werkt. In Mexico wordt gebruik gemaakt van een Amerikaanse stekker met twee of drie polen.
De officiële taal in Mexico is Spaans. In grotere steden en op toeristische bestemmingen, zoals in Playa del Carmen of Cancún, wordt ook wel goed Engels gesproken.
In Mexico gelden beperkte veiligheidsrisico’s in de meeste gebieden. Deelstaten Quintana Roo en Yucatán zijn over het algemeen veilig. Toch kunnen hier ook confrontaties tussen drugsbendes voorkomen. Het is belangrijk om niet na zonsondergang te reizen, en ga ook niet alleen de weg op. Voor de actuele informatie kun je altijd kijken op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.minbuza.nl.
Centraal in de Mexicaanse keuken staan maïs, bonen en chilipepers. Taco’s, burrito’s en enchilada’s zijn populaire gerechten. Vlees, zoals rund, varken of kip speelt een grote rol in Mexico. In toeristische gebieden zijn ook restaurants met internationale keuken te vinden. Probeer ook zeker de vruchtensappen, aguas frescas, die er in allerlei smaken zijn.
In eetgelegenheden of hotels waar veel toeristen komen verwacht men vaak wel een fooi. Dit is ook onderdeel van het salaris. Ook is het gebruikelijk om aan gidsen en chauffeurs een fooi te geven. Over het algemeen volstaat een fooi van ongeveer 10% van de rekening, tenzij er duidelijk op de bon ‘servicio incluído’ staat.
In Mexico heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Het Nederlandse rijbewijs is geldig, ook bij het huren van een auto.
Mexico is ongeveer 50 keer zo groot als Nederland en heeft meer dan 126 miljoen inwoners. Het is een divers land waarbij zo’n 80% van de bevolking in stedelijke gebieden woont. Het grootste gedeelte van de inwoners behoort tot de mestiezen, afstammelingen van de Spanjaarden en inheemse bevolking. In het zuiden wonen veel mensen die afstammen van de Maya’s. Zij hebben hun eigen cultuur en taal. Een heel klein deel stamt af van de oorspronkelijke bevolking, zoals de Nahua en Zapotec. Mexicanen noemen zichzelf Mexicanos en zijn vaak Rooms-Katholiek.
• Bezoek alleen dieren in het wild, nooit in gevangenschap en respecteer hen en hun omgeving
• Koop geen souvenirs die gemaakt zijn van bedreigde plant- en diersoorten als koraal of ivoor
• Steun lokale initiatieven als werkplaatsen waar duurzame souvenirs worden gemaakt of
verblijf in een accommodatie die door de community wordt beheerd
• Vermijd het gebruik van wegwerpplastic zoveel mogelijk, koop bijvoorbeeld een waterfles
met filter die je kunt hergebruiken
• Gooi afval niet in de natuur, maar scheidt het afval in prullenbakken
• Gebruik een zonnebrandcrème die de natuur niet aantast
• Kies voor het compenseren van je CO2 uitstoot
• Check altijd de duurzaamheidskeurmerken van een touroperator/reisbureau
• Kies eens voor een overnachting in een eco-hotel/hostel
• Let (vooral ’s avonds) op overstekende dieren op de weg of op het strand