persoonlijk advies
op maat gemaakte reizen
Lid VVKR, GGTO, Trees for all en Travelife Partner
Menu
BEKIJK DE REIS

Sabah en Sarawak - 23-daagse familiereis Borneo

Een geweldig avontuur is deze familiereis Borneo. Jullie beginnen in Kuching al goed met een bezoek aan de Orang-Oetans van Semenggoh en het ontdekken van het mooie Bako National Park. Avontuurlijk is ook een bezoek aan de longhouses van de Iban en het ontdekken van de grotten in Mulu N.P.
Op Sabah gaan jullie natuurlijk naar de Mount Kinabalu en Sepilok. Maar ook een verblijf in Bilit staat op het programma. Apen, vogels, mangroves en regenwoud, jullie komen het allemaal tegen. Op het einde wacht het strand om bij te komen van deze prachtige reis.

Overzicht

Dag 1: Amsterdam – Kuala Lumpur
Dag 2: Kuala Lumpur – Kuching
Dag 3: Semenggoh
Dag 4: Kuching – Iban Longhouse
Dag 5: Iban Longhouse
Dag 6: Iban Longhouse – Kuching
Dag 7: Bako National Park
Dag 8: Kuching – Miri – Mulu
Dag 9: Mulu
Dag 10: Mulu
Dag 11: Mulu – Kota Kinabalu
Dag 12: Mount Kinabalu
Dag 13: Kota Kinabalu – Sepilok
Dag 14: Sepilok
Dag 15: Sepilok – Bilit
Dag 16: Bilit
Dag 17: Bilit – Kota Kinabalu
Dag 18-21: Strand
Dag 22: Strand – Kota Kinabalu – KL
Dag 23: Aankomst Amsterdam

• Je kunt ook kiezen voor een strandverblijf op een van de eilanden voor de kust van Sabah of het vaste land van Maleisië

borneo

Dag tot Dag

1-2 Vlucht naar Maleisië en aankomst Kuching

De familiereis naar Borneo gaat beginnen. Vandaag vliegen jullie vanaf Schiphol naar de stad Kuching waar jullie de volgende dag aankomen. Kuching is de grootste stad van Sarawak, en wordt ook wel Cat City genoemd (stad van de katten). Het is een gemoedelijke stad die gelegen is aan de zuidelijke oevers van de Sarawak rivier. Het heeft een levendige boulevard waar de lokale bevolking elkaar graag ontmoet. Er zijn vele eettentjes en terrasjes. In de stad vind je gezellige straatjes met leuke winkels. Bijzonder  is Jalan Carpenter, een smal, druk straatje met Chinese winkeltjes. Kuching heeft ook een aantal kleurrijke Chinese tempels, die her en der in de stad staan. Het oudste museum in Maleisië is het Sarawak Museum; een goed begin voor wie het land gaat verkennen.

Kuching (7)
Optionele excursie(s)
3 Semenggoh

Vanochtend brengen jullie een bezoek aan het Semonggoh Wildlife Rehabilitation Center. Het ligt ongeveer 20 km buiten Kuching en hier worden zieke of ontheemde Orang Oetans opgevangen. Daarnaast wonen er ook verschillende vogelsoorten, stekelvarkens en beren. Veel van deze dieren zijn gered uit gevangenschappen. Orang Oetans worden hier getraind om ze later weer uit te zetten in het wild.

Semenggoh 2
Optionele excursie(s)
4 Iban Longhouse - Batang Ai

Vandaag gaat jullie familiereis Borneo verder naar het gebied van de Iban, de voormalige koppensnellers die in de jungle in longhouses wonen. Het is een lange rit ernaar toe maar onderweg stoppen jullie een aantal keren. De reis gaat door een mooi landschap van rijstvelden, bergen, plantages, jungle en rivieren. Julie gaan nog stoppen bij een markt om wat inkopen te doen. Aangekomen bij het park gaan jullie per boot verder naar de Iban. Jullie overnachten bij de Iban thuis in een van de longhouses. Houd er rekening mee dat dit eenvoudig is.

