persoonlijk advies
op maat gemaakte reizen
Lid VVKR, GGTO, Trees for all en Travelife Partner
Menu
Naar Handige informatie

Handige informatie rondreizen Tanzania

Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Tanzania op een rijtje.

Reisdocumenten

Met een Nederlandse of Belgische nationaliteit heb je voor rondreizen naar Tanzania een geldig paspoort nodig. Dit paspoort dient na vertrek uit Tanzania nog 6 maanden geldig te zijn. Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam, dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is.
Voor Tanzania is een visum noodzakelijk. Er zijn 2 manieren om dit visum te verkrijgen. De kosten voor een visum zijn US$ 50 per persoon.

1.Bij aankomst op het vliegveld.
Het visum voor Tanzania kan je bij aankomst in Tanzania op het vliegveld regelen. In het vliegtuig krijg je vaak al een formulier om in te vullen. Zo niet, dan liggen de formulieren bij aankomst in de terminal klaar. Eerst ga je in de rij om je in te schrijven. In de 2e rij ga je betalen. Het is handig om 50 dollar per persoon cash bij je te hebben, wisselen is vaak een probleem. In de 3e rij worden vingerafdrukken geplaatst en word er een foto van je gemaakt. Dan wordt het visum in je paspoort bijgeschreven. Het gaat er natuurlijk wel op z’n Afrikaans, lees: niet heel efficiënt. Een beetje geduld moet je dus wel hebben.

2. Het visum online aanvragen.
Sinds 2019 is het mogelijk om het visum van tevoren aan te vragen en online te betalen. De website om dit te doen is: https://visa.immigration.go.tz/ Het is belangrijk de online aanvraag uiterlijk 3 weken voordat jullie naar Tanzania reizen te doen. Het nadeel van het systeem is dat er veel vragen worden gesteld, je bent er dus wel even mee bezig. Bij aankomst in Tanzania zal je korter in de rij staan, maar nog steeds geldt dat er geduld gevraagd wordt.

Geldzaken

In Tanzania betaal je met de Tanzaniaanse Shilling (TZS). 10.000 Shilling is ongeveer gelijk aan € 4,20 (september 2022). Maar in Tanzania is het ook heel normaal om met dollars te betalen bij hotels, lodges e.d.. Bij kleinere, lokale winkels betaal je echter met Shillings, dus het handig om ook die te hebben.
Bij veel accommodaties kan je met de creditcard afrekenen. Echter, men rekent een toeslag van 4% tot 7% over de rekening. Het is ook zo dat voor betalen met de creditcard netwerk vereist is, dat netwerk ligt er nog wel eens tijdelijk uit in Tanzania.
Pinnen tijdens de reis kan op Kilimanjaro airport, in Arusha, in Karatu (op de heen en terugweg uit de Serengeti). Op Zanzibar kan je in Stone Town pinnen. Bij de strandaccommodaties zijn de pinmogelijkheden nihil. Zorg ervoor dat je bankpas is omgezet naar ‘buiten Europa’.
Het is raadzaam om wat cash dollars mee te nemen. Het is belangrijk dat de biljetten jonger zijn dan het jaar 2006. In dat jaar is er in Afrika een grote fraude met dollar biljetten geweest. Men vertrouwt het nog steeds niet en je raakt oudere biljetten maar moeilijk kwijt. Het is daarom niet handig om gebruik te maken van de dollar geldautomaten op Schiphol. Ga liever naar een kassier, zodra je zegt dat je naar Oost-Afrika gaat weten ze al dat ze je jonge biljetten moeten geven.

Gezondheid

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, huisarts of tropen arts.
Er zijn verzekeringen die de vaccinaties vergoeden, het is goed jullie verzekeringspolis te checken!
Thuisvaccinatie.nl biedt een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts.
Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen. Het is belangrijk om het inentingsboekje mee te nemen op reis. Bij de vliegvelden kan men erom vragen.

Weer en klimaat

Tanzania ligt net onder de evenaar en kent daardoor een tropisch klimaat. Gemiddeld liggen de temperaturen tussen de 23 en 32 graden.
Op het vaste land is het altijd aangenaam. De gemiddelde hoogte is 1.500 meter boven zeeniveau. Lokaal kan het iets warmer of kouder worden, afhankelijk van de hoogte waarop je verblijft. Zo liggen de Ngorongoro hooglanden op zo’n 2.300 meter, waardoor het ’s ochtends en ’s avonds fris kan zijn.
Zanzibar is een tropisch eiland waar de temperaturen hoog zijn en er af en toe een tropisch buitje kan vallen.
We kennen in Tanzania 2 regenperiodes. De grote regenperiode is van half maart tot half mei. Het kan dan lang en hard regenen. De kleine regenperiode is van begin november tot half december, er valt dan af en toe een bui, met name ’s nachts.
Kortgezegd kan je stellen dat het vaste land van Tanzania heel aangenaam is qua temperatuur. Zanzibar is een stuk warmer, maar daar is altijd de zee en het zwembad voorhanden om af te koelen.
De huidige klimaatverandering heeft echter ook zijn invloed op Oost Afrika.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Tanzania en Nederland tijdens onze zomertijd is +1 uur (= 1 uur later). Tijdens de wintertijd bedraagt het tijdsverschil +2 uur (= 2 uur later).

