persoonlijk advies
op maat gemaakte reizen
Lid VVKR, GGTO, Trees for all en Travelife Partner
Menu

Reisverslag Vietnam

Met onze kinderen hebben wij een geweldig leuke reis door Vietnam gemaakt. Wij trokken van zuid naar noord en hebben genoten van de natuur, de leuke steden, het strand, de cultuur en ook van de vriendelijke en vrolijke bevolking. Het was een reis om niet snel te vergeten. Weten wat wij gedaan hebben en hoe wij dat beleefd hebben? Lees hieronder ons reisverslag van Vietnam met onze kinderen.

Dag 1 Vertrek naar Vietnam
Vandaag gaat onze reis beginnen. In de ochtend de laatste dingen inpakken en dan met de taxi naar Schiphol. We vliegen met Turkish Airlines met een overstap op Istanbul. Het vliegtuig was comfortabel en nieuw en de service van Turkish Airlines is heel goed.

Dag 2 Aankomst Vietnam
Vanwege het tijdsverschil en omdat we met wat vertraging vanaf Istanbul vertrokken komen we pas in de avond aan in Ho Chi Minh City. Eerst nog de paspoortcontrole en de bagage ophalen en dan snel naar buiten. Onze gids staat ons al op te wachten met een bordje met onze naam erop. De vliegreis was best vermoeiend dus eenmaal in het hotel gaan we lekker slapen.

Dag 3 Ho Chi Minh City
Vanwege het tijdsverschil en de lange vliegreis hadden we afgesproken geen wekker te zetten. Toch schrokken we wel even toen we pas aan het begin van de middag wakker werden. Even wennen dus aan het tijdsverschil. Snel aankleden en naar buiten. Het is wennen aan de drukte. Veel mensen, auto’s en brommers en iedereen maakt lawaai of toeters. We zijn een leuk tentje om even een lekkere en verse vruchtensap te doen. We wandelen verder door Ho Chi Minh City, door inwoners nog gewoon Saigon genoemd. We wandelen langs het Reunification Palace, de Notre Dame en het oude postkantoor. We ontdekken een boekenstraatje waar ook presentaties zijn en alles om boeken draait, leuk om te zien. We gaan lekker lunchen en eten een eerste Vietnamese maaltijd. We wandelen verder langs het stadhuis met het grote standbeeld van Ho Chi Minh. Onze eerste ontmoeting met ‘Uncle Ho’. We lopen verder over de brede boulevard naar de rivier. Het is een zaterdag dus de veel Vietnamese families zijn ook de stad wat veel gezelligheid brengt. We krijgen onze eerste ervaring met het Vietnamese verkeer en het oversteken van een drukke straat. We ontdekken dat er eigenlijk geen regels zijn, of ze houden zich er in ieder geval niet aan.
Op de terugweg naar het hotel bezoeken we nog de Ben Thanh Market, een van de grootste markten van Saigon. Wat is er veel te zien en veel te koop. De eerste aankopen worden gedaan en we snuffelen alvast was tussen de souvenirs. Bij het hotel eten we nog een hapje en dan gaan we slapen. Morgen vroeg op om naar de Mekong Delta te gaan.

