persoonlijk advies
op maat gemaakte reizen
Lid VVKR, GGTO, Trees for all en Travelife Partner
Menu

Wat te doen in Eswatini

Eswatini is een klein, onafhankelijk koninkrijk dat in het oosten van Zuid-Afrika ligt, tegen de grens met Mozambique. In veel rondreizen kom je er door op weg van het Krugerpark naar het zuiden. Maar wat is er eigenlijk allemaal te doen in Eswatini? Nou, er is heel veel te doen. Wij zetten het voor jullie op een rijtje

Eswatini in het kort
Misschien komt de naam ‘Swaziland’ je meer bekent voor, in 2018 heeft koning Mswati III namelijk aangekondigd dat de naam van het land veranderd werd in ‘eSwatini’. eSwatini staat voor ‘het land van de Swazi’s. De naamsverandering gebeurde toen het land 50 jaar onafhankelijkheid vierde, wat tegelijk was met de 50e verjaardag van de koning.
Wanneer je door het oosten van Zuid-Afrika reist, kun je bijna niet om het onafhankelijke koninkrijk eSwatini heen. eSwatini is weer totaal verschillend vegeleken met Zuid-Afrika, je komt in een hele andere wereld terecht. eSwatini is één van de kleinste landen van Afrika en ligt tussen Mozambique en Zuid-Afrika in. Het is ongeveer even groot als de helft van Nederland, van noord naar zuid is slechts 200 kilometer en van oost naar west 130. Ondanks de kleine oppervlakte heeft eSwatini ontzettend veel diversiteit te bieden. Het landschap varieert namelijk van groene valleien naar dorre savannes en hoog gebergte naar lage vlaktes, eigenlijk is alles hier wel te vinden! Daarnaast beschikt het land ook nog eens over 6 nationale wildparken.

Wildparken
Ook in eSwatini heb je de mogelijkheid om de Big 5 én nog veel meer andere dieren te spotten. Denk bijvoorbeeld aan krokodillen, nijlpaarden, vervet monkeys en struisvogels. Het unieke is dat je op verschillende manieren de parken kan ontdekken, zo kan je per jeep gaan, maar ook te voet, op een mountainbike en zelfs te paard! eSwatini staat ook bekend om zijn nationale parken en Mlilwane Wildlife Sanctuary is daar één van. Het natuurreservaat is opgericht om de wilde dieren die er leven te beschermen. Het bestaat uit twee delen, een noordelijk deel en een zuidelijk deel, in het zuiden zijn uitgestrekte graslanden te vinden en in het noorden heuvelachtige landschappen. Maar het park heeft nog veel meer moois te bieden, denk bijvoorbeeld aan watervallen, granietbergen en prachtige valleien. Ook de wilde dieren ontbreken natuurlijk niet, er zijn buffels, zebra’s, giraffen, impala’s en nog veel meer te vinden
Een ander bekend wildpark is Hlane Royal National Park. Dit is een groot park met veel velden en oerbossen. Hier leven leeuwen, olifanten, witte neushoorns, giraffes, cheetahs, nijlpaarden, krokodillen, zebra’s, apen en verschillende soorten antilopes. Je mag er met je eigen auto doorheen rijden of op game-drive gaan met een gids. Er zijn restcamps en lodges om te overnachten.

Cultuur
De bevolking in eSwatini leeft over het algemeen een vrij simpel bestaan. Ze wonen vaak gezamenlijk in Beehive dorpjes, een kring gevormd van de zogenaamde ‘bijenkorfhuisjes’. Het bezoeken van zo een dorpje geeft je de gelegenheid om de echte Swazi cultuur te proeven. Wist je dat het ook mogelijk is om in een bijenkorfhuisje te overnachten?
De cultuur van eSwatini staat bekend om zijn creativiteit, je zult hier dan ook veel zelfgemaakte kunstwerken tegenkomen. Er worden creaties gemaakt uit glas en hout, maar de bevolking houdt zich ook bezig met beeldhouwen en het maken van manden. Eén ding is zeker, eSwatini is dé plek om een mooie souvenir voor thuis mee te nemen. Tip: Als je het leuk vind om te zien hoe deze souvenirs gemaakt worden, moet je zeker eens langsgaan bij de Ngwenya glasfabriek. Hier kun je zien hoe de glasblazers een stukje glas omtoveren in een waar kunstwerk. Het speciale aan deze fabriek is dat alle kunstwerken van gerecycled glas worden gemaakt.

Activiteiten
In eSwatinin heb je ook een aantal hele gave activiteiten die je kunt ondernemen. Om te beginnen met de Umhakatsi Experience, tijdens deze excursie ga je op bezoek bij een traditioneel Swazi dorp. Voorafgaand leer je de lokale begroetingen om respect voor de cultuur te tonen. Vervolgens ontmoet je het hoofd van het dorp en leer je alles over de cultuur, gewoonten en gebruiken.
De leukste manieren om Mlilwane Wildlife Reserve te ontdekken is per mountainbike of op een paard, zo kun je heel dichtbij de dieren komen én ben je ook nog eens sportief bezig!
Een avontuurlijke activiteit is het overnachten in een Bushmen grot die ooit door de San bevolking bewoond werd. Met een gids trek je de bergen in. De nacht wordt op een matje doorgebracht, onder de indrukwekkende rotstekeningen, hoe gaaf is dat?

Wil je na het lezen over Eswatini meer lezen over wat er allemaal te doen is in Zuid-Afrika? Download dan hier ons reismagazine over Zuid-Afrika. Of wil je weten welke reismogelijkheden er allemaal zijn voor je gezin om door Zuid-Afrika te reizen? Kijk dan eens op onze rondreis pagina met familiereizen Zuid-Afrika.

Praat mee over deze blogpost.

"*" geeft vereiste velden aan