persoonlijk advies
op maat gemaakte reizen
Lid VVKR, GGTO, Trees for all en Travelife Partner
Menu
BEKIJK DE REIS

Koningssteden, Canyons, woestijn en strand - 16 daagse autorondreis Marokko

Bezoek de prachtige koningssteden van Marokko, dwaal door de soukh van Fez, rij door de prachtige landschappen en overnacht in de woestijn. Via de weg van de 1000 kasbahs rij je door het bijzondere zuiden van Marokko en kun je de Todra en Dades valleibezoeken. Sluit je bezoek af in de magische stad Marrakech. Deze autorondreis Marokko is een prachtige, complete rondreis door Marokko.

Overzicht

Dag 1: Amsterdam – Casablanca
Dag 2: Casablanca – Rabat
Dag 3: Rabat
Dag 4: Rabat – Meknes – Fez
Dag 5: Fez
Dag 6: Fez – Midelt
Dag 7: Midelt – Merzouga / Woestijn bivac
Dag 8: Merzouga – Todra
Dag 9: Todra
Dag 10: Todra – Ait Ben Haddou
Dag 11: Ait Ben Haddou – Marrakech
Dag 12: Marrakech
Dag 13: Marrakech – Essaouira
Dag 14: Essaouira
Dag 15: Essaouira
Dag 16: Essaouira – Marrakech – Amsterdam

Marokko3 2022

Dag tot Dag

1 Vlucht naar Casablanca

Vandaag vertrekken jullie naar Marrakech om te beginnen aan de autorondreis Marokko. Marrakech is een van de grootste en mooiste steden van Marokko. Het is ongeveer 4 uur vliegen. Bij aankomst staat de chauffeur te wachten en hij brengt jullie naar het hotel, dit duurt ongeveer een uur.
Jullie kunnen uiteraard ook vanaf een andere luchthaven vertrekken. Bijvoorbeeld Eindhoven of Düsseldorf.

Casablanca (2)
2 Casablanca - Rabat

Je kan nog een bezoek brengen aan de Hassan II moskee, een van de grootste moskeeën ter wereld en ook de enige moskee in Marokko die je als niet-moslim mag bezoeken. De moskee is mooi gelegen aan de zee aan het begin van een leuke wandelboulevard.
Daarna is het tijd om met de huurauto de stad te verlaten en op pad te gaan naar Rabat. Rabat is een van de vier koningssteden van Marokko en tevens de hoofdstad van het land. In Rabat is het wat rustiger dan in de andere koningssteden en ook op de Souk gaat het er gemoedelijk aan toe. Dwaal er rond in de smalle straatjes en bekijk de goud-, zilver- en kruidenwinkeltjes.

 

Rabat (4)
Optionele excursie(s)
3 Rabat

Een dag om Rabat te ontdekken. Breng een bezoek aan de Kasba des Oudaia. Het is een oude burcht gelegen op een klif. Vandaar heb je een prachtig uitzicht over de kust. Jullie kunnen ook de Hassan toren gaan bekijken en het nabij gelegen mausoleum van Mohammed V, prachtig gebouwd in traditionele Marokkaanse stijl en schitterend versierd. Als je de stadsmuren voorbij loopt kom je in Chellah, waar zich de overblijfselen van de oude Romeinse stad Sala Colonia bevinden.

