persoonlijk advies
op maat gemaakte reizen
Lid VVKR, GGTO, Trees for all en Travelife Partner
Menu
BEKIJK DE REIS

Marrakech, woestijn & kust - 13 daagse familiereis Marokko

Je begint deze familiereis Marokko in de 1001-nacht stad Marrakech. Bezoek de kasbah en het beroemde Djema al Fna plein. Bekijk de filmdecors bij Aït Ben Haddou en Ouarzazate. Wandel door de Dades-kloof en slaap een nachtje in de woestijn. Uiteindelijk spoel je alle stof van je af met een heerlijk verblijf aan het strand.

Overzicht

Dag 1: Amsterdam – Marrakech
Dag 2: Marrakech
Dag 3: Marrakech – Ait Ben Haddou
Dag 4: Ait Ben Haddou – Dadeskloof
Dag 5: Dadeskloof
Dag 6: Dadeskloof – Zagorra
Dag 7: Woestijn
Dag 8: Woestijn – Zagorra
Dag 9: Zagorra – Taroudant
Dag 10: Taroudant – Essaouira
Dag 11: Essaouira
Dag 12: Essaouira
Dag 13: Essaouira – Marrakech – Amsterdam

Marokko2 2022

Dag tot Dag

1 Vlucht naar Marrakech

Vandaag vertrekken jullie naar Marrakech om te beginnen aan de familiereis Marokko. Marrakech is een van de grootste en mooiste steden van Marokko. Het is ongeveer 4 uur vliegen. Bij aankomst staat de chauffeur te wachten en hij brengt jullie naar het hotel, dit duurt ongeveer een uur.
Jullie kunnen uiteraard ook vanaf een andere luchthaven vertrekken. Bijvoorbeeld Eindhoven of Düsseldorf.

Marrakech (4)
2 Marrakech

Jullie hebben de hele dag om Marrakech te ontdekken. Marrakech is een oude koningsstad, er zijn nog veel oude gebouwen, huizen, pleinen en straten die nog herinneren aan die tijd. Het is een stad zoals die voorkomt in Aladin of een sprookjesstad uit 1001-nacht. Het bekendste van Marrakech is het Djema al Fna plein. Dit plein ligt in het midden van de oude stad en er is de hele dag door wat te doen. Overdag zijn hier veel straatartiesten, slangenbezweerders en verhalenvertellers. In de avond wordt het plein omgetoverd tot een groot openlucht restaurant met veel kraampjes waar je lekker kunt eten en heerlijke verse sinaasappelsap kunt drinken. Ook zijn er muzikanten, waarzeggers en kun je je handen laten beschilderen met henna.
Achter het plein begint de souk, een wirwar van straatjes waarin ze van alles verkopen van kleding tot tapijten, kruiden, sieraden en souvenirs. Het oude centrum van de stad is ook leuk om doorheen te lopen. Hier zijn veel kleine straatjes, met leuke winkeltjes en pleintjes. Je krijgt zo een goed idee hoe het vroeger uitgezien moet hebben. Het oude centrum wordt ook wel de medina genoemd. Wil je iets kopen in een van de winkeltjes of de kraampjes in de souk, dan zul je moeten afdingen.
Even buiten het oude stadscentrum liggen de tuinen van Jardin Majorelle. Onderweg hier naar toe kom je langs de oude stadsmuren en poorten. Ze werden bijna 1.000 jaar geleden gebouwd en zorgden voor de bijnaam van Marrakech, namelijk ‘de rode stad’. De tuinen van Majorelle zijn prachtig aangelegd met vele palmbomen, cactussen, vijvers en steeds terugkomende bouwwerken in een hele mooie kleur blauw.

