persoonlijk advies
op maat gemaakte reizen
aangesloten bij VVKR, GGTO en Trees for all
Menu

Zie zeeschildpadden eieren leggen op het strand

Zeeschildpadden zijn indrukwekkende dieren. Ze leven al miljoenen jaren op onze aarde, maar is een bedreigd diersoort. Op een aantal van onze familiereizen kun je deze prachtige dieren in levende lijve zien en nog wel op een heel bijzonder moment, namelijk als ze hun eieren komen leggen aan land.

Op het moment dat ze hun eieren moeten leggen zoeken ze ’s nachts een strand op. Langzaam kruipen ze ’s nachts het strand op. Ze graven met hun achterpoten een groot gat. Als het gat groot genoeg is, gaat het eieren leggen beginnen. Langzaam laten ze hun eieren, zo groot als pingpong ballen, vallen in het gegraven gat. Ze leggen er tot 200 op een dag. Als ze klaar zijn met leggen, bedekken ze met hun achterpoten het gat weer met zand en kruipen ze langzaam weer terug naar zee. Dit hele proces duurt zo’n paar uur en is heel indrukwekkend om mee te maken. Op een aantal van onze familiereizen kan dit. Je gaat dan ’s avonds met een gids het strand op. Je neemt een klein lichtje mee en moet erg stil zijn. Op het moment dat jullie een schildpad zien, moet het licht uit en mag er niet meer gepraat worden, zodat de schildpad niet wordt verstoord in haar bezigheden. Eieren leggen is een heel geconcentreerd werkje voor de grote zeeschildpad.

Het seizoen waarop ze aan land komen om eieren te leggen verschilt per plaats. Misschien ben je er net niet als het gebeurt maar dan kun je wellicht een heel ander moment meemaken. Na een aantal weken komen de eieren uit en kruipen honderden kleine schildpadjes in de vroege ochtend richting de zee. Heel bijzonder om mee te maken.

Waar kun je dit meemaken?

Costa Rica
In Costa Rica komen zeeschildpadden op meerdere plekken aan land om hun eieren te leggen . In onze zomermaanden komen in het Tortuguero National Park aan de oostkust van Costa Rica het strand. Tortuguero is bijna in bijna al onze familiereizen Costa Rica opgenomen omdat dit een waanzinnig mooi en bijzondere plek is.
In de wintermaanden komen de zeeschildpadden juist aan de westkust van Costa Rica aan land om hun eieren te leggen. Vlakbij het plaatsje Samara kun je in de nacht met een gids het strand op om ze te zien. Regel dan een paar nachten aan het strand in die periode en je hebt de kans om er bij te zijn.

Sri Lanka
In de zomermaanden komen in het zuiden van Sri Lanka bij het plaatsje Tangalle ‘s nachts schildpadden het land opgekropen om hun eieren te leggen. Wij regelen dan een overnachting in de buurt zodat jullie hierbij kunnen zijn. ’s Avonds laat gaan jullie dan naar het Rekawa Turtle Conservation Project. Hier gaan jullie samen met een gids naar het strand op zoek naar zeeschildpadden. Deze plaats is standaard opgenomen in onze familierondreis Sri Lanka Compleet, maar kan op maat natuurlijk in iedere rondreis opgenomen worden. Lukt het niet om tijdens jullie reis een bezoek te brengen aan Rekawa? Vraag dan jullie privégids/chauffeur om te stoppen bij een Turtle Hatchery. Er zijn er meerdere langs de kust van Sri Lanka. Hier wordt op eieren gepast die zijn gelegd op het strand en bedreigd worden. Je kunt hier ook de kleine schildpadjes zien die net uit hun ei zijn gekomen.

Indonesië
Op het eiland Java heb je aan de zuidkust het plaatsje Sukamade. Het is een lange tocht om er te komen met een 4WD auto door de jungle, maar dan ben je wel op een hele bijzondere plek waar nog niet heel veel toeristen komen. Het ligt in het Meru Betiri National Park en het strand wordt ook wel Turtle Beach genoemd. Jullie overnachten hier in een eenvoudig guesthouse. In de avond kunnen jullie met de rangers van het park op pad om de zeeschildpadden eieren te zien leggen op het strand. Met een beetje geluk kun je ook in de ochtend mee met rangers wanneer er kleine schildpadjes uit de eieren komen en hun weg naar de zee zoeken. Een verblijf in Sukamade is opgenomen in de 23-daagse rondreis Java & Bali, maar kan op verzoek natuurlijk ook ingepast worden in andere reizen.

Maleisië / Borneo
Op Sabah, het Borneo gedeelte van Maleisië liggen een aantal kleine eilandjes voor de kust die ook wel Turtle Island Park worden genoemd. Deze eilanden zijn beschermd gebied en worden beheerd door parkrangers. Hier komen ’s nachts zeeschildpadden aan land om hun eieren in het zand te leggen. De parkrangers beschermen vervolgens deze nesten tot de kleine schildpadjes uit hun ei zijn gekomen. Wil je dit meemaken? Dat kan door een overnachting te boeken op een van de eilanden. Het eiland ligt op een uur varen vanaf de havenstad Sandakan en heeft eenvoudige accommodatie. In de ochtend gaat er een boot. Overdag vermaak je je door te zwemmen, snorkelen en te ontspannen op het strand. Na het eten krijg je uitleg over de schildpadden en daarna gaan jullie op pad met de rangers. Een onvergetelijke ervaring die in de reis Kuala Lumpur en Sabah is opgenomen, maar ook in andere reizen ingepast kan worden.

Praat mee over deze blogpost.