Rabat (5)
4 Rabat - Meknes - Fez

Vandaag een drukke dag op het programma. Onderweg naar Fez kunnen jullie eerst stoppen bij de volgende koningsstad Meknes. De oude medina is karakteristiek voor Marokko’s noordelijke steden, die vol okergeel gekalkte huizen met groene dakpannen staan. De stad wordt omgeven door een gigantisch stelsel van verdedigingsmuren. Centraal in de oude stad is de Place el Hedim, waar het een drukte van belang is, een goede plek om onder het genot van een kopje muntthee de lokale bevolking gade te slaan. Er zijn kleurrijke olijven-, fruit-, kruiden- en vleesmarkten en souks met mooie tapijten uit de Midden Atlas, tegels en Berberzilver.
Verder op jullie reis naar Fez kunnen jullie ook nog een bezoek brengen aan de Romeinse ruïnestad Volubilis. Volubilis is de belangrijkste Marokkaanse opgraving uit de Romeinse tijd. Deze lag vroeger in het centrum van een vruchtbaar landbouwgebied, waar niet alleen koren en olijven werden verhandeld maar ook wilde dieren. In een aantal Romeinse villa’s bevinden zich nog prachtige mozaïeken. Jullie reis eindigt deze dag in Fez.

Meknes (3)
5 Fez

Een hele dag om Fez te bekijken. Als je de poorten van deze koningsstad binnenwandelt is het net alsof je de middeleeuwen binnenstapt. Het is een doolhof van smalle straatjes, steegjes, winkeltjes en markten. Het is er een enorme, gezellige drukte, ezeltjes, volgeladen karren, mensen, alles loopt door elkaar heen. Ambachtslieden, zoals houtbewerkers, leerlooiers, wolververs en koperslagers hebben hier hun werkplaatsen. Ga kijken bij de leerlooiers die hun leer laten drogen in gekleurde baden boven op de daken. Je ziet in de Souk winkeltjes met stof, kruiden en amuletten. Wil je ook een paar van die vrolijk gekleurde slofjes mee naar huis, koop ze dan hier! En wil je even bijkomen van de drukte, ga lekker zitten in een van de vele restaurantjes met een lekker kopje muntthee. Het is ook mogelijk om de medina met een gids te bezoeken. Hij laat je de meest bijzondere plekjes zien en zorgt dat je niet verdwaalt!

Fez (13)
Optionele excursie(s)
6 Fez - Midelt

Jullie verlaten Fez en beginnen aan de autorondreis Marokko naar het zuiden. Omdat het een lange tocht is naar de woestijn, is de route in tweeën geknipt. Vandaag rijden jullie tot aan Midelt. Het landschap onderweg verandert continu. Jullie rijden door de bergen van de Midden Atlas en de Hoge Atlas, door bossen met pijnbomen en over hoogvlaktes. Onderweg kun je even stoppen in het skiplaatsje Ifrane. Drink hier een kopje koffie en eet een broodje, je waant je even in Zwitserland! Onderweg passeer je ook nog kleine dorpjes en zie je vaak herders lopen met hun kudde geiten en schapen.

Fez (15)
7 Midelt - Erg Chebbi woestijn

De reis gaat verder richting het zuiden. Onderweg verandert het landschap langzaam. De bergen laten jullie achter je en het wordt steeds droger. Je rijdt door de Ziz vallei, een landschap waar rivieren kloven hebben uitgesleten en waar palmoases langs de oevers liggen. Naarmate je dichter bij Merzouga komt, zie je minder groen. De Sahara is in aantocht!
Bij Merzouga laat je je de huurauto staan bij  het hotel om over te stappen op het schip van de woestijn: de kameel. Je wordt ingepakt als een bedoeïne en je neemt alleen het hoognodige mee op de kameel. Langzaam schommelen jullie, ieder op je eigen kameel, achter elkaar aan de woestijn van Erg Chebbi in. Na een tijdje komen jullie aan bij een tentenkamp waar je de nacht doorbrengt. In de bedoeïenententen staan heerlijke bedden voor jullie klaar. Wil je liever onder de sterren slapen? Geen probleem, de bedden worden dan voor jullie buiten neergezet. Er wordt voor jullie gekookt en als het donker wordt kun je genieten van een heerlijke maaltijd met muziek rond het kampvuur. Vergeet ook niet te genieten van de schitterende sterrenhemel, die is waanzinnig in de donkere woestijn!