 

Marrakech (5)
Optionele excursie(s)
3 Marrakech - Atlas gebergte - Aït ben Haddou

Vandaag rijden jullie met de huurauto vanuit Marrakech naar Ait-Ben-Haddou. Marrakech ligt tussen de bergen van het Atlas gebergte. Rondom de stad zie je al de besneeuwde bergtoppen van het gebergte. Vandaag rijden jullie over de Tizi-n-Tichka bergpas, deze heeft een hoogte van 2.260 meter. Dit is de hoogste bergpas in Noord-Afrika. Stop onderweg eens bij de stalletjes langs de weg. Ze verkopen er mooie stenen en fossielen. Het einddoel van vandaag is Ait-Ben-Haddou. Dit is een van de bekendste en mooiste kasbah’s van Marokko. Het is een oud, versterkt woestijndorp met een doolhof aan straatjes. Het werd bewoond door eenvoudige berberfamilies. Tegenwoordig wonen er niet zo veel mensen meer. Het ziet er nog zo mooi uit dat het gebruikt wordt als locatie voor films, bijv. Lawrence of Arabia, Jewel of the Nile, The Gladiator en the Mummy.

Aït Ben Haddou (6)
4 Aït Ben Haddou - Dades Vallei

Jullie familiereis Marokko gaat verder vanuit Ait-Ben-Haddou naar de Dades kloof. Jullie verlaten het berggebied en gaan verder op de weg die ook wel de weg van 1.000 kasbah’s wordt genoemd. Langzaam verandert het landschap, het wordt meer en meer een woestijnlandschap met rotsformaties, dorpen, oases en kasbah’s. De eerste plaats die jullie onderweg tegenkomen is Ouarzazate. Deze stad werd in 1928 door de Fransen gesticht als wachtpost. Vanuit deze stad konden zij de Berbers in de woestijn in de gaten houden.
Ouarzazate is nu het hart van de filmindustrie in Marokko. Vanwege de vele verschillende landschappen is Marokko erg aantrekkelijk voor filmmakers. In Ouarzazate heb je verschillende filmstudio’s. De bekendste is de Atlas Film Studio. Deze kan je ook bezoeken. Je ziet hier grote decors, en beelden uit diverse films zoals de Gladiator, Asterix en Star Wars. Een ander bezienswaardigheid in Ouarzazate is de Taourirt Kasbah. Deze werd in de 18e eeuw gebouwd door een Glaoui Berber familie en is een van de grootste en mooiste kasbah’s van het land. Je kan door een doolhof van trappen en gangetjes lopen en ziet prachtige zalen met beschilderde plafonds en mooi tegelwerk. Boumalne des Dades is het beginpunt van een zeer indrukwekkende kloof, de Dadeskloof. Hier heeft de rivier de Dades een enorme kloof tussen de rotsen door geslepen. Bij de ingang van de kloof staan twee prachtige kasbah’s, daarna slingert de weg in haarspeldbochten de kloof in.

Aït Ben Haddou (51)
5 Dades Vallei

Vandaag hebben we de hele dag om de Dades kloof te verkennen. Je kunt de weg 63 kilometer volgen tot je bij het plaatsje Msemrir bent. Dit plaatsje ligt middenin de kloof en is omgeven door mooie rotsformaties. Onderweg zie je bijzondere gevormde rotsen en ravijnen, afgewisseld met rode rotswanden die loodrecht naar beneden gaan. Helemaal beneden loopt de rivier met amandel-, vijgen- en walnotenbomen. Het is een ruig en waanzinnig mooi landschap afgewisseld met schilderachtige kasbah’s.
Je kunt samen met een gids een wandeling maken om zo de omgeving te leren kennen. Je wandelt door de kloof en langs beekjes. Je klautert over rotspartijen en onderweg kom je geitenhoeders tegen met hun kudde. Samen met de gids lunch je in een dorpje bij de mensen thuis.

Gorge du Dades (7)
Optionele excursie(s)
6 Dades vallei - Zagora

Jullie verlaten het land van de canyons en kasbah’s en dalen af richting Zagora in het zuiden. Zagora is een van de toegangspoorten tot de grootste woestijn ter wereld, de Sahara. Vroeger reisde men vanaf hier per kameel naar Timboektoe. Er staat nog een bord wat daar aan herinnert: “52 days to Tombouctou” staat erop. De weg naar Zagora is prachtig, je rijdt door de vruchtbare Draa-vallei. Oases met dadelpalmen kasbah’s en versterkte Berber-dorpen (ksar) wisselen elkaar af. Allemaal zijn ze langs de rivier Draa gelegen en dit maakt het tot een van de mooiste routes van Zuid-Marokko. Je rijdt door kloven, langs rode en zwarte bergen en over hoogvlaktes. Je kunt onderweg stoppen bij de Fint Oase of een bezoek brengen aan Kasbah Ouled Othmane.

