Handige informatie rondreizen naar Thailand
Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Thailand op een rijtje.
Alle informatie die handig is bij rondreizen naar Thailand op een rijtje.
Voor rondreizen naar Thailand heb je een paspoort nodig dat tot 6 maanden na vertrek uit Thailand nog geldig is. Bij aankomst krijg je standaard een visum dat 30 dagen geldig is. Verblijf je langer, dan dien je van te voren een visum aan te vragen.
Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade.
Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam, dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is. Doel van deze extra controle is om ontvoeringen van kinderen tegen te gaan.
In Thailand betaal je met de bath (THB). 1.000 bath staat ongeveer gelijk aan 26 euro (april 2021).
Op heel veel plaatsen in Thailand kun je pinnen met je bankpas. Pinnen met creditcard kan ook maar daar worden kosten voor in rekening gebracht. Betalen met creditcard kan in duurdere restaurants, winkels en hotels, vooral Visa en Mastercard worden geaccepteerd. Op sommige kleinere eilanden of plaatsen kun je niet pinnen, het is dus handig om altijd wat contant geld bij je te hebben. Neem geen biljetten mee die groter zijn dan 50 euro.
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Thailand dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.
Voor een vakantie naar Thailand zijn vaccinaties niet verplicht maar worden ze wel aangeraden. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten.
Malaria vormt bijna geen probleem in Thailand. Maar het is altijd belangrijk je te informeren naar de laatste stand van zaken.
Het tropische klimaat van Thailand is te verdelen in verschillende seizoenen met een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 30°C. Van december tot en met maart is het er warm en droog. Er zijn verschillende regenperiodes die ook weer per gebied verschillen. In Bangkok kan het door de luchtvochtigheid behoorlijk warm zijn, terwijl het op de stranden, door de zeewind, heerlijk kan zijn. In het noorden, in de bergen, is het altijd wat frisser.
Rondom Bangkok valt vanaf april tot en met september meer regen, maar vaak gaat het om een verfrissende bui in de namiddag. Noord-Thailand heeft geen echte regentijd waardoor je hier het hele jaar naar toe kunt reizen. Er kan af en toe een bui vallen met een piek in de maanden augustus t/m oktober. Buien trekken snel weg en het is hier koeler dan in de rest van het land.
In het zuiden begint de regentijd in mei en duurt tot oktober. De regen kan hier ook wat langer aanhouden dan in de rest van Thailand. Aan de zuidwestkant valt meer regen en regent het wat vaker. Aan de oostkant van Thailand regent het minder tussen mei en oktober, hier begint het te regenen in november. In december is het overal in Thailand heerlijk strandweer.
In Thailand is het in de zomer 6 uur later dan in Nederland. In de winter is dat 5 uur.
Bijna overal in Thailand heb je goed bereik met je mobiele telefoon. Alleen in de wat afgelegen gebieden, zoals een nationaal park is er geen bereik. In veel hotels heb je Wifi. Ook in een groot aantal cafés en restaurants is gratis WiFi.
Bellen kan ook vanuit het hotel, maar het is goedkoper om dit vanuit een gele telefooncel of het postkantoor te doen.
In Thailand is de netspanning (220 volt). De stopcontacten zijn soms net iets anders maar Nederlandse stekkers (twee ronde pinnen) passen gewoon.
In Thailand spreekt met Thai, dit is (net als in Vietnam) een tonale taal. Het is een lastige taal te verstaan en een tonale taal betekent dat een woord een andere betekenis krijgt als het anders wordt uitgesproken. Het schrift is geheel anders dan ons alfabet. Gelukkig spreken veel mensen Engels.
Thailand is een veilig land om te reizen. Kleine criminaliteit komt echter wel voor. Wees in drukke menigten dus alert op je bezittingen. Geld en belangrijke papieren kun je het beste in de kluis van je hotel bewaren. Voor de actuele informatie kun je altijd kijken op de website van buitenlandse zaken. www.minbuza.nl
Thailand staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke keuken. De veelzijdigheid en de verassende smaken maken de maaltijd echt tot een hoogtepuntje. Eten is heel belangrijk voor de Thai en kan dan ook altijd en overal. Naast de restaurants heb je de avondmarkten en ook eetstalletjes.
Bij de meeste maaltijden zijn rijst of noedels de basis ingrediënten. Het zijn de verse kruiden die de Thaise keuken zo bijzonder maken. Er wordt veel gebruik gemaakt van koriander, citroengras, verse basilicum, limoen, knoflook, kokos en pepers. Daarnaast kennen ze ook vele soorten curries. Erg lekker zijn de soepen zoals tom yam en tom khaa kai. Vegetariërs hoeven zich in Thailand geen zorgen te maken, er zijn genoeg gerechten zonder vlees. De Thai zelf gebruiken veel kip of vis in hun gerechten.