Longhouse Borneo 2
5 Iban Longhouse - Batang Ai

Jullie brengen een dag bij de Iban door. Door een dagje mee te doen leren jullie veel over hun cultuur en leefgewoonten. De mannen zijn schitterend getatoeëerd en de vrouwen dragen kleurige jurken met kraaltjes en muntjes. Tijdens deze dag laten ze van alles zien en help je ze mee met visnetten en manden maken. Samen met een van de dorpsbewoners gaan jullie een wandeling maken in de jungle. Ook staat er een boottocht op het programma. Lunch wordt onderweg op een traditionele manier klaargemaakt in bamboestammen. Neem je zwemkleding mee, want er komt zeker een mogelijkheid om nog even te zwemmen.

Longhouse Borneo 3
6 Batang Ai - Kuching

Jullie verlaten het leefgebied van de Iban en keren terug naar Kuching. Geniet in het hotel van een lekkere douche en ga nog een avond Kuching in. Ga nog lekker een hapje eten aan de waterkant of in een van de gezellige restaurantjes.

Longhouse Borneo 4
7 Bako National Park

Vroeg in de ochtend verlaten jullie Kuching en rijden naar het vissersdorpje Bako. Daar stappen jullie op de boot en gaan langs de kust naar Bako National Park. Bako N. P. is een van de kleinste en oudste parken van Sarawak. Het park bestaat uit stranden, baaien, tropisch regenwoud, stranden, baaien en steile kliffen. Er is een enorme verscheidenheid aan dieren, maar het staat echt bekend om de bijzondere neusapen die er wonen. Ze leven hoog in de bomen en met hun grote, rode neus en dikke buik zijn ze zeer leuk om te zien. Door de lokale bevolking worden ze ook wel ‘Orang Belanda’ genoemd, wat Hollandse aap betekent. Daarnaast leven er ook nog wilde zwijnen, herten, reeën, vliegende lemuren, eekhoorns, wilde katten, honingberen, makaken, gibbons, makaken en meterslange varanen in het reservaat. Er zijn vele makkelijke wandelroutes die door al die verschillende landschappen lopen. Kijk onderweg of je de insectenetende bekerplanten kunt zien. Vergeet ook niet je badpak mee te nemen, je kan heerlijk zwemmen in een van de mooie baaitjes. Aan het eind van de dag gaan jullie terug naar Kuching.

Bako 3
8 Kuching - Mulu

Deze dag vliegen jullie van Kuching, via Miri naar Mulu. Bij aankomst in Mulu krijgen jullie een transfer naar het hotel. De komende dagen gaan jullie het Gunung Mulu Ntional Park ontdekken, een schitterend natuurgebied diep in de binnenlanden van Sarawak. In dit park ligt één van de grootste grottenstelsels ter wereld.

Mulu Borneo 3
9-10 Mulu National Park

Twee dagen om het fantastische park van Mulu te verkennen. Gunung Mulu is een van de grootste en mooiste parken van Maleisië. Het park is vooral bekend vanwege zijn enorme grotten en kalksteenrotsen. In de ochtend kunnen jullie zelf op pad gaan. Zo is er de mogelijkheid om een Canopy skywalk te doen. Het is een pad van maar liefst 480 meter long op 25 meter hoogte in de toppen van de bomen.
In de middag gaan jullie met een gids naar de Deer en Lang grotten. Via een pad door de jungle wandelen jullie ernaar toe. De Deer grot is meer dan 2.000 meter lang. De Lang grot is kleiner maar heeft veel kalksteenformaties. Beide grotten zijn prachtig en staan ook bekend om de grote groepen vleermuizen die er wonen. Aan het eind van de middag vliegen de miljoenen vleermuizen uit op zoek naar voedsel. Een spectaculair gezicht!
De volgende dag nog een dag om dit schitterende park te ontdekken tijdens jullie reis op Borneo. Met een gids gaan jullie naar de Wind en Clearwater grotten. De Clearwater Cave strekt zich uit over een lengte van maar liefst 51 kilometer.