Dag 4 Mekong Delta
Na het ontbijt staat onze gids al op ons te wachten om naar de Mekong Delta te gaan. We hebben ons eigen minibusje met gids. We rijden in een paar uur naar een van de eerste steden van de Mekong Delta, naar Ben Tre. Even buiten Ben Tre stappen we over in een boot om het eerste gedeelte van de Mekong Delta te ontdekken. Met de boot maken we een aantal stops. We leggen aan bij een werkplaats waar ze van cocosnoten allerlei producten maken. We maken ook kennis met de verschillende soorten fruit van Vietnam. We maken een kleine wandeling door een van de dorpjes die aan het water zijn gelegen. Voor de lunch stoppen we bij een lokaal restaurant waar we een typisch gerecht uit de Mekong Delta eten; Olifantenoorvis.
Na de lunch stappen we in een tuktuk en rijden we naar het huis van Mr. Khan. Mr. Khan heeft een klein huisje midden in het groen van de Mekong Delta en heeft in zijn familiehuis een enorme verzameling van voorwerpen en foto’s. Het is een interessante man die het enorm leuk vindt om bezoek te ontvangen. We krijgen thee aangeboden en hij wil graag ons de Betel Nut laten proeven. Hij vindt de lengte van onze oudste zoon erg grappig en samen lachen en kletsen we wat af.
Daarna gaan we met een kleine boot nog een stukje varen door de wat nauwere kanalen van de Mekong Delta.
Halverwege de middag rijden we nog een stukje verder de Mekong Delta in. We stoppen bij een Homestay in Cho Lach waar we ook overnachten. Het is een heerlijk plekje. Midden in het groen heeft deze familie naast hun familiehuis een aantal fijne kamers gebouwd met een heerlijk zwembad. Als er ’s avonds ook nog eens heerlijk voor ons gekookt wordt gaan we helemaal blij slapen.

Dag 5 Mekong Delta
Na het ontbijt stappen we met de gids op de fiets en rijden een ronde over het eiland waar we verblijven. We fietsen over het platteland langs huizen, akkertjes en kleine fruitplantages. We stoppen bij de plaatselijke tempel waar we hartelijk welkom worden geheten door de hoofdmonnik die wat verteld over het boeddhisme en de tempel. Samen branden we wierrook bij het hoofdaltaar. We fietsen verder naar het stadje waar we een kijkje nemen bij de lokale markt. De gids besluit niet te stoppen maar over de markt te fietsen. Als ik palingen zie wegschieten voor mijn fiets vraag ik mij af of dit wel de bedoeling is. Maar als ik even later ook brommers zie rijden over de markt denk ik dat een toerist op een fiets nog niet zo gek is. Terug bij de homestay plonzen we nog even in het zwembad om af te koelen want het is toch al weer warm.
Na een heerlijke lunch, gekookt door de gastvrouw, nemen we afscheid en stappen we de minibus weer is. We rijden verder de Mekong Delta in naar de stad Can Tho. Onderweg krijgen we een aardig beeld van hoe enorm groot de Mekong Delta is. We rijden voor een aantal grote bruggen en moeten ook een keer met de veerpont. Aangekomen bij het volgende hotel gaan we nog maar een keer zwemmen voor het avond eten.

Dag 6 Mekong Delta
De volgende dag staan we op tijd op om naar de drijvende markt van Cai Rang te gaan. Deze markt bevindt zich in het grote kanaal van Can Tho en bestaat helemaal uit boten. Grote boten liggen stil naast elkaar om hun waren te verkopen. Aan de voorkant zit een soort vlaggenstok waaraan je kunt zien wat ze die dag verkopen. Bij de ene boot hangen ananassen aan de vlaggenstok en bij een andere weer uien of kolen. Kleine bootjes varen hier tussen door om te handelen en te kopen. Het is een gezellige drukte.
Daarna is het tijd om weer terug te gaan naar Saigon. Het is nog wel een aardig ritje van ruim 3 uur, want we zijn inmiddels aardig afgezakt in de Mekong Delta. Eenmaal terug in Saigon besluiten we om nog een beetje door de stad te wandelen om nog wat meer te zien en te gaan eten in iets kenmerkends voor Saigon namelijk een skybar. Nadat we er eentje hebben uitgekozen zoeven we met de lift naar de 26e verdieping en genieten we tijdens het eten van een fantastisch uitzicht over Saigon.