Zagora (25)
7 Zagora - woestijn

In de ochtend kunnen jullie nog even ontspannen en lekker gaan zwemmen in het zwembad van het hotel of even rondkijken in Zagora. Misschien is het wel een marktdag en kun je zien hoe kamelen verkocht worden.
In de middag gaan jullie op pad. Even buiten Zagora stap je op een kameel en langzaam sjokken jullie langs oases en Berber dorpjes naar de woestijn. Na een tijdje komen jullie aan bij het kamp. Vannacht slapen jullie in comfortabele Berber tenten. In de bedoeïenententen staan heerlijke bedden voor jullie klaar. Wil je liever in de buitenlucht onder de sterren slapen? Geen probleem, ze maken met alle plezier een bed buiten voor je op. Tot het donker is kan je genieten van de prachtige omgeving met oranje-rode zandduinen. Maak ook kennis met de Berbers met hun gebruiken en gewoontes. Er wordt voor jullie gekookt en als het donker wordt kun je genieten van een heerlijk maaltijd met muziek rond het kampvuur. Vergeet ook niet te genieten van de schitterende sterrenhemel, die is waanzinnig in de donkere woestijn!

Zagora (41)
8 woestijn - Zagora

Sta deze ochtend op vlak voor de zon opkomt. Als je een van de duinen vlakbij het kamp beklimt, kun je een prachtige zonsopgang zien. Jullie eten iets in het kamp en rijden dan terug per kameel naar het hotel in Zagora.
Aan het begin van de middag kom je weer terug bij het hotel in Zagora en kun je heerlijk ontspannen bij het zwembad van het hotel.

Zagora (56)
9 Zagora - Taroudant

Vandaag trekken jullie verder en ruilen jullie de woestijn in voor de kust. Omdat het nog wel een eindje rijden is, doe je er 2 dagen over. De eerste dag rijden jullie naar het plaatsje Taroudant. Onderweg komen jullie schitterende landschappen tegen, het is ongelofelijk hoe gevarieerd Marokko is. Ieder keer zie je weer iets nieuws.
Taroudant wordt ook wel klein Marrakech genoemd. Het is een oud stadje met een mooie medina en is omringd door een oude, 8 meter hoge, lemen muur bestaande uit torens en vestigingswerken. Je komt de stad in door een van de vijf poorten. Taroudant is een echt marktstadje. Er worden hier veel goederen verhandeld die worden geoogst in de omliggende plaatsen. Ook is er in de medina een grote souk. Er komen nog maar weinig toeristen in Taroudant en het is leuk om te zien hoe het er in een echte Marokkaanse stad aan toe gaat. Ga eens suikerrietsap drinken op het centrale plein en slenter door de straatjes.

Zagora (29)
10 Taroudant - Agadir - Essaouira 

Vandaag rijden jullie door naar de kust. Via de grote badplaats Agadir rijd je naar het noorden naar de plaats Essaouira. Essaouira is een kustplaats aan de Atlantische Oceaan met een leuke haven en meerdere stranden. In Essaouira staat altijd een stevige wind waardoor het heel populair is bij surfers, maar soms te koud om op het strand te liggen. De stad heet ook wel de windstad van Afrika.