 

Mulu Borneo 4
11 Mulu - Kota Kinabalu

Na het ontbijt krijgen jullie een transfer naar het vliegveld voor een vlucht naar Kota Kinabalu. Jullie familiereis gaat verder op het eiland Sabah. Kota Kinabalu is de hoofdstad van Sabah en is de toegangspoort tot de natuurgebieden van dit prachtige gedeelte van Maleisië. Het is een melting pot van allerlei culturen, in de stad kom je dit overal tegen, van tempels tot moskeeën en eettentjes.

Mulu Borneo 2
12 Mount Kinabalu

Er staat een bezoek aan de berg Kinabalu op het programma. De Kinabalu is de op een na hoogste berg van Zuid-Oost Azië. Je kunt de berg beklimmen, maar dat is een pittige tocht. In het nationale park bij de berg is ook veel te doen. De natuur is er schitterend en er zijn vele wandelingen uitgezet. Er zijn hot springs om te ontspannen en er is een canopy walk via een grote hangbrug door de toppen dan de bomen.

Kota Kinabalu 2
13 Sandakan - Sepilok

Vandaag vliegen naar Sandakan en rijden dan door naar Sepilok. Sepilok is de plaats op Sabah waar Orang-Oetans worden opgevangen. Het doel van dit opvangcentrum is om wees geworden, gewonde of ontheemde Orang-oetans terug te plaatsen in het wild. Het is heel mooi om te zien hoe de weesjes worden getraind.

 

Semenggoh
14 Sepilok

Vandaag de hele dag om Sepilok te verkennen. Twee keer per dag is het voedertijd in het opvancentrum. Ga er naar toe en zie hoe de apen op het eten afkomen. Het is een indrukwekkende ervaring om de apen te zien wandelen door de opvang of te zien slingeren aan de lianen bij één van de voederplatforms. In de opvang zijn ook Sumatraanse neushoorns en olifanten te vinden.
In Sepilok is ook een opvangcentrum voor neusapen en een centrum voor Aziatische beren. Breng een bezoek aan het Sun Bear Conservation Centre. Hier kun je de kleinste beren ter wereld zien, de zonneberen. Er leven ongeveer 40 zonneberen die op jonge leeftijd voornamelijk gehouden werden als huisdier. Nu leven zij hier totdat zij weer klaar zijn om de jungle van Borneo in te gaan.

Sepilok Borneo 2
15 Kinabatangan Rivier - Bilit

Aan het eind van de ochtend worden jullie opgehaald om naar Bilit te gaan. Een 3-uur durende boottrip brengt jullie over de Kinabatangan, de langste rivier van Sabah, naar de Bilit Rainforest lodge. Tijdens de boottocht komen jullie door een schitterende natuurlijke omgeving en zien jullie apen en vogels. De boottocht gaat door mangroves en regenwoud en langs verschillende kleine dorpjes. Je ziet hoe de mensen leven rondom de rivier. Na het eten kunnen jullie nog een boottocht in het donker maken om nachtdieren, waaronder krokodillen, te observeren.

 

Bilit (10)
16 Kinabatangan Rivier - Bilit

Sta vroeg op, er staat al een wandeling op het programma om wild te spotten. Na wat gegeten te hebben staan er nog meer excursies op het programma. Afhankelijk van het weer wordt het een boottocht over de rivier of een wandeling door het regenwoud. Met een deskundige gids gaan jullie op zoek naar dieren en bijzondere planten die voorkomen in dit gebied. Je kunt hier langstaart makaken, neushoornvogels en neusapen zien. Door hun enorme rode neus hebben de neusapen als bijnaam ‘Hollanders’ gekregen. In dit gebied leven ook de pygmee Olifanten. In de middag staat er nog een boottocht op het programma.

Bilit (3)
17 Bilit - Kota Kinabalu

Na het ontbijt gaan jullie met de boot terug naar Sandakan. In Sandakan wordt een bezoek gebracht aan een Boedhistische tempel, de markt en Sim-Sim waterdorp. In de middag vliegen jullie terug naar Kota Kinabalu naar een fijn strandhotel.

Bilit (9)
18-21 Strand

Tijd voor het strand  en ontspanning. Jullie kunnen kiezen voor een strandhotel net buiten Kota Kinabalu of ga met een boot naar een van de eilanden zoals bijv. Pulau Gaya . Al deze tropisch paradijsjes zijn omringd door koraalriffen en prachtige stranden. Geniet van de zon, de zee en de onderwaterwereld.