Dag 7 Nha Trang – Whale Island
Onze tijd in Saigon zit erop. Na het ontbijt komt onze gids ons halen om ons naar het vliegveld te brengen en daar nemen we afscheid van hem. We vliegen met een binnenlandse vlucht naar Nha Thrang, een bekende kustplaats in Vietnam. Wij gaan ook naar het strand, maar niet in Nha Trang. Dat is ons iets te druk. We krijgen een transfer van ruim 2 uur naar het noorden en worden afgezet in een verlaten haven. Maar er wacht een boot op ons, die ons meeneemt voor een vaartochtje van ongeveer 20 minuten. Dan komen we aan bij een heel klein, idyllisch eilandje genaamd Whale Island. Het ziet er waanzinnig uit. Een mooi stand, veel groen, palmbomen en een mooie eenvoudige bungalow direct op het strand. Hier kunnen we ons wel een paar dagen vermaken. Even wat eten en dan besluiten om de zwemkleding aan te doen en lekker de zee in te gaan. Het is heerlijk, de zee is lekker warm en in het heldere water zien we vissen zwemmen. ’s Avonds eten we onder een heldere sterrenhemel en genieten we van de prachtige locatie.

Dag 8 Whale Island
Een dagje helemaal niets. Je kunt hier direct voor de kust snorkelen, dus dat gaan we dan ook doen. We zien veel vissen en rondom de rotsen ook nog wat koraal. Het is ook mogelijk om in de ochtend met een boot mee te gaan om te snorkelen op mooie plekjes in de omgeving. Wij hebben het niet gedaan, maar wel gehoord van andere reizigers dat erg mooi was met veel mooie vissen en koraal. Een aanrader dus. Hoewel het eiland maar klein is, kun je hier toch nog wel wat wandelingen maken rondom het eiland. De natuur is divers en groen. Het resort heeft ook kano’s, kajaks en supboards te leen om het water rondom het resort te verkennen.
’s Avonds organiseert het resort een barbecue met lekkere vis en andere lekkernijen. Het is weer smullen onder de sterrenhemel.

Dag 9 Whale Island – Nachttrein
Nog zo’n heerlijke dag op het eiland. We zwemmen, lezen, doen spelletjes en zetten de snorkel nog een keer op. Maar in de loop van de middag moeten we toch weer onze koffers pakken. Als het donker wordt verlaten we dit mooie eiland weer met de boot. We krijgen een transfer naar Nha Trang, maar deze keer niet naar het vliegveld maar naar het treinstation. We gaan met de nachttrein naar Da Nang. Van te voren waren we een beetje nerveus of we met al onze bagage wel genoeg tijd hadden om de juiste coupé te vinden en in de trein te stappen. Maar gelukkig was dat helemaal niet nodig. De trein staat lang genoeg stil om je treinstel te vinden en ieder treinstel heeft een eigen conducteur die goed oplet dat iedereen met bagage is ingestapt voordat de trein weer vertrekt. De conducteur ging nog wel even snel voor ons de coupé in om de bedden op te maken zodat we in een lekker schoon bed kunnen slapen.
De coupé is ruim en we kunnen onze bagage prima kwijt. Op het ritme van de trein kun je prima slapen alhoewel we soms nog wel wat lawaai horen. Er komen nog wat verkopers voorbij, maar dat hoort er allemaal bij

Dag 10 Hoi An
We worden vroeg in de ochtend wakker en schuiven de gordijntjes van onze coupé open. We zien groene rijstvelden en kleine dorpjes. We hebben goed geslapen, maar af en toe wakker geworden van een kraaiende haan. Enigszins verbaasd vragen we ons af waar dat toch vandaag komt en na wat speurwerk zien we een grote kartonnen doos op het balkon van de trein waar het geluid komt. Kennelijk moest de haan ook mee op reis.
In de loop van de ochtend komen we aan in Da Nang en krijgen een transfer naar het plaatsje Hoi An. Hoi An is een sfeervol, oud handelsplaatsje. Met zijn sfeervolle straatjes met oude huizen en lampionnetjes staat het op de werelderfgoedlijst van Unesco. We slapen in een comfortabel hotel met zwembad aan de rivier op loopafstand van het centrum van Hoi An.
In de middag lopen we alvast een verkenningsrondje door het stadje. We eten en drinken wat in een van de sfeervolle restaurantjes van het kleine centrum. Als we ’s avonds teruglopen merken we dat ons hotel vlakbij de gezellige avondmarkt ligt. Op de avondmarkt zijn souvenirs te koop en ook zijn er diverse eet- en drinkkraampjes.