Bellen en internet

Met je mobiele telefoon heb je bijna overal in Tanzania bereik, behalve in de afgelegen gebieden van de nationale parken. De meeste accommodaties in Tanzania hebben tegenwoordig Wifi. Echter, de verbinding zal niet zo sterk zijn als jullie in Nederland gewend zijn. Grote bestanden downloaden is lastig, een Whatsappje versturen gaat prima.

Electriciteit

De netspanning in Tanzania is 220/240 volt. Je hebt een wereldstekker nodig. De stopcontacten zijn Brits (3-pin recht of 2-pin rond) en kunnen verschillend zijn. Neem daarom een wereldstekker mee, die past overal. Deze stekkers zijn goedkoop beschikbaar in elke Tanzaniaanse supermarkt (± 2 euro). De safari wagen heeft stopcontacten om batterijen, telefoons en dergelijke op te laden.

Taal

De officiële taal in Tanzania is Swahili, dit wordt ook op het basisonderwijs gegeven. De tweede taal is Engels. Op het middelbaar en hoger onderwijs worden veel lessen in het Engels gegeven, een groot gedeelte van de bevolking spreekt dan ook Engels. De stammen in Tanzania, bijv. de Maasai, spreken veelal hun eigen taal.

Veiligheid

Tanzania is een veilig land om te reizen en het geldt als één van de rustigste landen van Oost-Afrika. De politieke situatie in Tanzania is stabiel vergeleken met haar buurlanden.
Het is altijd belangrijk om goed op je spullen te letten, zoals je in elk land zou doen. Als toerist beschik je over een grotere rijkdom dan de meeste lokale mensen. Maak je zelf niet tot een nog aantrekkelijker doelwit door sieraden, horloges of andere luxe artikelen opzichtig te dragen.
Overdag is het veilig op straat, zodra het donker wordt is het beter om in Arusha en Dar es Salaam in de veilige haven van het hotel te verblijven.
Het is opletten in het verkeer. Niet alle Tanzanianen nemen de verkeersregels goed in acht. Steek dus niet zomaar over zelfs als je voorrang hebt.
Tijdens de safari is het niet toegestaan om te wandelen buiten de tented camps en lodges. Dat is het leefgebied van de wilde dieren. De regels in de nationale parken zijn zeer streng. Het is niet toegestaan in de parken om off-road te rijden. Safari’s zijn alleen bij daglicht toegestaan. Maak niet teveel geluid, bekijk de dieren in stilte en stoor de dieren niet onnodig.
Je mag in de nationale parken de safari wagen niet uit, tenzij de gids dit toestaat. Toilet nodig? Geef dit tijdig door aan je gids, dan heeft hij de tijd om een veilige plek te zoeken.

Eten en drinken

Het eten en drinken in Tanzania is in de lodges en tented camps meestal Europees georiënteerd, met een aantal Tanzaniaanse gerechten als toevoeging.
Er is een groot verschil tussen deze internationale gerechten en de lokale keuken. De lokale keuken is simpel, maar smaakvol. Het is zeker aan te raden om tijdens je Tanzania reis minimaal een keer echt Tanzaniaans te eten. Vraag maar eens naar ugali, nyama choma of chipsi mayai.
Op elke markt in Tanzania vind je kramen vol heerlijk fruit. Vruchten die bij ons duur zijn (en niet heel duurzaam want per vliegtuig geïmporteerd) zoals avocado’s, mango’s en passievruchten kun je in Tanzania op de markt in overvloed vinden. De smaak is veel rijker dan we hier kennen en het is er goedkoop: koop een zak vol en eet de hele dag door gezond!
Bij je maaltijd moet je zeker ook de lokale bieren eens proberen met de bijzondere namen als Kilimanjaro, Serengeti, Tusker en Safari. Allemaal lokaal gebrouwen, men is erg trots op! De Internationale frisdrankmerken zijn overal verkrijgbaar.
Het water uit de kraan is niet geschikt voor consumptie. Op jullie kamer staat daarom een fles of een karaf met gezuiverd drinkwater. In de safari wagen is genoeg drinkwater aanwezig. Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt. De warmte in Tanzania kan ervoor zorgen dat je onbewust veel vocht verliest.
Als er dieetwensen zijn, dan horen wij dit graag zodat we de camps en lodges vooraf kunnen informeren.