Merzouga (8)
8 Erg Chebbi - Todra

Sta deze ochtend op vlak voor de zon opkomt. Als je een van de duinen vlakbij het kamp beklimt, kun je een prachtige zonsopgang zien. Na een klein ontbijtje stappen jullie weer op de kameel en schommelen jullie terug naar het basiskamp waar de auto’s op jullie wachten. Je kunt je in het hotel even opfrissen en het stof van je afspoelen. Eenmaal terug bij de huurauto, rijden jullie verder naar de Todra-kloof. De weg slingert langs kasbah’s en palmoases. Het landschap wordt weer groener. Aan het eind van de rit komen jullie aan bij Tinerhir aan het begin van de Todra kloof.

Merzouga (23)
9 Todrakloof

Vandaag hebben jullie de hele dag om de Todra-kloof te verkennen. Aan het begin van de kloof ligt het plaatsje Tinerhir, dit is een echte handelsplaats met een grote markt. Maar het is ook gelegen aan een prachtige oase en heeft een hele mooie palmentuin.
De Todra-kloof is uitgesleten door de Todra-rivier met ravijnen van wel 300 meter diep. De weg, die ongeveer 15 kilometer lang is, loopt over de bodem van de kloof en is omgeven door rode rotswanden en ruige rotsformaties, De kloof is op sommige plekken maar 10 tot 15 meter breed. Je kunt hier heel goed wandelen, er zijn leuke routes door bijv. de kleine kloof.
Met de auto kun je de hele kloof doorrijden tot aan het plaatsje Ichimil. Een prachtige route. Je kan er ook voor kiezen om in de kloof af te koelen bij het water, dammetjes te bouwen of gewoon de rivier door te waden.

Todra (1)
Optionele excursie(s)
10 Todra - Aït Ben Haddou

Jullie autorondreis Marokko gaat verder naar Ait-Ben-Haddou en jullie gaan verder op de weg die ook wel de weg van 1.000 kasbah’s wordt genoemd. De eerste plaats die jullie onderweg tegenkomen is Boumalne des Dadès. Dit is het beginpunt van een zeer indrukwekkende kloof, de Gorges du Dadès (ofwel de Dadès-kloof). Hier heeft de rivier de Dadès een enorme kloof tussen de rotsen door geslepen. Bij de ingang van de kloof staan twee prachtige kasbah’s, daarna slingert de weg in haarspeldbochten de kloof in.
De volgend stad die jullie tegenkomen is Ouarzazate. Deze stad werd in 1928 door de Fransen gesticht als wachtpost. Vanuit deze stad konden zij de Berbers in de woestijn in de gaten houden. Ouarzazate is nu het hart van de filmindustrie in Marokko. Vanwege de vele verschillende landschappen is Marokko erg aantrekkelijk voor filmmakers. In Ouarzazate heb je verschillende filmstudio’s. De bekendste is de Atlas Film Studio en met kinderen is het leuk om deze te bezoeken. Je ziet hier grote decors, en beelden uit diverse films zoals de Gladiator, Asterix en Star Wars. Een ander bezienswaardigheid in Ouarzazate is de Taourirt Kasbah. Deze werd in de 18e eeuw gebouwd door een Glaoui Berber familie en is een van de grootste en mooiste kasbah’s van het land. Je kan door een doolhof van trappen en gangetjes lopen en ziet prachtige zalen met beschilderde plafonds en mooi tegelwerk. Aan het eind van de dag wacht Ait-Ben-Haddou.