Dag 11 Hoi An
Na het ontbijt lopen we naar het centrum van Hoi An om de drukte en de warmte voor de te zijn. We bekijken oude koopmanshuizen, de oude Japanse brug en de tempelcomplexen in het centrum. En ondertussen lopen we door het gezellige centrum. Ook is het tijd om een kleermaker te bezoeken, iets waar sommigen van ons zich al een tijdje op hadden verheugd. Hoi An staat bekend om de vele kleermakers die hier zijn. Hier kun je een jurk of pak op maat laten maken. Onze oudste kan vanwege zijn lengte in Nederland moeilijk slagen, dus die laat zich een mooi pak aanmeten.
Na de lunch wordt het echt warm en gaan we terug naar het hotel om even af te koelen in het zwembad. Later in de middag staat er namelijk nog een activiteit op het programma. We gaan een echte Vietnamese kookles volgen. Wij hebben er voor gekozen om een privéles te volgen waar we zelf onze gerechten mogen uitkiezen. Eerst brengen we samen met kok een bezoek aan de markt. We krijgen uitleg over de verschillende groentes en kopen de ingrediënten die we nodig hebben. Het is een leuke en leerzame les. Na afloop mogen we het resultaat zelf opeten. Heerlijk!
Voor we teruggaan naar het hotel lopen we nog even langs de winkel van de kleermaker voor een eerste pasbeurt. Ongelofelijk hoeveel ze al gedaan hebben in zo’n korte tijd.

Dag 12 Hoi An
Even buiten Hoi An liggen de tempel ruïnes van My Son. Tussen de 4e en 13e eeuw was dit de hoofdstad van het Champa koninkrijk. Midden in het groen liggen er nu een aantal overblijfselen van huizen en tempels. Vanwege de drukte en de warmte gaan we vroeg op pad met een taxi. Het complex is uitgestrekt en er is nogal wat te zien. We vinden het jammer dat we toch geen gids hebben meegenomen voor uitleg. Voor de lunch zijn we weer terug in het hotel en we gaan nog even zwemmen in het zwembad om af te koelen.
Later in de middag besluiten we om nog wat van de omgeving van Hoi An te bekijken en huren we fietsen. Al snel rijden we buiten de stad en rijden we tussen rijstveldjes door. We maken een eerste stop bij een rijstveld waar een aantal jongens enorme, kleurrijke vlieger oplaten. Even later komen we bij het groentedorpje Tra Que. Het bijzondere van Tra Que is dat er midden in het dorpje vele groentetuintjes liggen die worden onderhouden door de lokale bevolking. Je kunt in dit dorpje dan ook veel kooklessen volgen. Na Tra Que fietsen we door en komen aan bij het strand. Het is dus helemaal niet zo ver van Hoi An naar het strand. Het strand is breed en het is er lekker druk met mensen die genieten van strand en zee. We drinken wat in een van de vele restaurantjes die hier zijn. Voor we terug fietsen naar Hoi An maken we nog een extra rondje door een dorp en rijstvelden. We fietsen langs de rivier terug naar Hoi An.
’s Avonds eten we nog in een van de heerlijke restaurantjes in het centrum en is het tijd om langs de kleermaker te gaan om onze op maat gemaakte kleding op te halen.

Dag 13 Hoi An – Phong Nha
Tijd om Hoi An te verlaten en verder naar het noorden te reizen. Vanuit Da Nang nemen we in de loop van de ochtend de trein naar Dong Hoi. We stoelen gereserveerd in de eerste klas en we zitten comfortabel. De rit gaat eerst langs een mooie kustlijn en later langs een groen binnenland. Aan het eind van de middag komen we aan in Don Hoi en we krijgen een transfer naar ons guesthouse in Phong Nha. Phong Nha is nog relatief nieuw met toerisme. Een tiental jaar geleden zijn hier de grootste grotten ter wereld ontdekt en een aantal zijn open voor bezoekers. Je kunt merken dat het toerisme hier nog niet zo lang ontwikkeld is. Er wordt nog niet zo veel Engels gesproken en je vindt hier nog geen grote hotels. Maar de omgeving is prachtig!