Strand Maleisië (15)
22 Terugvlucht via Kuala Lumpur

Helaas komt jullie familiereis Borneo tot een einde. Vandaag gaan jullie naar het vliegveld van Kota Kinabalu voor een vlucht, via Kuala Lumpur, naar Nederland.

Strand Maleisië (16)
23 Aankomst Nederland

Aankomst Nederland.

Jullie kunnen ook kiezen voor een strandverblijf op een van de eilanden voor de kust van Sabah of het vaste land van Maleisië

Kuching 3

Reissom

Reissom per persoon vanaf € 1.695*

Inbegrepen:
• Alle overnachtingen in tweepersoonskamers op basis van logies en ontbijt
• Alle transfers en vervoer zoals vermeld in het programma
• Vlucht Kuching – Mulu, Mulu – Kota Kinabalu en Sandakan – Kota Kinabalu v.v.
• Verblijf Iban Longhouse incl. alle activiteiten en maaltijden
• Verblijf Bilit incl. excursies en maaltijden
• Verblijf Mulu incl. excursies
• Excursies vanuit Kuching

Niet inbegrepen:
• Vlucht Amsterdam – Kuching // Kota Kinabalu – Amsterdam v.v. incl. belastingen en toeslagen
• Garantiefonds GGTO à € 7,50 per persoon
• Reisverzekeringen
• Persoonlijke uitgaven en fooien
• Drankjes en overige maaltijden
• Overige excursies

Bij bovenstaande reis is geen intercontinentale vlucht inbegrepen. Vluchtprijzen zijn afhankelijk van de reisperiode, luchtvaartmaatschappij en moment van boeken. Ook deze vliegtickets kunnen wij voor jullie boeken. Neem contact op voor de mogelijkheden.

*Prijzen zijn onder voorbehoud en afhankelijk van beschikbaarheid op vluchten en in hotels, vertrekdata en aantal deelnemers. Vraag een reisvoorstel aan voor de juiste prijs.

Bilit Strand Maleisië 34

Extra informatie

Vliegreis
Jullie vliegen met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij naar Kuala Lumpur in Maleisië. Soms met een overstap of eventueel rechtstreeks met KLM. Het is ook mogelijk om van een andere luchthaven te vertrekken. Bijvoorbeeld Düsseldorf of Brussel.

Binnenlands vervoer
In Maleisië maken jullie gebruik van diverse vervoermiddelen. Transfers van en naar luchthavens en stations wordt meestal gedaan met minibusjes. Ook de meeste excursies vinden plaats met minibusjes. Wij raden jullie aan om tijdens het verblijf in de grotere steden gebruik te maken van taxi’s of tuktuks. Het is een leuke manier van reizen en je ziet ook nog iets van de stad.

Kindvriendelijke hotels Maleisië en Borneo
Jullie overnachten tijdens de rondreis in kindvriendelijke hotels in Maleisië en Borneo. Het zijn kleinschalige, sfeervolle, centraal gelegen accommodaties. Op de meeste plaatsen proberen wij een hotel met zwembad voor jullie te regelen zodat jullie na een drukke dag even kunnen ontspannen en afkoelen in het water. Helaas is dat niet op alle plaatsen mogelijk. Wij zullen met name 2- en 3-persoonskamers met eigen badkamer voor jullie regelen en een enkele keer is een familiekamer mogelijk.

Gids
Tijdens korte ritjes, zoals bijv. transfers van vliegveld naar hotel zullen jullie begeleid worden door een chauffeur. Die zal jullie staan opwachten bij aankomst op een luchthaven. Op een langere rit zal de chauffeur tevens gids zijn en op verzoek ook stoppen op plekken om even rond te kijken en toelichting geven. Bij excursies zal er altijd een deskundige gids meegaan om uitleg te geven.

Bako 2 Longhouse Borneo 7
Sabah en Sarawak - 23-daagse familiereis Borneo

23 dagen vanaf € 1695,- p p

Ontdek Maleisië en Borneo door de ogen van je kinderen

Maleisië & Borneo