Essaouira (4)
11-12 Essaouira

Twee dagen om te genieten en te ontspannen in Essaouira. In 1765 werd deze stad gesticht als eindpunt van de handelsroutes. Het ontwerp komt van oude Europese forten. De stad heeft nog een prachtige, oude medina en is nog ommuurd door een oude stadswal. Van verre zijn de witgekalkte huizen al te zien. In de oude straatjes is het heel sfeervol en vind je veel winkeltjes, terrasjes en restaurantjes. De huizen zijn wit met mooie helderblauwe luiken. Ook wonen er veel kunstenaars in deze stad en kom je, als je door de straatjes dwaalt, veel ateliers tegen. In de haven kun je iedere ochtend de vissers zien aanleggen met hun vers gevangen vis.
Aan de zuidkant van de stad ligt een breed zandstrand. Hier staat vaak een harde wind, waardoor zwemmen moeilijk is. Om te zwemmen kun je het beste naar het strand aan de noordkant, Plage de Safi, gaan.

Essaouira (11)
13 Essaouira - Marrakech - Terugvlucht

Vandaag helaas weer de laatste dag van jullie familiereis Marokko. Jullie rijden terug naar Marrakech om het vliegtuig naar Nederland te nemen. Na een uurtje of 4 landen jullie weer op Schiphol.

Essaouira (18)

Reissom

Reissom per persoon vanaf  € 645*

Inbegrepen:
• Alle overnachtingen in tweepersoonskamers op basis van logies en ontbijt
• Transfer luchthaven Marrakech – hotel op dag van aankomst
• Huurauto cat. K. Dacia Dokker of gelijkwaardig incl. verzekeringen
• Kameelexcursie Zagora incl. overnachting in Berbertent op basis van halfpension
• Engelssprekende gids tijdens tours en transfers

Niet inbegrepen:
• Vlucht Amsterdam – Marrakech v.v. incl. belastingen en toeslagen
• Garantiefonds à € 7,50 per persoon
• Benzine en tol
• Reisverzekeringen
• Persoonlijke uitgaven en fooien
• Drankjes en overige maaltijden
• Excursies

Bij bovenstaande reis is geen vlucht naar Marokko inbegrepen. Vluchtprijzen zijn afhankelijk van de reisperiode, luchtvaartmaatschappij en moment van boeken. Ook deze vliegtickets kunnen wij voor jullie boeken. Neem contact op voor de mogelijkheden.

* Prijzen zijn onder voorbehoud en afhankelijk van beschikbaarheid op vluchten en in hotels, vertrekdata en aantal deelnemers. Vraag een reisvoorstel aan voor de juiste prijs.

 

Zagora (63) Zagora (20)

Extra informatie

Vervoer en verblijf
Vanaf Nederland kun je met diverse luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks vliegen naar Casablanca, Marrakech en Agadir. Je kunt ook vliegen op Fez maar dan wel met een overstap op Casablanca.

Huurauto
In Marokko kun je prima rondreizen maken met een huurauto. De wegen zijn goed en buiten de steden is het rustig op de weg. Wij zorgen ervoor dat de huurauto goed verzekerd is zodat jullie zonder problemen de weg op kunnen. Alle autorondreizen zijn gebaseerd op autohuur met een klasse K auto. In Marokko is dit vaak een Dacia Dokker. Een auto met ruime kofferbak en airconditioning. Wilt je graag een wat luxere uitvoering, dan is het geen probleem om een upgrade te krijgen. De tarieven hiervoor zijn op aanvraag.  Bij de autohuur zijn alle verzekeringen tegen diefstal en schade inbegrepen. Ook een inzittende verzekering wordt afgesloten.

Hotels
In Marokko verblijven jullie in kleinschalige hotels op een gunstig gelegen locatie. Waar mogelijk heeft jullie hotel een zwembad om lekker af te koelen na een drukke dag. In Marokko kun je ook verblijven in Riads of Kasbah’s. Sommige hotels zijn gebouwd als een Kasbah, het is leuk om zo te overnachten in een Marokkaanse sfeer. Een riad is een traditioneel Marokkaans huis met een binnenplaats dat is gelegen in het oude gedeelte van een stad. Willen jullie in Marokko graag een keer overnachten in een Riad? Geef dit dat aan bij de aanvraag.

Todra (1) Aït Ben Haddou (80)
Marrakech, woestijn & kust - 13 daagse familiereis Marokko

13 dagen vanaf € 645,- p p

Ontdek Marokko door de ogen van je kinderen

Marokko