Dag 14 Phong Nha
Tijd om een aantal grotten te gaan ontdekken. We beginnen met de Paradise grot. We huren een taxi voor de dag en rijden het nationale park van Phong Nha Ke Bang in. Midden in de jungle liggen hier de grootste grotten ter wereld. Vanaf de parkeerplaats van de Paradise Cave is het nog een stukje lopen door de jungle voor we bij het pad naar de grot aankomen. Het is nu nog een kwartiertje een heuvel oplopen om bij de ingang te komen. Eenmaal in de grot zie je eerst een enorme hal met trappen naar beneden. Maar dan gaat het looppad maar door en door. De enorme indrukwekkende rotsformatie na de andere en de druipsteenformaties wisselen elkaar af. De een nog mooier dan andere. En net als je denkt dat het ophoudt gaat het pad weer een bocht om en zie je nog mooiere formaties. Het is echt enorm groot binnen in de Paradise Cave. Na ruim een uur binnen staan we buiten en lopen de heuvel af terug naar de parkeerplaats.
Na de lunch is het tijd voor wat actie. Vlakbij de Paradise Cave ligt de Dark Cave aan de rivier. Bij Dark Cave kun je zwemmen en kajakken. Ze hebben er ook wat kleine kabelbaantjes over de rivier gespannen voor wat uitdaging over de rivier. Maar de grootste uitdaging zit in een bezoek aan de Dark Cave zelf. Met een zipline ga je een stuk de rivier over. Daarna zwem je naar de ingang van de grot en krijg je een helm met een lampje op. In de grot zelf is geen verlichting dus je moet het doen met het lampje van je helm. In een groepje loop je met een gids de grot in. Eerst klauter je over rotsen en zwem je een stukje door een meertje. Daarna wordt het steeds modderiger. Op het laatst glij je als het ware door de modder en zijn er glijbanen tussen de stenen door. De grot wordt steeds nauwer en het pad eindigt bij een grote modderpoel en is het tijd voor een groot modderbad. Deze tocht is een superleuke ervaring. Terug bij de ingang van de grot liggen er kajaks te wachten en gaan we met de kajak terug naar de start van de route. We zwemmen nog een tijdje in de rivier en gaan nog een paar keer met de waterglijbaan en kabelbaan.

Dag 15 Phong Nha
Er is nog een grot die we graag willen bekijken in dit gebied en dat is de Phong Nha Cave. In de ochtend luieren we nog wat bij het hotel en dan gaan we op pad. De Phong Nha Cave is te bereiken vanuit het plaatsje Phong Nha. Het is een grot die je bezoekt met de boot. Het eerste stuk gaat over de rivier langs het prachtige platteland van Vietnam. Na een uurtje kom je aan bij de ingang van de grot. De motor gaat uit en met hand wordt de boot verder de grot ingestuurd. Weer zien we prachtige formaties en zijn we onder de indruk van hoe behendig de vrouwen de boot besturen. Eenmaal binnen leggen we aan bij een steiger en lopen een stuk door de groot. De formaties die we dan zien zijn adembenemend mooi. Vol verbazing lopen we een stuk door de grot en maken de ene foto na de andere. Na het bezoek varen we met de boot terug naar het dorp.
Aan het eind van de middag krijgen we een transfer naar het station van Dong Hoi. Het is weer tijd voor de nachttrein, naar Hanoi deze keer. Vlakbij het station van Dong Hoi zijn nog een aantal leuke restaurants om nog even een hapje te eten voor we de trein ingaan.