Aït Ben Haddou (62)
11 Aït Ben Haddou - Marrakech

Bezoek de beroemde kasbah van Ait-Ben-Haddou. Dit is een van de bekendste en mooiste kasba’s van Marokko. Het is een oud, versterkt woestijndorp met een doolhof aan straatjes. Het werd bewoond door eenvoudige berberfamilies. Tegenwoordig wonen er niet zo veel mensen meer. Het ziet er nog zo mooi uit dat het gebruikt wordt als locatie voor films, bijv. Lawrence of Arabia, Jewel of the Nile, The Gladiator en the Mummy.
Na het bezoek aan de Kasbah rijden jullie verder naar Marrakech. Marrakech ligt tussen de bergen van het Atlas gebergte. Rondom de stad zie je al de besneeuwde bergtoppen van het gebergte. Al snel merk je dat de weg omhoog gaat. Jullie rijden naar Marrakech over de Tizi-n-Tichka bergpas, deze heeft hoogte van 2.260 meter. Dit is de hoogste bergpas in Noord-Afrika. Stop onderweg eens bij de stalletjes langs de weg. Ze verkopen er mooie stenen en fossielen. In Marrakech lever je je huurauto in en check je in bij het hotel. Ga ’s avonds alvast de sfeer proeven op het Djema al Fna plein.

Aït Ben Haddou (51)
12 Marrakech

Jullie hebben de hele dag om Marrakech te ontdekken. Marrakech is een oude koningsstad, er zijn nog veel oude gebouwen, huizen, pleinen en straten die nog herinneren aan die tijd. Het is een stad zoals die voorkomt in Aladin of een sprookjesstad uit 1001-nacht. Het bekendste van Marrakech is het Djema al Fna plein. Dit plein ligt in het midden van de oude stad en er is de hele dag door wat te doen. Overdag zijn hier veel straatartiesten, slangenbezweerders en verhalenvertellers. In de avond wordt het plein omgetoverd tot een groot openlucht restaurant met veel kraampjes waar je lekker kunt eten en heerlijke verse sinaasappelsap kunt drinken. Ook zijn er muzikanten, waarzeggers en kun je je handen laten beschilderen met henna.
Achter het plein begint de souk, een wirwar van straatjes waarin ze van alles verkopen van kleding tot tapijten, kruiden, sieraden en souvenirs. Het oude centrum van de stad is ook leuk om doorheen te lopen. Hier zijn veel kleine straatjes, met leuke winkeltjes en pleintjes. Je krijgt zo een goed idee hoe het vroeger uitgezien moet hebben. Het oude centrum wordt ook wel de medina genoemd. Wil je iets kopen in een van de winkeltjes of de kraampjes in de souk, dan zul je moeten afdingen.
Even buiten het oude stadscentrum liggen de tuinen van Jardin Majorelle. Onderweg hier naar toe kom je langs de oude stadsmuren en poorten. Ze werden bijna 1.000 jaar geleden gebouwd en zorgden voor de bijnaam van Marrakech, namelijk ‘de rode stad’. De tuinen van Majorelle zijn prachtig aangelegd met vele palmbomen, cactussen, vijvers en steeds terugkomende bouwwerken in een hele mooie kleur blauw.

Marrakech (7)
Optionele excursie(s)
13 Marrakech - Essaouira

Vandaag krijgen jullie een transfer naar de kust. Essaouira is een kustplaats aan de Atlantische Oceaan met een leuke haven en meerdere stranden. In Essaouira staat altijd een stevige wind waardoor het heel populair is bij surfers, maar soms te koud om op het strand te liggen. De stad heet ook wel de windstad van Afrika.

Essaouira (10)
14-15 Essaouira

Twee dagen om te genieten en te ontspannen in Essaouira. In 1765 werd deze stad gesticht als eindpunt van de handelsroutes. Het ontwerp komt van oude Europese forten. De stad heeft nog een prachtige, oude medina en is nog ommuurd door een oude stadswal. Van verre zijn de witgekalkte huizen al te zien. In de oude straatjes is het heel sfeervol en vind je veel winkeltjes, terrasjes en restaurantjes. De huizen zijn wit met mooie helderblauwe luiken. Ook wonen er veel kunstenaars in deze stad en kom je, als je door de straatjes dwaalt, veel ateliers tegen. In de haven kun je iedere ochtend de vissers zien aanleggen met hun vers gevangen vis.
Aan de zuidkant van de stad ligt een breed zandstrand. Hier staat vaak een harde wind, waardoor zwemmen moeilijk is. Om te zwemmen ga je het beste naar het strand aan de noordkant, Plage de Safi.