Kleding

Het is voor een rondreis Tanzania aan te raden om (katoenen) laagjeskleding mee te nemen, want ‘s avonds kan het afkoelen, zeker op de wat hoger gelegen gebieden als bij Ngorongoro en Kilimanjaro. Een trui of fleece is handig.
Als je een bezoek brengt aan de stad of het lokale dorp hou er rekening mee dat Tanzanianen zelf conservatief gekleed gaan. Een te korte broek of rok kan ongemakkelijk aanvoelen.
De kuststrook van Tanzania en Zanzibar wordt voornamelijk door moslims bewoond. Voor de dames betekent dat bedekte schouders en benen. Zo toon je respect en je zult zien dat je veel vriendelijker behandeld wordt.
Als je tijdens een reis gaat wandelen, raden we sokken en sneakers aan.
Vergeet teenslippers, zonnehoed, zonnebrand en zwembroek niet!

Reizen en plaatselijk transport

Safari wagen
De safaris vinden plaats in 4 WD (four wheel drive) Toyota Landcruisers . Tijdens de safari reizen jullie in een privé safari wagen met privé chauffeur die tevens gids is. De chauffeur blijft tijdens de gehele safari bij jullie. De chauffeur is goed opgeleid en heeft veel kennis van en passie voor het land, de dieren en de natuur. Hij zal aangeven wat er van dag tot dag gaat gebeuren, maar natuurlijk is hij in dienst van jullie, schroom vooral niet jullie wensen kenbaar te maken.
Iedere safari wagen heeft 6 of 8 raam zitplaatsen, inclusief de chauffeur. Als jullie in de parken zijn, gaat het dak omhoog zodat je de dieren goed kan zien. In de safari wagen is het mogelijk om telefoons/ camera’s op te laden. Elke safari wagen heeft een koelkastje om de drankjes koel te houden.
In de safari wagen is genoeg schoon drinkwater aanwezig voor de hele safari. Wij vragen jullie vriendelijk om per persoon een waterfles uit Nederland mee te nemen, zodat we geen plastic afval creëren. Tevens is er gekookt water, koffie, thee, suiker en poedermelk aanwezig om onderweg zelf koffie of thee te maken.

Nationale vluchten
Tijdens de nationale vluchten van Arusha naar Zanzibar geldt dat jullie, naast handbagage, 20 kilo ruimbagage per persoon mogen meenemen, verpakt in soft bags/ zachte tassen. De vliegtuigjes zijn klein en rond, harde koffers stouwen niet zo makkelijk.

Fooien en zakgeld

Fooi geven
Qua fooi geven houden wij de richtlijnen aan die de Tanzania Tourist Board geeft. De richtlijn voor een safari gids is 25 tot 30 dollar per dag. Een safari gids maakt of kraakt de reis. De gids spreekt Engels, weet alles over de dieren en de natuur, heeft een speciaal rijbewijs, is automonteur en bovendien is hij heel sociaal. Het is gebruikelijk om de fooi aan het einde van de safari aan de gids te geven.
In de hotels is er bij de receptie altijd een fooienpot, dit is vaak een houten doos met een gleuf erin. De fooien worden met alle medewerkers van het hotel gedeeld. Je hoeft dus niet elke keer dat iemand je tassen draagt een fooi te geven.
Voor alle andere vormen van dienstverlening geef je wat je zelf wilt, een fooi is een vriendelijk gebaar en zeer welkom.

Zakgeld
Het is altijd lastig om aan te geven hoeveel zakgeld jullie per persoon kwijt zullen zijn aan drankjes, maaltijden en fooi. Het scheelt natuurlijk of je bij het eten een fles wijn drinkt of een glas water.
Een kleine indicatie:
• Een fles wijn kost ongeveer 20 a 25 USD
• Een biertje (halve liter) 3 a 4 USD
• Een frisdrankje 2 a 3 USD
Tijdens de safari zijn altijd alle maaltijden inclusief. In Arusha is vaak de lunch niet inbegrepen.
Op Zanzibar is vaak alleen het ontbijt inbegrepen.
Een lunch of diner zal ongeveer 10-15 dollar per persoon kosten.

Algemene informatie

Tanzania heeft als volledige naam Verenigde Republiek Tanzania en is een onafhankelijk land in Oost-Afrika. De hoofdstad is Dodoma, maar de grootste stad is Dar es Salaam. Binnen de republiek heeft Zanzibar een semiautonome status. De naam Tanzania is een samentrekking van de twee landen waaruit het voortgekomen is, Tanganyika en Zanzibar
Tanzania is 23 x groter dan Nederland en heeft ongeveer 56 miljoen inwoners waarvan een groot gedeelte in de stad woont. De vriendelijke bevolking, verdeeld in 120 verschillende stammen en culturen, leeft in harmonie met elkaar samen. De Bekendste stam is de Maasai.

ontdek Tanzania door de ogen van je kinderen

Tanzania