Dag 16 Hanoi
Vroeg in de ochtend komen we aan op het station van Hanoi. Het is een korte rit naar ons hotel midden in het oude centrum van Hanoi. We besluiten om nog even een paar uurtjes bij te slapen voor we de stad gaan ontdekken. In de loop van de ochtend gaan we toch de stad in. We beginnen met de Ngoc Son Tempel. Deze tempel ligt in het meer in het midden van de stad. Het is een prachtige tempel en het uitzicht over het meer is mooi. Daarna lopen we door de kleine, drukke straatjes van de oude wijk. Het is een gezellige chaos en er is veel te zien.
In de middag lopen we langs het meer naar het nieuwere gedeelte van de stad. We zien een MacDonalds en er moet toch even gekeken worden wat je hier in Vietnam allemaal kan krijgen. We lopen verder langs koloniale gebouwen en grote, luxe winkels. Eenmaal weer in de buurt van ons hotel besluiten we om ons nog even lekker te laten masseren en dat kan prima hier bij een van de vele salons. ’s Avonds zoeken we een leuk restaurant uit in de oude stadswijk.

Dag 17 Ninh Binh – Tam Coc
Vandaag verlaten we Hanoi toch weer. Na het ontbijt worden we door de gids opgehaald en gaan we naar Ninh Binh. Ninh Binh wordt ook wel het Halong Bay op het droge genoemd. Het is prachtige omgeving met een landschap van groene rijstvelden afgewisseld met karstgebergten. Je vindt hier vele oude tempels en een oude keizerlijke stad. Na een uur of twee rijden komen aan in het gebied en besluiten om als eerste een bezoek te brengen aan de oude keizerlijke stad Hoa Lu. Hoa Lu was de 10e en 11e eeuw de hoofdstad van Vietnam. Er zijn een aantal mooie pagodes om te bekijken.
Na een lekkere lunch gaan we verder naar Mua Cave. Mua Cave is een heel complex rondom een grot. Maar de grot is eigenlijk niet het hoogtepunt van Mua Cave. De meeste mensen komen hier om de berg naar de grot te beklimmen om te genieten van de prachtige uitzichten over de regio vanaf de top. Het is een pittige klim naar boven maar eenmaal op de top heb je inderdaad een prachtig uitzicht over de rijstvelden en het karstgebergte. We slapen deze dagen in een leuk hotel even buiten de plaats Tam Coc. We sluiten de dag af met een verkoelende duik in het zwembad van het hotel.

Dag 18 Tam Coc
Tam Coc is een plaats waar je de omgeving je prima kunt ontdekken op de fiets. Het hotel heeft fietsen voor ons klaar staan en na het ontbijt fietsen we dan ook naar het plaatsje Tam Coc. Hier stappen we aan boord van een van de kleine bootjes, een sampan, om te gaan varen door het prachtige groene landschap van rijstvelden en gebergten. De sampan wordt op een bijzondere manier voortbewogen. De lokale bevolking roeit hier niet met de handen maar met de voeten.
De sampan vaart al snel buiten het dorp tussen de velden door. Onderweg passeer je ook een paar grotten. Het is een heerlijke, ontspannende boottocht.
We lunchen in een van de leuke tentjes in Tam Coc en daarna stappen we weer op de fiets. Met een omweg fietsen we weer terug naar het hotel. We fietsen over het platteland en komen door een paar leuke dorpjes. Het landschap is een plaatje en zeer makkelijk te fietsen, alhoewel we soms even moeten stoppen voor geiten en kippen die oversteken. Vlak voor ons hotel maken we nog een stop bij de Bich Ding Pagode. Deze pagode is prachtig gelegen. Achter de poort loopt een pad naar boven waar nog een aantal andere pagodes staan.
We zijn op tijd terug bij het hotel om nog even lekker van het zwembad te genieten voor we gaan eten.