Essaouira (4)
16 Essaouira - Marrakech - Terugvlucht

Vandaag helaas weer de laatste dag van jullie autorondreis Marokko. Jullie krijgen een transfer naar de luchthaven van Marrakech om het vliegtuig naar Nederland te nemen. Na een uurtje of 4 landen jullie weer op Schiphol.

Essaouira (18)

Reissom

Reissom per persoon vanaf  € 735*:

Inbegrepen:
• Alle overnachtingen in tweepersoonskamers op basis van logies en ontbijt
• Transfer luchthaven Casablanca – hotel op dag van aankomst
• Huurauto cat. K. Dacia Dokker of gelijkwaardig incl. verzekeringen
• Kameelexcursie Merzouga incl. overnachting in Berbertent op basis van volpension
• Transfer Marrakech – Essaouira v.v.
• Engelssprekende gids tijdens tours en transfers

Niet inbegrepen:
• Vlucht Amsterdam – Casablanca // Marrakech – Amsterdam v.v. incl. belastingen en toeslagen
• Garantiefonds à € 7,50 per boeking
• Benzine en tol
• Reisverzekeringen
• Persoonlijke uitgaven en fooien
• Drankjes en overige maaltijden
• Excursies

Bij bovenstaande reis is geen vlucht naar Marokko inbegrepen. Vluchtprijzen zijn afhankelijk van de reisperiode, luchtvaartmaatschappij en moment van boeken. Ook deze vliegtickets kunnen wij voor jullie boeken. Neem contact op voor de mogelijkheden.

* Prijzen zijn onder voorbehoud en afhankelijk van beschikbaarheid op vluchten en in hotels, vertrekdata en aantal deelnemers. Vraag een reisvoorstel aan voor de juiste prijs.

Essaouira (15) Marrakech (47)

Extra informatie

Vervoer en verblijf
Vanaf Nederland kun je met diverse luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks vliegen naar Casablanca, Marrakech en Agadir. Je kunt ook vliegen op Fez maar dan wel met een overstap op Casablanca.

Huurauto
In Marokko kun je prima rondreizen maken met een huurauto. De wegen zijn goed en buiten de steden is het rustig op de weg. Wij zorgen ervoor dat de huurauto goed verzekerd is zodat jullie zonder problemen de weg op kunnen. Alle autorondreizen zijn gebaseerd op autohuur met een klasse K auto. In Marokko is dit vaak een Dacia Dokker. Een auto met ruime kofferbak en airconditioning. Wilt je graag een wat luxere uitvoering, dan is het geen probleem om een upgrade te krijgen. De tarieven hiervoor zijn op aanvraag.  Bij de autohuur zijn alle verzekeringen tegen diefstal en schade inbegrepen. Ook een inzittende verzekering wordt afgesloten.

Hotels
In Marokko verblijven jullie in kleinschalige hotels op een gunstig gelegen locatie. Waar mogelijk heeft jullie hotel een zwembad om lekker af te koelen na een drukke dag. In Marokko kun je ook verblijven in Riads of Kasbah’s. Sommige hotels zijn gebouwd als een Kasbah, het is leuk om zo te overnachten in een Marokkaanse sfeer. Een riad is een traditioneel Marokkaans huis met een binnenplaats dat is gelegen in het oude gedeelte van een stad. Willen jullie in Marokko graag een keer overnachten in een Riad? Geef dit dat aan bij de aanvraag.

Fez (14) Todra (19)
Koningssteden, Canyons, woestijn en strand - 16 daagse autorondreis Marokko

16 dagen vanaf € 735,- p p

Ontdek Marokko door de ogen van je kinderen

Marokko