De Thaise keuken staat natuurlijk ook bekend om zijn hete pepers, die kunnen soms behoorlijk pittig zijn. Vraag gerust om een wat mildere variant als je dat liever hebt. Voor kinderen staat er ook vaak friet of spaghetti op het menu.
Thailand is ongeveer 12 keer zo groot als Nederland en er wonen meer dan 67 miljoen mensen. Bangkok is een enorme miljoenenstad maar verder is Thailand dun bevolkt. De bevolking van Thailand bestaat voor ongeveer 80% uit etnische Thai. Daarnaast is er ook nog een grote groep Chinezen die voornamelijk in de handel werken. In het noorden leven er veel bergvolkeren in kleine dorpjes. Dit zijn hele kleine minderheden maar zij vallen op doordat zij hun eigen gebruiken, manier van leven en kleding hebben behouden.
In het verleden is Thailand (in tegenstelling tot zijn buurlanden) nooit gekoloniseerd. Het land heeft verschillende hoofdsteden gekend waaronder Sukothai, Ayutthaya en Bangkok. Hier vind je dan ook uitgestrekte tempelcomplexen met boeddhabeelden en chedi’s. In 1939 is de naam van het land veranderd van Siam in Thailand.
Ongeveer 95% van de bevolking is boeddhist. Een kleine groep is aanhanger van de islam, hindoeïsme of animisme. In Thailand gaan al deze religies in grote harmonie met elkaar om. Het boeddhisme neemt in het dagelijks leven een belangrijke plaats in. Dit komt duidelijk naar voren tijdens religieuze feestdagen en festivals, meestal met volle maan. Arm of rijk, iedereen helpt de bedelmonniken aan een schep rijst, gaat regelmatig naar de tempel en heeft in zijn huis een altaar voor boeddha. Streng in de leer zijn de meeste Thai niet, maar in het algemeen wel devoot. Van iedere man wordt verwacht dat hij gedurende korte tijd monnik wordt. Meestal gebeurt dat nadat hij zijn school heeft afgerond. Een enkele monnik blijft de rest van zijn leven in het klooster.
Daarnaast speelt ook Animisme nog een grote rol. Veel Thai geloven in geesten. Tatoeages en gezegende amuletten (phra phum) met beeltenissen van Boeddha of beroemde monniken moeten geluk brengen of beschermen tegen kwade invloeden. In de tuin of op het terrein van vrijwel elk huis, kantoor of openbaar gebouw staat een geesthuisje (phra phi), een miniatuurhuisje dat vaak op een zuil staat en de vorm heeft van een kleine tempel. Ze zijn bedoeld als huizen voor de geesten die op dat speciale stuk land wonen. Mensen hebben dat land in gebruik genomen, maar de geesten moeten toch een eigen onderkomen hebben, zodat ze niet boos worden en onheil brengen. Om de geesten tevreden te houden, moeten er voortdurend voedseloffers en kransen bij worden gezet.
De Thai tonen opvallend veel eerbied voor de koninklijke familie. In hotels, restaurants, bussen, tuk-tuks en openbare gebouwen hangen portretten van het koningspaar. Veel Thai zien hun koning als een soort halfgod. Hun geliefde koning Bhumibol, die sinds 1946 regeerde, is in 2016 overleden. Het is nog onduidelijk wanneer zijn zoon hem opvolgt. De koning en zijn vrouw zijn een symbool van wijsheid, goedheid en liefde voor het volk. Wie in het openbaar kritiek heeft op de koninklijke familie kan zwaar gestraft worden. De loyaliteit aan het koningshuis zie je overal. Zo kan het zomaar gebeuren dat je ’s middags in de bus of de trein de mensen ziet opstaan om het volkslied te zingen. Ook bioscoopvoorstellingen beginnen standaard met het volkslied.
Thailand staat bekend als het ‘Land van de glimlach’. Wanneer je iets vraagt, krijg je altijd een glimlach terug. Mensen lachen uit verlegenheid, onderdanigheid, boosheid, maar natuurlijk ook gewoon uit blijdschap of vriendelijkheid. Een glimlach wordt ook gebruikt waar wij ‘sorry’ of ‘dank je’ zouden zeggen. De glimlach is in feite een masker voor heel verschillende emoties.
In Thailand zul je zien dat veel mensen een kleine buiging voor je maken, dit is de ‘wai’. De wai is de traditionele begroeting in Thailand. Het is tegelijk een betuiging van respect. Statusverschillen komen er bij tot uitdrukking. De wai is een gracieus gebaar: de handpalmen worden tegen elkaar gevouwen en voor of onder het gezicht opgeheven. Hierbij maakt men een lichte buiging met het hoofd.