Dag 19 Halong Bay
Onze reis gaat verder naar het laatste hoogtepunt: Halong Bay. We worden al vroeg opgehaald bij het hotel om naar de kust te rijden. Aan het eind van de ochtend komen we aan bij de ferry die ons naar Cat Ba eiland brengt. Nog een half uurtje over het eiland en dan zijn we bij haven waar de cruiseboten liggen. Met een speedboot worden we naar de onze gebracht. Wij hebben gekozen voor een privé jonk en zodra we daar aankomen, zijn we er superblij mee. Het is mooie, authentieke boot met beneden een aantal kamers en op het dek plaats om te eten en wat heerlijke ligstoelen. Het is echt een super mooie boot. Wij hebben 2 mooie, ruime kamers en ondertussen wordt de lunch voor ons klaargemaakt. De kok kan heerlijk koken. Na de lunch vertrekt de boot en varen we tussen indrukwekkende rotsen door. We liggen heerlijk op het dek te genieten van het uitzicht. Na zo’n anderhalf uur varen gaat de boot stil liggen. We zijn in een prachtige baai, met een klein strandje. De boot heeft een aantal kajaks meegenomen en daarmee gaan we de baai verkennen. We kajakken naar het strandje en gaan daar lekker zwemmen. Na een paar uurtjes zwemmen en kajakken varen we verder naar een plekje waar we rustig voor anker kunnen gaan voor de nacht. De zon gaat langzaam onder en kleurt het water en de omgeving prachtig. Op het dek wordt weer een heerlijke maaltijd geserveerd waar we eten onder een prachtige sterrenhemel.

Dag 20 Halong Bay
Na een heerlijke nacht slapen op de boot, krijgen we een klein ontbijt op het dek. We leggen aan in een kleine haven en nemen de fiets naar een klein dorpje. Het is een prachtig, groene route met heuvels, bossen en rijstveldjes. In het dorpje zien we een paar huizen zoals die jaren geleden overal op het platteland van Vietnam voorkwamen. We wandelen door het dorpje en groeten de vriendelijke bewoners. We houden stoppen even bij een restaurantje aan een beekje. Er wordt ons aangeraden even de voeten in het beekje te houden. Al snel komen er kleine visjes aan onze tenen knabbelen. Het zijn de zogenaamde schoonmaakvisjes. Eenmaal terug op de boot varen we weer terug vaan Cat Ba Eiland. We worden nog een keer verwend met een heerlijke lunch. Daarna is het toch echt tijd om afscheid te nemen en stappen we in de speedboot naar de haven. We rijden naar de ferry en eenmaal op het vasteland rijden we terug naar Hanoi. Als we afgezet worden bij het hotel beseffen we dat het toch echt de laatste avond van onze vakantie is. We zoeken een lekker restaurant uit om te eten en lopen nog een rondje door de oude wijk

Dag 21 Hanoi
We vinden het leuk om nog een aantal bezienswaardigheden in Hanoi te zien. Dus in de ochtend lopen we naar de tempel van de literatuur. Het is een leuke wandeling door het centrum van Hanoi. De tempel van de literatuur is ook een mooie tempel met veel binnenplaatsen en tempels. We bekijken het hele complex en genieten van het moois dat er te zien is. Als we klaar zijn is het al rond lunch tijd en is het ook behoorlijk warm geworden. We besluiten om niet terug te lopen maar om met de cyclo te gaan. Een oud mannetje met een cyclo roept en we besluiten hem gewoon te betalen wat hij vraagt. Het is toch best uitdagend op zo’n fiets door het drukke verkeer van Hanoi. Een aantal malen denk ik dat we gaan botsen met een scooter of auto maar die ontwijken we op de millimeter.
Eenmaal terug bij het hotel zoeken we een leuk restaurant en lunchen we nog een keer lekker en uitgebreid. Na de lunch gaan we nog wat laatste inkopen doen in de straatjes rondom het hotel. We lopen nog een keer naar het mooie meer in het centrum van Hanoi en eten nog een ijsje. Daarna is het tijd om naar het vliegveld te gaan. We worden opgehaald bij het hotel en met een klein uurtje zijn we bij het vliegveld. We checken in en gaan door de paspoortcontrole. Onze reis door Vietnam is nu echt voorbij. Wat hebben we genoten van dit prachtige land met z’n mooie, lieve en vrolijke mensen.

Praat mee over deze blogpost.

"*" geeft vereiste velden aan